Lovisa Madås
Grundare AGFO
Det finns ett återkommande tema i min mejlkorg.
Den här spaningen publicerades först i AGFO weekly, vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här
”Varför söker så få våra pengar?”
”Kan du tipsa om entreprenörer som behöver stöd?”
”Varför är det så få ansökningar som handlar om innovationer för livsmedel och livsmedelssystem?”
Ja, ni läser rätt. Pengar och stöd finns, men mottagare saknas många gånger. Matsystemet skriker efter entreprenörer och idéer, både från etablerade som helt nya aktörer. Ofta märker man dock att gemene man har kommit så långt från matproduktionen att sektorn knappt finns i medvetandet. Och detta i en tid när det behövs folk. En ny rapport av LRF med flera pekar på att det under kommande åren finns behov av att rekrytera drygt 40 000 fler personer (ca 15 000 inom lantbruket och drygt 25 000 i livsmedelsindustrin). Fler innovationer behövs också.
Sverige ligger högt i Bloombergs ranking när det gäller generell innovationskraft, fast när det kommer till matsektorn är vi först på fjortonde plats i Europa. Därför ser vi nu flera initiativ som vill stärka innovationskraften, som till exempel Sweden Food Arena. Men eftersom undertecknad är en otålig jäkel tog jag egen action i veckan.
Jag packade scenskorna (alla har vi våra egenheter) och åkte till KTH Innovation Demo Day för att prata om matsystemets omvandling, denna gång med fokus på agtech. I publiken fanns 400 personer; studenter, investerare, startupbolag och andra intresserade. Frågorna efteråt var många, nyfikna och engagerade. Bra! Till presentationen bad jag några av Sveriges hetaste startups och Sveriges egen agtech-guru Per Frankelius bidra med svar på frågan: Därför ska du titta på den här sektorn. Svaren kan du läsa i presentationen som finns här.
Till dig som är entreprenörer och undrar vilket stöd du kan få – ett första svar finns i form av vår ekosystemkarta. Och till dig som söker testkök för att utveckla din produkt har vi tagit fram en lista.
Men jag tänker att vi inte stannar där. Söker du pengar eller idéer och företagare, 👉 anmäl ditt intresse här 👈 så hjälps vi åt.
Nästa vecka dyker vi ner i en helig graal. Det blir spännande, minst sagt.
Stay tuned!
….
Nu har du chans att vinna biljetter till Food Hack by Krinova & Formas. Tävla här
Kolla in Framtidens mat & dryck, en ny utställning hos Spritmuseum i Stockholm. (AGFO finns med i ett hörn).
Alla kvinnor som prisades under Stella-galan, och till vinnarna i Swedbank rivstart (agtech-bolaget Skira fanns bland vinnarna).
Vilka är oddsen för att vi käkar insekter i framtiden? Feeding Your Mind söker svar ihop med forskare och entreprenörer.
💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här
Spaning
Alla pratar vätgas, men ingen nämner biogasen som har en central roll att spela även i vätgassamhället. Det skriver veckans […]
Spaning
Mer effektivt, resurssnålare genom återanvändning av vatten och mindre tärande på miljön än den traditionella motsvarigheten. Hur går det egentligen för den landbaserad […]
Spaning
Det är befriande med drycker som inte alltid passar in i mallen, tycker AGFO-Frida när hon blickar framåt. Den här spaningen […]
Spaning
I veckans spaning går AGFO-Lovisa bakom lysdiodernas förtrollande sken. Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig […]
Spaning
AGFO lyfter gärna fram gränsöverskridande samarbeten som en viktig del i utvecklingen av framtidens matsystem. Dags att leva som vi lär. […]