Allt mer pengar investeras i startups kopplade till foodtech och agtech. Foto: Istock

Omvärld

Ett rekordår för investeringar i matsystemet

2018 blev ett rekordår vad gäller investeringar i food- och agtechstartups. Det konstateras i Agfunders senaste rapport.

Nästan 17 miljarder dollar, motsvarande närmare 160 miljarder kronor, investerades förra året i startups inom matsektorn globalt sett. Det är en ökning med 43 procent jämfört med 2017.

Investeringarna har gjorts i allt från tekniska lösningar i jordbruket till e-handelsplattformar, genteknik, logistiklösningar och nya proteiner. Agfunder konstaterar att investeringsstorleken ökar, speciellt i de senare skedena av en startups utveckling (Series D-investeringar).

Även andra anledningar till ökningen lyfts fram. Bland annat att sektorn mognat, att fler investerare fått upp ögonen för den samt att fler större investeringar gjorts i vissa kategorier.

USA står fortfarande för nästan hälften av alla investeringar men även Indien, Brasilien och Kina ökade. Kina som framför allt är aktiv inom robotiseringen av retail samt marknadsplatser online.

Sedan 2012 har investeringarna i startups inom foodtech och agtech ökat stadigt. Källa: Agfunder

 

Av bioteknikinvesteringarna står olika genteknikföretag bakom hälften. E-handelsplattformar och marknadsplatser för restauranger drog också åt sig stora investeringar. Även marknadsplattformar för lantbruket är ett globalt fenomen där startups vill koppla ihop bönder med köpare för att få ut ett högre pris som producent.

Alternativ till kött och mjölk är en liten men växande kategori där antalet investeringar ökat under 2018 i takt med att fler företag ger sig in på marknaden.

Investeringar som gjorts globalt sett. Källa: Agfunder

 

Inga svenska företag finns med bland toppinvesteringarna. I Storbritannien gjordes lika många investeringar som 2017 även om värdet sjönk. I Frankrike fördubblades investeringstorleken även om något färre affärer gjordes.

För första gången har bland annat Albanien, Rumänien, Serbien och Zambia hamnat på kartan där investeringar i området har gjorts.

Hela rapporten hittar du här.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Läs också:

Foto: AGFO/Istock

AGFO-spaning💰 Pengar söker nya ägare

Få koll: 15 teman om framtidens mat

Intervju: Därför lyckas Danmark med matinnovation

🇳🇴: Norge en tungviktare inom agtech

investering

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!