Foto: AGFO/Istock

Spaning

💰 Pengar söker nya Ă€gare

Det finns ett Ă„terkommande tema i min mejlkorg.

Den hÀr spaningen publicerades först i AGFO weekly, vÄrt nyhetsbrev, signa upp gratis hÀr

 

”Varför söker sĂ„ fĂ„ vĂ„ra pengar?”
”Kan du tipsa om entreprenörer som behöver stöd?”
”Varför Ă€r det sĂ„ fĂ„ ansökningar som handlar om innovationer för livsmedel och livsmedelssystem?”

Ja, ni lÀser rÀtt. Pengar och stöd finns, men mottagare saknas mÄnga gÄnger. Matsystemet skriker efter entreprenörer och idéer, bÄde frÄn etablerade som helt nya aktörer. Ofta mÀrker man dock att gemene man har kommit sÄ lÄngt frÄn matproduktionen att sektorn knappt finns i medvetandet. Och detta i en tid nÀr det behövs folk. En ny rapport av LRF med flera pekar pÄ att det under kommande Ären finns behov av att rekrytera drygt 40 000 fler personer (ca 15 000 inom lantbruket och drygt 25 000 i livsmedelsindustrin). Fler innovationer behövs ocksÄ.

Sverige ligger högt i Bloombergs ranking nÀr det gÀller generell innovationskraft, fast nÀr det kommer till matsektorn Àr vi först pÄ fjortonde plats i Europa. DÀrför ser vi nu flera initiativ som vill stÀrka innovationskraften, som till exempel Sweden Food Arena. Men eftersom undertecknad Àr en otÄlig jÀkel tog jag egen action i veckan.

Jag packade scenskorna (alla har vi vÄra egenheter) och Äkte till KTH Innovation Demo Day för att prata om matsystemets omvandling, denna gÄng med fokus pÄ agtech. I publiken fanns 400 personer; studenter, investerare, startupbolag och andra intresserade. FrÄgorna efterÄt var mÄnga, nyfikna och engagerade. Bra! Till presentationen bad jag nÄgra av Sveriges hetaste startups och Sveriges egen agtech-guru Per Frankelius bidra med svar pÄ frÄgan: DÀrför ska du titta pÄ den hÀr sektorn. Svaren kan du lÀsa i presentationen som finns hÀr.

Till dig som Ă€r entreprenörer och undrar vilket stöd du kan fĂ„ – ett första svar finns i form av vĂ„r ekosystemkarta. Och till dig som söker testkök för att utveckla din produkt har vi tagit fram en lista.

Men jag tĂ€nker att vi inte stannar dĂ€r. Söker du pengar eller idĂ©er och företagare, 👉 anmĂ€l ditt intresse hĂ€r 👈 sĂ„ hjĂ€lps vi Ă„t.

NÀsta vecka dyker vi ner i en helig graal. Det blir spÀnnande, minst sagt.
Stay tuned!
….

đŸ’„Â Veckans tĂ€vling:

Nu har du chans att vinna biljetter till Food Hack by Krinova & Formas. TÀvla hÀr

đŸœïžÂ Â Veckans utstĂ€llning:

Kolla in Framtidens mat & dryck, en ny utstÀllning hos Spritmuseum i Stockholm. (AGFO finns med i ett hörn).

🎊 Veckans grattis:

Alla kvinnor som prisades under Stella-galan, och till vinnarna i Swedbank rivstart (agtech-bolaget Skira fanns bland vinnarna).

🎧 Veckans poddtips:

Vilka Àr oddsen för att vi kÀkar insekter i framtiden? Feeding Your Mind söker svar ihop med forskare och entreprenörer.

💚 Gillade du det hĂ€r? DĂ„ kommer du att Ă€lska vĂ„rt nyhetsbrev, signa upp gratis hĂ€r

Lovisa MadÄs

Grundare och ansvarig AGFO

MejlaTwitterFölj pÄ Twitter

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!