Bärtas umamiburgare vann pris på Nordic Organic Food Fair 2018. Foto: Swedish Temptations

Omvärld

Svenska ärtor gör succé

Sex heta mattrender 2019, svensk vertikalodling växer så det knakar och livestreamande bönder hittar nya affärsmöjligheter. Detta och mer när vi summerar veckans nyheter.

Svenska ärtor når nya höjder

Få växtbaserade proteiner är gjorda med svenska råvaror. En utmanare är Bärta, som gör sina produkter med ärtor från Öland. Priserna och investeringarna regnar nu över företaget. (ATL, betallänk) Läs mer här ➔

14 teman som ger dig koll

Crispr, cellbaserat kött, precisionsodling, proteinskifte, kolinlagring – det är mycket att hålla koll på. Här är ett enkelt sätt att få en överblick. (AGFO) Läs mer här ➔

Matjätten ska halvera matsvinnet

Nytt år betyder nya mål. Nu inför Axfood nya hållbarhetsmål – halverat matsvinn senast 2025. (Livsmedel i fokus) Läs mer här ➔

Nu ska matfusket straffa sig

Från årsskiftet återinförs fängelsestraff för visst matfusk. Samtidigt utvecklas sätten att spåra mat. Men det finns mer att göra. ”Vi har inte koll på fuskarna idag”, säger Louise Nyholm på Livsmedelsverket. (AGFO) Läs mer här ➔

Framtidens pizza levereras av robothund

Under elektronikmässan CES presenterades en ny leveransmetod: robothunden. (E-handel.se) Läs mer här ➔

Livestreamande bönder gör succé

I Kina växer intresset för livestreaming som visar jordbruk och landsbygd, och det skapar nya affärsmöjligheter. En streamer ska nyligen ha lyckats sälja 1000 ton apelsiner på endast 13 dagar. (Tech in Asia) Läs mer här ➔

Svensk vertikalodling växer så det knakar

Grönska började odla vertikalt i en källare stort som ett studentrum – idag ska de fylla en lokal på 900 kvadratmeter. Här ska de kunna skörda 1 miljon krukor grönt per år. (SvD, betallänk) Läs mer här ➔

Sex mattrender för året

Den amerikanska nyhetsplattformen Food Dive presenterar vad de tror kommer trenda inom mat 2019. (Food Dive) Läs mer här ➔

Det kinesiska lantbrukslandskapet antar ny form

I mitten av 1980-talet bröts de kollektiva jordbruksformen upp och 2008 fick de kinesiska bönderna möjlighet att börja hyra ut sin mark. Nutidens kinesiska bonde går klädd i kavaj och tjänar pengar genom att odla allt större arealer. (DN) Läs mer här ➔

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!