Johanna Allhorn spanar om mat och e-handel. Foto: Istock/Ehandel.se

Spaning

Tuff kamp på nätet när kunderna vill välja själva

Det finns stora möjligheter, men svag lönsamhet för mat på nätet. Det skriver veckans gästspanare Johanna Allhorn.

💚 Den här spaningen publicerades först i AGFO weekly. Signa upp du med 

En tillväxt på nära 27 procent. Det var vad matförsäljningen på nätet visade upp under förra året, enligt rapporten Dagligvaruindex av Svensk Dagligvaruhandel och HUI Research. Rapporten bygger på försäljningssiffror från nyare branschaktörer som Mathem och Mat.se, men även mer traditionella bolag som Ica, CityGross och Willys. 27 procent kan låta mycket, men faktum är att onlineförsäljningen av livsmedel fortfarande bara står för någon enstaka procent av Sveriges totala livsmedelsförsäljning.

Att de branschledande kedjorna har investerat miljarder i olika e-handelslösningar har alltså hittills gett en ganska blygsam effekt. Och vad värre är; många har svårt att få sina e-handelslösningar att gå med lönsamhet. Uppenbarligen är det svårt att gå från en affärsmodell där kunden har gjort en stor del av jobbet själv, till att denne ska få sina önskade varor packade och levererade på önskad tid.

Det som däremot överraskar är att inte fler konsumenter kastar sig över e-handelns möjligheter. Med tanke på tidsbesparingen, smidigheten och servicen borde folk stå i kö för att få klicka hem varor. Men gamla vanor tar tid att bryta och det finns fortfarande en misstänksamhet kring vilket skick tomaterna kommer i om man inte plockar dem själv. Som om någon aktör på jakt efter återkommande kunder skulle våga skicka ut dåliga varor.

Än så länge står sig den fysiska dagligvaruhandeln stark, men det är på nätet som tillväxten sker. Mycket – som att Mathem nyligen fick in 900 miljoner i nytt kapital – pekar på att e-handeln kommer att fortsätta ta andelar. I en tid där tiden själv har blivit en lyxvara är det ofrånkomligt att det mest konsumentvänliga alternativet vinner. Det enda som krävs är att kunderna får upp ögonen för e-handelns fördelar och att företagen hittar ett lönsamt sätt att förändra branschen.


Johanna Allhorn är veckans gästspanare, till vardags chefredaktör för Ehandel.se.

Veckans: 

💚 Dags-att-boka: 21 mars är det dags för nytt AGFO talk, boka din plats på studs

🎥 Veckans arkivtips: För ett år sedan diskuterades framtidens mathandel under ett AGFO talk. Kolla här

🎧 Veckans poddtips: Digitalsamtal diskuteras begreppet hållbar intensifiering.

🌟 Veckans nominera-här: Svenskt Sigill utser Årets klimatbonde, nominera din favorit här.   

👀 Veckans efterlysning: Oatly och SLU-forskare söker 10 bönder för ett pilotprojekt.

🚆 Veckans tågresa:  AGFO åkte till västgötaslätten för att inspirationsföreläsa hos Falköpings Mejeri.

Läs mer:

Guide: 16 tjänster för lokalproducerad mat 

Spaning: Techjättar kopplar greppet om maten

7 nya sätt att få maten levererad

Se AGFO talk på temat Hur handlar vi maten i framtiden?

💚 Intresserad av framtidens mat? Prenumerera på vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

e-handel

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!