Konkursförvaltaren hoppas att Plantagons affärsidé ska leva vidare med nya ägare. Foto: AGFO

Intervju

Vertikalodlingsföretag i konkurs

Omskrivna svensk-amerikanska bolaget Plantagon, som utvecklar teknik för inomhusodling i stadsmiljö, har försatts i konkurs.

Plantagon har varit uppmärksammade för sina visionära projekt för inomhusodling i Linköping. Företaget jobbar med att ta fram teknik för inomhusodling och driver, via ett dotterbolag, en inomhusodling i DN-husets källare i Stockholm. Nu har Plantagon International försatts i konkurs, det bekräftar konkursförvaltaren.

– Det beror på att bolaget inte kan betala skulderna det har, säger advokat Lars Nylund på advokatfirman Fylgia som sköter konkursen.

Hitta nya ägare

De pengar som konkursförvaltaren får in räcker troligtvis inte till alla skulder som Plantagon International har. Det är skulder till flera olika parter och totalt rör det sig om flera miljoner kronor. Exakt hur mycket är för tidigt att säga.

Konkursförvaltningens avsikt är att hitta en rekonstruktion inom ramen för konkursen så att verksamheten med dotterbolag kan fortsätta.

– Det arbetet pågår nu att hitta nya ägare så att affärsidén kan leva vidare i ett annat bolag. Då kan vi rädda pengar till borgenärer och rädda anställningar, säger Lars Nylund.

Plantagon talar ut efter konkursenläs intervjun med vice vd:n här

Analysera orsaken

Vad som är den bakomliggande orsaken till konkursen är för tidigt att säga, enligt honom. En granskning inom konkursförvaltningen ska nu göras.

– I den görs en analys om varför affärsidén inte fungerade. Kanske var man för tidigt ute? Jämför med alla e-handelsföretag som startade upp i början av 2000-talet som sattes i konkurs. I dag blomstrar e-handeln. Det är möjligt att så också är fallet här. Vi hoppas att det kommer in en stark aktör som tror på affärsidén och köper loss de patent som finns, säger advokat Lars Nylund.

Det råder en hype kring stadsnära inomhusodlingar. Men höga kostnader gör att även jättarna kämpar för att få det att gå runt, som AGFO tidigare har rapporterat om.

Så sent som för drygt ett år sedan drog Plantagon in 4,5 miljoner kronor i en investeringsrunda, både från privatpersoner och företag. Det var dock till dotterbolaget Plantagon Production som inte berörs av konkursen.

FAKTA

Plantagon International AB:

  • Teknikbolag som utvecklar lösningar och äger patent.
  • Huvudägare: Onondaga Nation, en indianstam i delstaten New York, USA, äger 80%.
  • De senaste 5 åren har förlusterna varit sammanlagt 60 miljoner kronor.

Plantagon Production Sweden AB:

  • Det bolag som odlar grönsaker och sallad under DN-huset. I november rapporterades om säljstart för Plantagons grönsaker till lokala Ica-butiker.
  • Huvudägare: Plantagon International AB plus ett antal andra investerare.

Källor: allabolag.se och FundedByMe

Läs också:

Plantagon: Så skulle investeringen få företaget att flyga

Inomhusodling: Paradigmskifte för svensk odling? 

Intervju: Insektspionjärer lägger ned

Plantagonvertikalodling

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!