Agtech-miljardären David Friedberg smider nya planer. Foto: Thomas Hawk/Flickr

Omvärld

Techmiljardärens nya projekt

David Friedberg sålde sitt agtech-bolag för en miljard dollar – här är hans nya satsning. Detta och mycket mer när vi summerar veckans nyheter.

👉 Tips! Få veckans nyheter direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Grundare av miljardbolag satsar på quinoa

Agfunders nya podd gästas av David Friedberg, grundare av det första agtech-bolaget att värderas till 1 miljard dollar. Han ger sin bild av framtidens matsystem – och det är fokus på quinoa. (Agfunder News) Lyssna här ➔

AGFO summerar insikter från veckans event

Röststyrningens nästa steg, AI som problemlösare, regenerativt jordbruk och den växande lokala maten. AGFO summerar insikter från fem event de senaste veckorna. (AGFO) Läs mer här ➔

Robotforskarens bästa tips

Artificiell intelligens i kombination med mat – hur ska entreprenörer lyckas? Professor Amy Loutfi ger sina bästa råd. (AGFO) Läs mer här ➔

Sopkorgen som ska minska matsvinnet

Det sägs att det som inte mäts, kan inte styras. Företaget Winnow har tagit fasta på det med en sopkorg som kan mäta vilken mat som slängs, dess klimatavtryck och hur mycket den kostade. (Forbes) Läs mer här ➔

Mer klimatsmarta kor med alger

När Fredrik Åkerman pluggade i Kalifornien fick han en idé om en ny fodertillsats. Genom att tillföra alger i djurens foder kan utsläppen minska med upp till 80 procent. (ATL, betallänk) Läs mer här ➔

Insektsmaten flyger ut i världen

Insekter är ännu inte godkända som livsmedel i Sverige. Det stoppar inte Martin Strid, grundare av Eatem. När han öppnade för investeringar kom dessa in från länder som Australien, Singapore och USA. (Affärsvärlden) Läs mer här ➔

De använder lego för att utveckla cellbaserat kött

Det finns många utmaningar i produktionen av cellbaserat kött. Amerikanska forskare använder sig nu av legobitar för att lösa problemet med köttets textur. (Food & Wine) Läs mer här ➔

Fem insikter från stor agtechkonferens

Agfunders Vonnie Estes sammanfattar fem insikter från konferensen World Agri-Tech Innovation Summit, till exempel hur AI ser ut att spela allt större roll för jordbruket framöver. (Agfunder News) Läs mer här ➔

Livsmedelsforskning för mer hållbar mat

Lunds universitet och SLU inleder nytt samarbete med mål att bli ledande i landet inom livsmedelsforskning. Autonoma odlingssystem, vertikalodling och minskat matsvinn pekas ut. (AGFO) Läs mer här ➔

Crispr-maten redo att serveras

Gensaxen Crispr möjliggör snabbare och mer exakt förändring av råvarans DNA. Nyligen släpptes den första livsmedelsprodukten som ändrats med Crispr på marknaden. (Wired) Läs mer här ➔

Ansiktsigenkänning avslöjar grisens känslor

Med hjälp av teknik för ansiktsigenkänning hoppas forskare att grisbönder i framtiden snabbt ska få reda på när deras grisar drabbas av hälsoproblem. (ATL) Läs mer här ➔

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!