Spaning

Från stormarknad till obemannad

Hur kommer vi att handla maten i framtiden? I veckans spaning tittar vi närmare på gränslandet mellan producent och konsument.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis här

Två artiklar som lockat till läsning senaste tiden har handlat om hur vi handlar maten. Den ena är om den obemannade matbutiken Auto_mat som nu ska expandera. Den andra varför konsumenter väljer att handla lokalproducerad mat via digitala plattformar som Rekoringar.

Båda berör hur vi handlar mat, men ger två väldigt olika verkligheter om vi tillämpar något av sätten i en större skala. Den automatiserade butiken kan vara ett mer lönsamt alternativ där lanthandeln har lagt ned eller har svårt att gå runt. Obemannade butiker kan därmed göra skillnad för att hela Sverige ska kunna leva. Samtidigt tar den helt bort det personliga mötet. Det som Rekoringarna gör framgångsrikt. Att mötas över råvaran som konsument och producent, skapa ett band och avanonymisera maten. Men frågan är om det är realistiskt att alla konsumenter ska skaka hand med en lantbrukare vid varje matinköp.

”Upplevelser tros bli allt viktigare”

Den obemannade matbutiken Staffless öppnade i Skåne i början av 2016. Den sägs ha varit den första obemannade matbutiken i världen. Idag kan vi se fler aktörer världen över som är inne på samma spår, till exempel Amazon Go i USA och svenskentreprenören bakom Moby Mart i Kina. Betyder det då att det inte finns någon problematik kring de obemannade butikerna? Nja, Staffless första butik fick läggas ned till följd av stölder och obetalade fakturor. Grundaren till Staffless säger i en intervju att han ändå tror mer på de obemannade butikerna än e-handeln eftersom du inte kan e-handla det du vill ha direkt.

Hur kommer vi handla maten i framtiden då? Upplevelser tros bli allt viktigare. I senaste Meny i P1 delar Ann-Katrin Totties, framtidsanalytiker på ICA delar med sig av tankar. Jag ser framför mig att de gigantiska matbutikerna i industriområdena dör ut. De ersätts med fler och mindre butiker som inte har någon kassapersonal, utan istället finns det människor som kan bidra med inspiration, tillaga mat på plats och berätta om råvarorna. Ibland är dessa personer lantbrukare, men jag ser också att de kan vara personer som helt enkelt är intresserade av mat och vill ge den en röst.

Vad tror du?

 

Veckans…

 

🌆 London-tips:

Häng med Business Sweden till London och foodtech-veckan. Läs mer här.

🔧 Verktyg:

Ett kostnadsfritt verktyg för att mäta gårdens klimatavtryck, biologiska mångfald och vattenfotavtryck. Läs mer om Cool Farm Tool här.

Deadline:

8 april är sista anmälningsdag till Food Venture Sweden. AGFO-Lovisa är konferencier. Anmäl dig här

📄 Rapport:

De nordiska länderna kan bli ledande inom hälsosam och hållbart mat men det kräver omställning, enligt Stockholm Resilience Centers nya rapport.

📕 Bok:

Vad räknas egentligen som lokalproducerad mat? Detta utforskas i ny bok, läs ett utdrag här

🌿 Svinnprodukt:

Växthusodlare gör pesto på räddade överskottsplantor. Kolla in.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

AmazonautomatiseringObemannade butiker

Julia Marcopoulos

Agronom, ekonom och researcher AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!