Foto: Istock

Omvärld

Tema: Framtidens mjölk

Vad är mjölk i framtiden och vilka värden blir viktiga framöver? Följ med när vi spanar in i framtiden ihop med aktörer i matsystemet.

Artikeln uppdaterades senast: 19 april 2020


Profilerna om framtidens mjölk

Vad blir viktigt för mjölkbranschen framöver? Mejerijätten Valio, kretsloppstänkande Wapnö gård, LRF Mjölk och utmanaren Oatly berättar hur de ser på framtidens mjölk. Läs intervjuerna här

Genombrott för kofritt mjölkprotein

Sedan 2014 har Perfect Day arbetat på ett mjölkprotein framtaget med mikrobisk fermentering – utan kor inblandade. Nu har FDA, motsvarigheten till Livsmedels- och Läkemedelsverket, godkänt proteinet som livsmedel. (Food Navigator) Läs mer ➔

Uppsving för gårdsmejerier

Konsumenters intresse för matens ursprung växer, men mjölken har hittills ofta blivit förbisedd. Martin & Servera spår att det kommer ändras och satsar därför på samarbeten med småskaliga mejerier. (ATL, betallänk) Läs mer

Hon vill få mjölkbönder att byta bana

När entreprenören Miyoko Schinner ska börja göra växtbaserade alternativ till smör och ost på lokalproducerade råvaror, vill hon att det är mjölkbönder som ska producera dem. (Foodnavigator) Läs mer ➔

Rapport: Mjölken vs. de växtbaserade alternativen

En ny rapport från Matlust reder ut skillnader i miljö- och hälsoeffekter mellan mjölk och växtbaserade alternativ till mjölk. Hämta rapporten här ➔


”Vi behöver en mer offensiv hållning”

Hur ser den svenska mjölksektorn ut år 2030? Det var temat när Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, bjöd in till en heldag. På plats fanns forskare och branschföreträdare. Dagen inleddes med en trendspaning och ett panelsamtal. Deltog gjorde mjölkproducenten Anders Birgersson, frilansjournalisten Ann-Helen Meyer von Bremen, mjölkproducenten Hans Samuelsson samt vd:n för Startup People of Sweden, SUP46, Samir El-Sabini. Synen på hur den svenska mjölksektorn ska utvecklas var både optimistisk och pessimistisk i panelen. Läs en summering från dagen här


Utmanarna radar upp sig

Kolsyrad mjölk, mjölkliknande drycker gjorda på insekter, ärter eller hampa – aktörerna blir allt fler när det gäller alternativ till mjölk. AGFO listar 17 uppstickare som är mer eller mindre kända. Se hela listan här


AGFO-spaning: Mjölkens position utmanas

”1990 hade Sverige 30 000 mjölkbönder och mjölk hade en ohotad position i svenska hem. I dag är scenen en annan. Branschen har genomgått flera ekonomiska stålbad och idag finns 3 477 mjölkgårdar. Även om mjölkkonsumtionen har minskat med 30 procent sedan 1980 är det fortfarande den vanligaste måltidsdrycken efter vatten.” Läs hela spaningen här

AGFO-spaning: Doften av gammal mjölk

”Vi är vana vid att få doftprov av parfymer i magasin, man lyfter på en liten flärp och kan känna doften. Men Coop vänder på perspektivet. Här handlar det om den fiktiva parfymen Old Milk, och under flärpen väntar ett doftprov som luktar sur mjölk. Budskapet är enkelt: lär dig hur gammal mjölk luktar så slipper du slänga i onödan. För slänga i onödan är något vi gör i allra högsta grad.” Läs hela spaningen här

🌟 Din genväg till framtidens matsystem

Matsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. Läs mer ➔

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

framtidens mjölk

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!