Vi guidar till finansiering för företag inom matsystemet. Foto: Istock

Intervju

Här finns pengarna att söka

Här kan du som entreprenör eller etablerad aktör söka finansiering – vi guidar till projektpengar och stipendier.

Senast uppdaterad: 7 december 2020

💡Vinnova

Vad: Sveriges innovationsmyndighet med syfte är främja hållbar tillväxt.

Så mycket pengar delas ut: Årligen runt tre miljarder.

Riktar sig till: Ett Vinnova-projekt som passar unga företag heter Innovativa startups. Det består av två steg: Steg 1 är för startups som vill ta nästa steg i sin utveckling och som då kan få max 300 000 kronor i bidrag. Du kan läsa om det här. Steg 2 riktar sig till de företag som redan gått steg 1. Här kan Vinnova bidra med max 900 000 kronor eller motsvarande 90 procent av investeringskostnaderna. Du kan läsa mer om det här.

Vinnovas finansieringsprogram, Innovationsprojekt i företag, riktar sig till etablerade företag. Företag som blir beviljade detta stöd kan få upp till 2 miljoner kronor, och upp till 50 procent av projektets stödberättigade kostnader. Detta projekt är öppet för ansökan två gånger per år och den första omgången för 2019 har ännu inte öppnat. Du kan läsa mer om det här.

TIPS! Det finns en specifik utlysning för företag inom livsmedelskedjan. Du kan läsa mer och ansöka här.

Ansök här: Du hittar de som är öppna för ansökan här


Joanna Franzén, handläggare i innovationsledning på Vinnova. Vad ska man tänka på när man skriver en ansökan till er?

– I ansökningarna tittar vi mycket på innovationshöjd, men också hur genomförbar idén är. Om du som driver ett startup söker anslag hos oss – tänk på att förtydliga innovationshöjden genom att förklara hur din idé placerar sig jämfört med redan existerande aktörer. Ta inte för givet att vi som läser ansökningarna kan precis allt om den bransch din startup verkar i.

🇪🇺 Horisont 2020 (EU)

Vad: Världens största investeringsprogram för innovation och forskning. Horisont 2020 drivs av EU mellan 2014 och 2020.

Så mycket pengar delas ut: 80 miljarder euro totalt, motsvarande cirka 844 miljarder kronor.

Riktar sig till: Satsningen är indelad i tre delar; samhälleliga utmaningar  (hälsa, matsäkerhet, klimat, transport och energi), industriellt ledarskap och spetskompetens.

Ansök här: Du hittar information om hur du ansöker om bidrag från Horisont 2020 här och en manual för ansökan här. Du kan även kontakta någon av de svenska myndigheterna som har i uppdrag att ge information och guidning om projektet. En lista över dem finns här.


Jessica Umegård, nationell kontaktperson för Horisont 2020 i Sverige. Hur mycket pengar kan en enskild ansökan få hos er?

– Hur mycket pengar du får beror på vilken utlysning du är intresserad av, vilken typ av organisation du tillhör och på ditt projekt. Många EU-projekt är samarbetsprojekt med krav på att minst tre organisationer från tre olika medlems- eller associerade länder är delaktiga. Dessa projekt ligger oftast på mellan 3-5 miljoner euro. Varje enskild deltagare i ett samverkansprojekt får antingen 70 eller 100 procent av sina kostnader ersatta, plus 25 procent overhead-kostnader. Det finns även andra typer av projekt som riktar sig till exempel små- och medelstora företag. Där får du 50 000 euro som enskild sökande.

Vad ska man tänka på när man skriver sin ansökan?

– Det är mycket jobb bakom en ansökan så du måste vara ute i god tid. Viktigt för samarbetsprojekt är att du har rätt konsortium lämpade för projektet och som du vet kan samarbeta kring frågeställningen. I själva ansökan bör du fokusera mycket på vilken nytta resultatet kommer ha. Och att du svarar upp mot utlysningstexten på ett bra sätt och täcker allt som det står ska täckas.

🌱Jordbruksverket och Landsbygdsnätverket

Vad: Det är genom Jordbruksverket du kan söka Innovationsstödet som utlyses av Landsbygdsnätverket. Innovationsstödet ingår i EU-satsningen EIP-Agri.

Så mycket pengar delas ut: Totalt finns det 150 miljoner kronor i potten.

Riktar sig till: Jordbruksverkets olika stödformer riktar sig framförallt till verksamheter på landsbygden, både jordbruk och annan typ av företagsverksamhet. Inom Landsbygdsprogrammet finns stöd till investeringar som ska gynna det egna företaget, miljöinvesteringar och olika former av jordbrukarstöd som till exempel ersättning för ekologisk produktion. För att ansöka om det här stödet behöver du vara verksam inom jordbruk, trädgård eller rennäring.

Ansök här: Innovationsstödet söks via Jordbruksverkets e-tjänst. Du hittar den här.


Inger Pehrson, ansvarig för Landsbygdsnätverkets arbete med EIP-Agri. Hur mycket pengar kan man få per innovationsprojekt inom EIP-Agri?

– Det finns inget tak för hur mycket pengar du kan få. Projektkostnaderna du söker för täcks till 100 procent. Om vi tittar på de 54 projekt som är igång hos oss idag har de flesta en budget på cirka 3 miljoner kronor. Vissa har mer, men det kommer troligen vara svårt att få mer än 10 miljoner kronor.

Vad ska man tänka på när man skriver en ansökan till er?

– Det är viktigt att din idé är ny och efterfrågad av många. Det kan inte bara vara något som gör skillnad för dig själv utan det ska hjälpa många i branschen. Ansökan ska vara detaljerad och utförlig. Men det är för att EU och nationella medel går in och täcker 100 procent av finansieringen och därmed står för hela risken. Du måste visa att projektet är väl genomtänkt. Vi har flera exempelansökningar med checklistor på vår hemsida som du kan kolla på.

🌱Tillväxtverket

Vad: Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till Näringsdepartementet. Myndigheten har uppdrag inom entreprenörskap och regional tillväxt.

Så mycket pengar delas ut: Varje år utlyser Tillväxtverket olika typer av stöd som varierar i omfattning och inriktning. Det finns just nu (december 2019) tre planerade utlysningar. Två av dem handlar om att utveckla konkurrenskraften i Skåne-Blekinge och den tredje bredbandsinvesteringar.

Ansök här: Alla planerade utlysningar hittar du här.


Eva Johansson, du jobbar med kompetensförsörjning och digitalisering på Tillväxtverket. Vad ska man tänka på när man skriver en ansökan till er?

– Först och främst att hitta en utlysning som passar. Du behöver tänka igenom om du är en aktör som stämmer in på beskrivningen i utlysningen. Läs igenom noga! Är din verksamhet rätt målgrupp? Det är ett vanligt misstag att man missar information som står i utlysningen. Ett tips är att kontakta handläggaren för utlysningen och reda ut frågetecken med denne innan du skriver din ansökan.

👑 KSLA

Vad: Kungliga skogs- och lantbruksakademin. Delar årligen ut en mängd pengar genom olika stiftelser.

Riktar sig till: Många av anslagen och stipendierna är tänkta till de som forskar inom de gröna näringarna. Ett exempel på ett anslag att söka är Stiftelsen Svenska Lantbrukarens Olycksfallsförsäkringsfond, SLO-fonden, som delar ut max 250 000 kr till en försöks-, utbildnings- eller forskningsverksamhet. Syftet med anslaget är att främja byggnadsverksamhet och mekanisering inom jord- eller skogsbruk. Sista ansökningsdag är 1 april. Läs mer här.

Ansök här: Du hittar alla stipendier här 

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Läs mer:

Del 2 i artikelserien om investeringar: Här är riskkapitalets krav på startups

 

Del 3 i artikelserien om investeringar: Här finns 7 chanser att vinna pengar

 


AGFO-spaning: 💰 Pengar söker nya ägare


Ekosystem-kartan: Här är aktörerna som stödjer företag och startups

investeringstartup

Julia Marcopoulos

Agronom, ekonom och researcher AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!