Bok om maghälsa gjorde succé – nu ifrågasätts den. Bild: Istock

Framgångsrik bok om maghälsa ifrågasätts

Hur det unga flingföretaget gick från UF-företag till att sälja på 770 butiker, socker kan komma att ersätta det omstridda växtskyddsmedlet glyfosat och en helt ny slags vegansk ost. Detta och mer när vi summerar veckans nyheter.

Tips! Få veckans nyheter direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Succébok ifrågasätts av experter

Maghälsa är i ropet och boken ”Kimchi och kombucha” har sålt stort. Boken, förlaget och författaren kritiseras nu för överdrivna påståenden och rena faktafel. Podden ””Sinnessjukt” ligger bakom granskningen.  (Dagens Nyheter, betallänk) Läs mer här ➔

Därför handlar vi lokalproducerad mat

Vilka drivkrafter finns för människor att handla lokalt? Masterstudenten Heléna Lindström har djupdykt i fenomenet. (AGFO) Läs mer här ➔

…och ny lokal butikslösning ska utmana matkedjorna

Moby Mart är en uppstickare inom mathandeln. Den är obemannad, drivs med solenergi och går på hjul. (DI Digitalt) Läs mer här ➔

Insekter drog till sig megainvestering

Franska Ÿnsect producerar mjölmaskar till foder och gödningsmedel. Nu har de rott i hamn en investering på 125 miljoner dollar, Europas största investering inom agtech någonsin. (Agfunder) Läs mer här ➔

Owe Pettersson på Plantagon om konkursen: ”Det krävs mycket pengar för att rulla ut en innovation”. Foto: Pressbilder

Plantagon talar ut efter konkursen

Beskedet om vertikalodlingsföretagets konkurs blev förra veckans stora snackis. Nu talar Plantagons vice vd Owe Pettersson för första gången ut om konkursen, visionen och vägen framåt.  (AGFO) Läs mer här ➔

Socker kan ersätta omstritt medel

Det omdiskuterade växtskyddsmedlet glyfosat kan ha fått en ersättare. Forskare har funnit en sorts socker med samma effekt. Fler studier krävs, men upptäckten ser lovande ut. (Land Lantbruk) Läs mer här ➔

Färsking inte så färska längre

Det började som en UF-företag – nu säljs deras flingor i 770 butiker. Duon bakom Färsking säger att de blir trovärdiga hos sin unga målgrupp då de själva är ungdomar. (Livsmedel i fokus) Läs mer här ➔

De satsar på vegansk ost

Nya företaget Noquo Foods har stora ambitioner och vill skapa en helt ny slags vegansk ost. (Food Supply) Läs mer här ➔

Matsäkerhet och jobb på landsbygden hotas

Det är vad vi har att vänta om vi fortsätter att förlora mer biologisk mångfald. Detta enligt en ny rapport från FNs matorgan, FAO. (Fortune) Läs mer här ➔

Sveriges största mathandlare tar sats

Amerikanska Bloomberg har mött ICAs vd Anders Svensson som berättar hur företaget rustar sig för framtiden med big data, artificiell intelligens och sömlös onlinehandel. (Bloomberg) Läs mer här ➔

Fem innovationer som förändrar allt de närmsta fem åren

Blockkedjeteknik och kartläggning av mikrober är två av de innovationer som väntas ha störst påverkan på maten, från fröet i jorden till matresterna på bordet. Detta enligt en ny forskningsrapport. (Forbes) Läs mer här ➔

Tonfisken har fått ett växtbaserat alternativ

Företaget Good Catch har arbetat i två år med att ta fram ett tonfiskalternativ på bönor, baljväxter och alger. Nu finns den på amerikanska marknaden. (Entrepreneur) Läs mer här ➔

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

agtechbutikstrenderinsekterlokal matmaghälsaväxtbaseratvertikalodling

Tipsa oss

Mejla

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!