Bengt Persson, Niklas Wennberg, Ingela Wickman Bois och Per-Anders Langendahl. Foto: Brid Content

Intervju

Cirkulär matproduktion – utopi eller framtid?

Går det att skapa en matproduktion där allt har ett värde och som ger noll avfall? Det var en av frågorna när AGFO Talk tog sig an ämnet cirkulär matproduktion.

Cirkulär livsmedelsproduktion handlar i sin enklaste form om att skapa ett system där avfall inte uppstår och resurser behålls i ett kretslopp. Det kan ge vinster i form av mindre användning av vatten och mineralgödsel och samtidigt vara en vinst för ekonomin och miljön.

Ingela Wickman Bois, rådgivare inom cirkulär ekonomi och strategisk hållbarhet, sammanfattar krasst läget:

– Anledningen till att vi befinner oss här är att vi nått vägs ände.

I panelen: Niklas Wennberg, grundare Stadsjord, Bengt Persson, VD Foodhills, Ingela Wickman Bois, rådgivare inom cirkulär ekonomi och strategisk hållbarhet, Per-Anders Langendahl forskare vid institutionen för ekonomi SLU.

Niklas Wennberg, grundare och verksamhetsledare Stadsjord, blir smått frustrerad över att det är samma diskussion som för snart trettio år sedan.

– Det är bara delegationerna, logotyperna och folket som har bytt namn. Men fortfarande har man inte löst de elementära kretsloppsfrågorna.

Lagstiftningen hänger inte med

Per-Anders Langendahl, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, påpekar att de biologiska flödena i grunden är cirkulära, men om att det handlar om att bryta våra invanda mönster och strukturer, något som alla i panelen är överens om.

– Ett av de största hindren är eftersläpande lagstiftning och standarder som inte hänger med, säger Ingela Wickman Bois.

Hon drar parallellen till byggbranschen där man inte får använda sekundära material, även om man kan påvisa att de uppfyller alla krav på byggstandard.

Den nya delegationen för cirkulär ekonomi har en viktig roll i hennes ögon. Men den största förhoppningen ställer hon till EU:s Cirkular economy package, ett tvingande åtgärdspaket som sannolikt kommer att få effekt.

Gamla invanda strukturer

Moderatorn Lovisa Madås undrar varför vi inte kommit längre – om man nu vet att vi kan producera mer mat med mindre resurser och dessutom spara både pengar och miljö i en cirkulär ekonomi.

Bengt Persson, vd Foodhills, svarar tvärsäkert att det beror på pengar och gammal fotosyntes, läs kol och olja. Samtidigt säger han att det största jobbet vi har framför oss nu är att fånga grundämnen via den verkliga fotosyntesen. Ett exempel är baljväxters förmåga att fixera kväve.

Cirkulär ekonomi och matproduktion

Förbrukningen av naturresurser minskar dramatiskt i en cirkulär ekonomi genom att materialen som används cirkuleras. Det innebär att produkters värde bevaras och utvecklas samtidigt som förbrukningen av resurser minskar kraftigt. Cirkulering kan göras på fyra sätt; återanvändning, återställning, uppgradering och återvinning.

Källa: Rise, Sweden Food Arena, Wageningen universitet

LÄS OCKSÅ:


Tema: Cirkulär matproduktion

Se alla inspelningar från AGFO Talks här 

Agfo Talkcirkulär ekonomiCirkulär livsmedelsproduktion

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!