Att det cellbaserade köttet skulle vara mer hållbart än traditionellt är inte självklart. Foto: Istock

Omvärld

Det cellbaserade köttet ifrågasätts

Obemannad matbutik ska expandera med 200 enheter inom tre år, satsningar på minskat matsvinn ger stora pengar tillbaka och trender inom agtech 2019. Detta och mer när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.

Tips! Få veckans nyheter direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Cellbaserat kött kanske inte så hållbart

En studie från Oxford University visar att det cellbaserade köttet inte nödvändigtvis är mer klimatsmart än traditionellt kött. Det cellbaserade köttet släpper ut mindre metan, men framställningen är energikrävande. (Land Lantbruk) Läs mer här ➔

200 nya butiker på tre år

Obemannade butiken Auto_Mat, som startats av 20-åriga Edvin Johansson, skalas upp. Nu gör han studieuppehåll för att göra affären till en franchisekedja med 200 butiker. (Market) Läs mer här ➔

Omtalad vertikalodlare i konkurs

Svensk-amerikanska bolaget Plantagon som utvecklar teknik för växthusodling i stadsmiljö har försatts i konkurs. (AGFO) Läs mer här ➔

Mat för biologisk mångfald i ropet

Satsningar på produkter och företag som bidrar till ökad biologisk mångfald lyfts fram i USA. Det kan bli nästa stora fokusområde i strävandet efter den hållbara maten, menar vissa. (Just-food) Läs mer här ➔

Minskat matsvinn blev vinstmaskin

Totalt 114 restauranger deltog i ett tre år långt försök där de gjorde satsningar för att minska matsvinnet. Försöket visar att för varje dollar restaurangerna spenderade fick de 7 dollar tillbaka i sparade pengar. (Treehugger) Läs mer här ➔

80 procent mindre växtskyddsmedel med AI-metod

Ett danskt forskningsinitiativ ska testa att kombinera ett växtodlingsprogram med artificiell intelligens. Målet är att ta fram en teknik som kan bekämpa ogräs med större precision och samtidigt minska mängden växtskyddsmedel. (ATL) Läs mer här ➔

Kaffe utan bönor, tack!

Seattle-baserade Atomo säger sig ha skapat en ersättare till kaffe som både ska vara mer hållbar och godare än originalet. Det görs i labb genom att härma den molekylära strukturen av kaffe, utan behov av kaffebönor. (Grist) Läs mer här ➔

Guldläge för norrländska grödor

Midnattssol, fantastiska odlingsjordar och ett förändrat klimat. Möjligheterna för att öka odlingen av bär, grönsaker och spannmål i Norrland är stor – men det finns hinder. (AGFO) Läs mer här ➔

Trender inom agtech och djurhälsa 2019

Millennials preferenser väger tungt, handelskrig pressar läget och akvakultur får stora investeringar. Detta och mer spås vi se 2019. (Forbes) Läs mer här ➔

Korkar upp – nu ska vinet blir smartare

Internet of things har tagit sig in i vinkällaren. Tekniken kan möjliggöra större skördar av vindruvor, hitta den bästa tidpunkten för skörd och kontrollera förvaringsmiljön av vinet. (IoT for all) Läs mer här ➔

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

agtechAIbiologisk mångfaldcellbaserat köttinomhusodlingInternet of thingsmatsvinn

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!