Spaning

2019 kan bli historiskt insektsår

I vår enkät för några veckor sedan fick vi frågan: Hur går det med godkännandet av insekter som människoföda? Här kommer svaret.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis här

Insekter ses som ett tänkbart protein i vår kost. I Sverige har det dock hämmats av att Livsmedelsverket gjort en annan bedömning av regelverken än våra grannländer. Därför går det att bland annat köpa bröd gjord på syrsmjöl i Norge, Finland och Danmark. Livsmedelsverket har kritiserats, men nu är dialogen bättre med myndigheten, berättar Nils Österström på Tebrito och talesperson för insektsföretagen.

I höstas kom det signaler om att en första insektsart skulle godkännas inom EU redan vid midsommar, men nu verkar det dröja till slutet av året eller början av 2020, enligt honom. Läs gärna intervjun med Nils Österström här.

”Den största agtech-investeringen någonsin”

När EU-kommissionen väl godkänner den första insektsarten – som väntas bli mjölmask – finns inga hinder från svenskt håll enligt Livsmedelsverket. Men det innebär inte att försäljningen kan sätta igång direkt. Frågan om vilket regelverk insektsodling ska gälla under är inte klart än, enligt Livsmedelsverket.

I dagsläget är det dyrt att använda insekter som livsmedel eftersom odlingarna är få och manuellt arbete krävs. Mer automatisering behövs. Det finns också mycket vi ännu inte vet om insekter, berättar SLU-professorn Anna Jansson. Kolla in här.

Samtidigt tror investerare på insektsbranschen. Tidigare i år drog franska insektsbolaget Ÿnsect in motsvarande 1,1 miljarder kronor. Det är den största agtech-investeringen någonsin i ett så tidigt skede i en europeisk startup.

Ett annat ben av insektsbranschen är som foder till fisk vilket har varit godkänt i Sverige sedan 2017. På senaste AGFO Talk hörde vi om Axfoundation och SLU:s projekt där grönsaksavfall och brödsvinn ges till insekter som i sin tur blir foder till fisk. Nu ska projektet skalas upp med ett antal avfallsbolag. Även i Estland görs försök med insekter av en av Europas största mjölkproducenter.

Nils Österström tittar även på möjligheterna med frass, alltså maskbajs, som växtgödning. Och i Kina använder man kackerlackor för att käka upp matavfall som annars läcker metan.

Det var svaret på insektsfrågan. Vad mer vill du ha svar på – hör gärna av dig.

Veckans: 

⌛ Sista chansen: Snart fullbokat men än finns några få platser kvar till våren sista AGFO talk, anmäl dig på studs

👩‍🔧 Innovation: Nytt hackathon-event ska knäcka lösningen till hur man ska lösa last mile. Kolla här

🖼️ Ny utställning: I närheten av Lund? Kolla in Carbon Ruins, en ny utställning som visar hur ett fossilfritt samhälle kan se ut

🎤 AGFO på scen: Under Forum för bioekonomi fick AGFO-Lovisa ett par minuter på scen, här kan du se framträdandet

📱 FaceTime-samtal: Undrar du över en bondes vardag, men har svårt att besöka en gård själv? Nu finns det möjlighet att ses genom FaceTime a farmer

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

insekter

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!