Färsk rapport reder ut skillnader mellan mjölk och växtbaserade alternativ. Foto: Istock

Omvärld

Rapport reder ut mjölken

AI skapar nya smakupplevelser, ozon förstör skördar lika mycket som parasitangrepp och extrem torka och robotleveranser spås tredubblas till år 2024. Detta och mer när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.

Tips! Få veckans nyheter direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Mjölken vs. de växtbaserade alternativen

En ny rapport reder ut skillnader i miljö- och hälsoeffekter mellan mjölk och växtbaserade alternativ till mjölk. (Matlust) Hämta rapporten här ➔

AI ska skapa nya smakupplevelser

Kryddföretaget McCormik och IBM har gått samman för den goda smakens skull. Deras AI-plattform ska utveckla nya smakkombinationer. (CNBC) Läs mer här ➔

Forskarna: Här är nyckeln

Nu gör forskare stora framsteg i att göra växters fotosyntes mer effektiv. Det kan vara nyckeln till högre skördar. (AGFO) Läs mer här ➔

Karma-konkurrenten tar in miljoner

Över 62 miljoner kronor – så mycket har danska maträddningsappen Too Good To Go nyligen dragit in i investeringar. Företaget är verksamt i nio länder, med investeringen hoppas de expandera till fler. (The Spoon) Läs mer här ➔

Mathem plockar hem storinvestering

Den digitala mathandeln Mathem har fått en investering om 900 miljoner kronor från Kinnevik. Pengarna ska användas till att erbjuda ett bredare utbud, högre kvalité och nya samarbeten. (DI Digital) Läs mer här ➔

Tarmhjälten kan hjälpa våra grödor

Det pratas varmt om probiotikans positiva effekter på människors tarmhälsa. Nu har man funnit att probiotikan också kan hjälpa växter ta upp mer koldioxid – något som både gör grödorna mer produktiva och är bra för klimatet. (Fast Company) Läs mer här ➔

12 sätt att öka våra skördar

Många forskare pekar på att ökade skördar behövs för att föda världens växande befolkning. Men hur ska det gå till? AGFO listar möjliga vägar framåt – och några spektakulära projekt. (AGFO) Läs mer här ➔

Städer behöver öka takten

År 2050 kommer 80 procent av all världens mat konsumeras i städer. Det är därför hög tid att städerna börjar producera mer mat lokalt, enligt en rapport från Ellen MacArthur Foundation. (Fast Company) Läs mer här ➔

Robotleveranser spås tredubblas

Idag är marknaden för leveransrobotar värd 11,9 miljoner dollar. Markets and Markets estimerar att den siffran kommer ha tredubblats till 34 miljoner år 2024. (Restaurant Dive) Läs mer här ➔

Så förstör ozon skörden

I en ny global studie har man funnit att den ökade halten av ozon i luften har resulterat i en minskning av världens skördar. Skadorna ozonet orsakar är så illa att det kan jämföras med extrem torka eller parasitangrepp. (Göteborgs Universitet) Läs mer här ➔

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!