Idén om henburger från tv-serien Maträddarna blir verklighet. Foto: Istock, Martin & Servera

Omvärld

Matidé från tv blir verklighet

Genmodifierad lax, insektsbröd, blockkedjeteknik för bättre betalning – och ratat kött blir ny burgare. Det och mycket mer i veckans nyhetssvep.

NYHETER

Ny rapport: Rekord för investeringar

💰 2018 blev ett rekordår vad gäller investeringar i food- och agtechstartups. Det konstateras i en ny rapport. (AGFO) Läs mer här ➔

…och här finns pengar att söka

💰 Nu inleds vår artikelserie om hur och var du som entreprenör eller etablerad aktör kan söka finansiering. I del ett guidar vi till projektpengar och stipendier. (AGFO) Läs mer här ➔

Burgare på kött som tidigare ratats

🐔 Kött från värphöns brukar användas till djurfoder eller inte alls. Under TV-programmet Maträddarna föddes idén om att göra burgare på köttet – nu har idén blivit verklighet. (Land Lantbruk) Läs mer här ➔

Insektsbröd säljs i Norge

🐛 Ett bröd gjort på torkade larver lanseras nu i 22 matbutiker i Norge. Enligt livsmedelskedjan Meny är detta ett första steg, men de står reda att skala upp med fler insektsprodukter. (E24) Läs mer här ➔

Fiskfoder skapas från restströmmar på pappersbruk

🐟 En grupp forskare undersöker hur man kan skapa nya produkter av överskottsslam och avloppsvatten. Resterna omvandlas till fossilfri plast, biovätgas och fiskfoder. Hittills ser resultatet lovande ut.  (Industritorget) Läs mer här ➔

Blockkedjan ska ge bonden rätt betalt

⛓️ Intresset för premiumkött från gräsuppfödda djur ökar i USA. Men det är inte alltid producenten får tillräckligt med betalt för den typen av uppfödning. Hoppet sätts nu till blockkedjetekniken. (Agfunder) Läs mer här ➔

Arla satsar på mer klimatsmart mjölk

🥛 Arla ska ta fram en mjölk med lägre utsläpp. Det sker i samarbete med en grupp bönder och produkten ska nå hyllorna i år. (ATL, betallänk) Läs mer här ➔

Forskare har gjort alternativ till mögelost på havre

🧀 Genom att fermentera havre har kanadensiska forskare lyckats skapa flera växtbaserade mjölkprodukter. Bland dessa finns alternativ till yoghurt, glass och mögelost. (Tech Life Today) Läs mer här ➔

Utveckling av lantbruket nyckel till fred

💡Satsa på innovation inom jordbruket för att mätta världsbefolkningen. Då undviker vi krig och konflikter. Det skriver svenska forskaren Per Frankelius i The Lancet. (Land Lantbruk) Läs mer här ➔

Genmanipulerad lax godkänd efter 20 år

🍣 Den genmodifierade laxen Aquadvantage har godkänts för konsumtion i USA. Laxen växer snabbare och blir större än vanlig lax. I slutet på 2020 förväntas den finnas i butik. (Ny Teknik) Läs mer här ➔

Svensken som ska investera 30 miljoner dollar i agtech

💸 AGFO:s gästspanare Daniel Skavén Ruben är rådgivare åt Rockefeller Foundation i deras val av investeringar inom mat och jordbruk. (Veckans affärer) Läs mer här➔

🖊️ Samtliga Daniel Skavén Rubens spaningar hos AGFO går att läsa här.

Italiens olivskörd halverad

Sommarens torka drabbade fler länder än Sverige. I Italien har man förlorat 57 procent av olivskörden och forskare säger att det är på grund av klimatförändringarna. (The Guardian) Läs mer här ➔

agtechblockkedjaframtidens mjölkGenteknikinnovationstartup

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!