Foto: Unsplash.com/AGFO

Spaning

En helig graal på väg att öppnas

9,8 miljarder. Så många människor estimeras vi vara 2050 och det ständiga trummande budskapet är att vi måste producera mer mat till den växande befolkningen. Men hur då?

Flera forskare ser hoppfullt på att det nu tas stora steg runt något som kan öka skördarna markant. Det handlar om att förbättra den kanske viktigaste processen som finns. Nämligen växters fotosyntes, den process som sker när växter gör om solljus till energi där vatten och koldioxid blir syre och kolhydrater.

”Det är svindlande siffror”

Förbättrad fotosyntes är en relativt sett outforskad del inom växtförädlingen. En del kallar det till och med för en helig graal. Nyligen träffade jag forskare vid nederländska universitet i Wageningen som anses vara en av världens främsta inom miljö och jordbruk. I ett pågående EU-projekt som handlar om att fördubbla skördarna i unionen till 2050 är just förbättrad fotosyntes en nyckelfaktor.

Tidigare i år kom nyheten att forskare lyckats öka skördarna med 30 till 40 procent på ris och tobak. Det är svindlande siffror om man tänker på att våra skördar globalt sett har ökat med 1 till 2 procent årligen sedan 1960-talet. I tobaksförsöken används gener från andra växter, växten har genmodifierats. Men det går också att genom traditionell växtförädling förbättra fotosyntesen även om skördeökningarna då inte blir lika stora.

För tekniskt sett är det alltså möjligt att fördubbla skördarna i EU till 2050. Men det är minst lika viktigt att växten inte kräver mer näring, förlorar i kvalitet eller näringsvärde. Där behövs betydligt mer forskning, enligt de nederländska forskarna.

Är verkligen ökade skördar rätt väg att gå? Vissa ifrågasätter detta sätt att se på det. Vi producerar redan tillräckligt med mat på global nivå, men den är skevt fördelad.Effektivisering blir bara en fortsättning av ett industrialiserat jordbruk som riskerar att utarma marker, menar vissa. Läs gärna artikeln om arbetet med förbättrad fotosyntes. Vi har också listat 12 andra mer eller mindre vanliga sätt att öka våra skördar. Du hittar listan här.

Nästa vecka fokuserar vi på mat och e-handel. Stay tuned!

….

📺 Veckans tv-tips:

Vetenskapens värld lyfter plöjningsfritt och markens förmåga att verka som koldioxidsug. Läs och se mer här.

❤️ Veckans date: 

Falköpings Mejeri satsar på dejtingserie – i mjölkbil.

👏🏼 Veckans initiativ:

Unga vill inspirera barn att se en framtid inom matproduktion. Hedervärt!  

🛥️ Veckans AGFO-resa:

Gick till Gotland Grönt Centrum där vi träffade många inspirerande entreprenörer.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

fotosyntesväxtförädling

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!