I veckans spaning fokuserar Frida Jonson på grannlandet. Foto: AGFO/Istock

Spaning

Derfor lykkes Danmark

Vi har tidigare tagit tempen på agtech-scenen i Norge. Men hur ser det ut i Danmark när det gäller foodtech och agtech? Frida Jonson blickar mot grannlandet i veckans spaning.

💚 Den här spaningen publicerades först i AGFO weekly. Signa upp du med 

Precis som i Sverige dyker det hela tiden upp nya foodtech- och agtechföretag som på olika sätt vill förändra matlandet. Lone Ryg Olsen är vd på Danish Food Cluster, en hubb för att främja dansk matinnovation. Enligt henne mår dansk agtech och foodtech prima.

Hon beskriver en välmående sektor som bubblar av innovation – och som får god draghjälp från staten. Läs gärna intervjun med henne som du hittar här.

”Danmark slår oss på fingrarna”

Danmark är en stolt livsmedelsnation, det är inget snack om den saken. Liksom Nederländerna är det ett litet land till ytan, men ett stort matproducerande sådant. Goda förutsättningar med ett öppet landskap, en bördig jord och mycket nederbörd är en anledning. Faktum är att Danmark är en av världens ledande jordbruksproducenter om man tittar utifrån volym per invånare. Livsmedel stod 2017 för 17 procent av landets totala export.

Sneglar vi på Bloombergs innovationsranking inom livsmedel ser vi att Danmark slår oss på fingrarna och placerar sig på femte plats, medan Sverige ligger på fjortonde. Varför har Danmark lyckats?

Framgångsreceptet kan kokas ner i några viktiga punkter, enligt en Roland Berger-rapport från 2018:

  • Man anpassar sin export efter den internationella efterfrågan. Ett exempel är anpassningen av fetthalten i bacon efter preferenserna i Storbritannien.
  • Från offentligt håll läggs stora resurser på att främja exportverksamheten så att industrin kan växa.
  • Fyra av fem danska universitet arbetar med livsmedelsforskning och de har så kallade transit-avdelningar som driver kontakten mellan forskare och näringen.

Visst finns det saker att lära sig eller inspireras av i Danmark när Sverige siktar på en ökad matproduktion med större export.

Svenska LRF:s ordförande Palle Borgström väljer att titta på hur Danmark hanterar sin konkurrenskraft när det gäller mjölkproduktion. På Mjölkens dag i riksdagen den här veckan föreslog han att man som i Danmark borde ha ett implementeringsråd. Rådets uppgift skulle vara att förhindra införandet av lagar som försämrar konkurrenskraften för svensk mjölkproduktion.

Vilka entreprenörer tycker du är intressanta i våra grannländer? Hör gärna av dig.

Vi bliver hørt om en uge!

Veckans:

🎊 Första grattis: Till restaurangerna i White Guides lista. Kolla här.

💚 Boka in: Hoppas vi ses på nästa AGFO talk, anmäl dig nu.

💪Dags att nominera: Nominera din favorit till det nordiska matpriset Embla Food Awards senast den 1 april.

🎉 Andra grattis: Till de startups som valts ut i Nordic Clean Tech Open, flera med matkoppling, bland annat Cellugy, Moving Floors, Grain Sense och Vultus. Se alla här.

🏆 Tredje grattis: Till Carl Jonson, som utnämnts till Ekoböndernas Ekobonde 2019. Se här.

Läs också:

Rekordår: 2018 lockade megainvesteringar i agtech och foodtech

Utblick 🇳🇴: Norge en tungviktare inom agtech

agtechDanmarkfoodtech

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!