Lunds universitet och SLU i Alnarp ska samarbeta kring livsmedelsforskning berättar Lena Ekelund Axelson vid SLU. Foto: Julio Gonzalez, Istock

Intervju

De ska bli ledande inom livsmedelsforskning

Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp inleder ett samarbete under titeln Food Tech Links med mål att bli ledande i landet inom livsmedelsforskning.

– Livsmedel är ett högprioriterat ämne i och med livsmedelsstrategin. Vi ser att det finns konkreta och gemensamma ämnen som vi kan jobba vidare på där forskare mellan lärosätena samarbetar, säger Lena Ekelund Axelson, professor vid institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi vid SLU, till AGFO.

Bakomliggande orsak är att den omvandling som sker i livsmedelssystemet till stora delar är konsumentdriven vilket kräver tvärvetenskapliga samarbeten, menar de båda lärosätena.

”Sverige ligger inte i framkant med robotisering”

Bland nyckelområdena nämns autonoma odlingssystem, växtförädling för hälsomervärden, vertikal och urban odling i cirkulära system samt minskat matsvinn för att skapa nyttigare och mera hållbara livsmedel.

– Vi har långgående forskning inom matsvinn och växtförädling, men Sverige ligger inte i framkant med robotisering i livsmedelsproduktionen, här måste vi hänga med, säger Lena Ekelund Axelson.

Datadriven teknikutveckling krävs

I brytpunkten mellan mat och teknik behövs datadriven teknikutveckling, menar forskarna. Dels i produktionsledet med den teknologiska utvecklingen som sker i fält och i växthus, dels i digitaliseringen på konsumentsidan.

SLU och Lunds universitet har redan samarbeten i dag inom vissa projekt. Med Food Tech Links hoppas lärosätena kunna göra det än mer och samarbeta inte minst i ett hälso- och klimatperspektiv inom livsmedel och hållbarhet. Och på så sätt bidra till lösningar som kan omsättas inom företag i framtiden. Hur samarbetet med företag ska se ut är ännu oklart.

Vad händer nu?

– Vi sammanställer de idéer som kom upp på vår träff häromveckan när detta diskuteras. Nästa träff handlar om projektförslag, säger Lena Ekelund Axelson.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Läs också:

Foodtech: Robotforskarens skarpa tips

Panelsamtal: Cirkulär matproduktion – utopi eller framtid?

Entreprenör/Aktör: Här finns pengarna att söka för din idé

foodtechLivsmedelsforskningLunds universitetSLU

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!