Göteborgs kommun har lyckats halvera sitt matsvinn. Foto: Istock

Omvärld

Pangmetod räddade 900 000 måltider

Quinoa får nytt användningsområde, fältrobotar fick fet investering och kan getkött blir årets trendigaste kött? Detta och mer när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.

Kommunen som halverade sitt matsvinn

En ny metod har gjort att Göteborgs kommun halverat sitt matsvinn. (Magasin Måltid) Läs mer här ➔

Fräcka fältrobotar fick fet investering

Brittiska Small Robot Companys investeringsrunda hade målet att nå £500 000. Det uppnåddes på några minuter och slutsiffran landade på £1,2 miljoner, motsvarande 14 miljoner kronor. (Farmers Weekly) Läs mer här ➔

Så kan hållbarhet bli lönsamt

Många svenska bönder satsar på hållbarhet – men att få ihop affären på ett lönsamt sätt kan vara klurigt. “Det är jättesvårt att få kunderna att förstå vad vi sysslar med”, säger Bitte Larsen på potatisgården Larsvik. (AGFO) Läs mer här ➔

Därför frodas norsk agtech

Fem av de tretton hetaste startupbolagen vid World Agri-Tech Innovation Summit var från Norge. Edvard Bergiton Iversen vid AgriTech Nordic avslöjar varför och tipsar om Norges hetaste startups. (AGFO) Läs mer här ➔ 

Odlingssystem som ska kunna användas av ”alla”

Liberty Produces nya projekt har målet att skapa ett vertikalodlingssystem som ska integrera alla delar, och vara automatiserat. Systemet ska ge odlaren data i realtid, och därmed minska kostnaderna och öka avkastningen. (The Spoon) Läs mer här ➔

Getkött – årets trendigaste?

I Storbritannien avlivas varje år nästan 100 000 bockar eftersom de inte kan användas till getmjölksproduktionen. Nu lanseras produkter som korvar och köttbullar gjorda på getkött för att minska svinnet. (The Telegraph) Läs mer här ➔

Räddade skörden med smart bevattning

Bertil Aspernäs lyckades, sommarens torka till trots, få ut runt 77 procent av normal skörd – medan andra bönder i närheten bara fick ut ungefär 50 procent. (ATL, betallänk) Läs mer här ➔

Nytt användningsområde för quinoa

Det var inte länge sedan som trendgrödan quinoa började odlas här i Sverige. På andra sidan Atlanten har man nu börjat undersöka ett nytt sätt att använda quinoan: som ingrediens i whiskey. (Food Dive) Läs mer här ➔

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

agtechFältrobotfoodtechköttmatsvinnvertikalodling

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!