Hästköttsskandalen har fått stor effekt i Sverige och på EU-nivå. Foto: Istock

Intervju

Nu ska matfusket straffa sig

Allt fler får upp ögonen för nya sätt att spåra maten. Samtidigt återinförs fängelsestraff för matfusk. Men det finns mer att göra. ”Vi har inte koll på fuskarna idag”, säger Louise Nyholm på Livsmedelsverket.

Oavsett om det är för att spåra ursprunget eller upptäcka fusk så är bättre spårbarhet ett kraftfullt verktyg. Som Agfo tidigare har rapporterat samarbetar några av världens största livsmedelsföretag för att ta fram en gemensam blockkedja för att förändra hur industrin spårar mat över hela världen.

Målet är att återupprätta förtroendet för branschen och snabbare få bukt med smittoutbrott som ehec. Tidigare tog det sex dagar att spåra en mango från affär till gård, men med tekniken som är baserad på blockkedjan tar det nu 2,2 sekunder.

Stor effekt i Sverige

I vår är det sex år sedan hästköttsskandalen briserade. Skandalen har fått stor effekt både för Sveriges del och på EU-nivå. Matfusket är på agendan. Mycket på grund av att det var så många länder som berördes.

– I Sverige har vi börjat arbeta med den här frågan på allvar. Mycket på grund av att EU-kommissionen har tryckt på, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, som arbetade med frågan 2013.

Så här kunde det se ut 2013 när hästköttsskandalen nystades upp.

Över 7 000 företag var involverade i hästköttsskandalen då man upptäckte att mat som skulle innehålla nötkött istället bestod av hästkött, griskött eller i vissa fall inget kött alls. Alla företag hade inte fuskat, många var helt ovetande om att det kött som användes inte var nötkött.

– En sak som man kom på inom EU var att det saknades ett gemensamt system för att meddela varandra vid misstänkt fusk. Det har införts nu och där har man skyldighet att meddela och svara andra länder, säger Louise Nyholm.

Stora gemensamma kontroller

EU-kommissionen har även bildat ett Food Fraud Network där olika livsmedelskontrollmyndigheter sitter med, och Louise Nyholm är Sveriges representant.

– Vi bedriver flera stora kontrollprojekt via det här nätverket. Och eftersom hela EU är med får man väldigt många prover. Vi har kontrollerat bland annat vit fisk och honung, och gjort ett par stora projekt för att leta efter häst i nötköttsprodukter.

I år träder också en ny kontrollförordning i kraft inom hela EU, bland annat berörs länders skyldigheter kring utredning av matfusk.

Ska prioriteras

Utöver det blir det i år också skärpta straff för brott mot livsmedelslagen. Fängelsestraff återinförs igen, upp till två år och det införs också sanktionsavgifter för vissa överträdelser.

– Eftersom det inte har funnits fängelse på straffskalan under de senaste tio åren har matfusket inte prioriterats av åklagare och polis, säger Louise Nyholm.

”Matfusket förändras hela tiden”, säger Louise Nyholm på Livsmedelsverket. Foto: Istock

Sedan hästköttsskandalen har Livsmedelsverket utbildat ungefär hälften av Sveriges livsmedelsinspektörer kring matfusk. Men enligt Louise Nyholm saknas fortsatt kompetens på kommunerna och fler personer som arbetar med frågan behövs. Många länder har löst det genom att ha en nationell specialstyrka, som exempelvis grannlandet Danmark där man rönt framgång.

Även om saker har hänt är det inte tillräckligt.

– Vi har inte koll på fuskarna idag. Kontrollen är inte tillräckligt bra, säger Louise Nyholm.

 Det pratas mycket om blockkedjeteknik och spårbarhet, hur ser Livsmedelsverket på det?

– Alla livsmedel ska kunna spåras. Sedan bryr vi oss inte om vilka metoder företagen använder. Vi förordar varken det ena eller andra.

Matsystemet är i förändring på många sätt. Nya produktionssätt och råvaror, som insekter och alger, dyker upp. Märkningarna är många och inte alltid glasklara för konsumenten.

– Många är intresserade av livsmedel med mervärden och ju fler egenskaper som skrivs ut, desto fler möjligheter att fuska. Därmed inte sagt att man gör det. Men matfusket förändras hela tiden. Det är inte en viss produkt, utan kan vara både dyrare och billigare livsmedel, säger Louise Nyholm.

Vad skulle vara den enskilt största åtgärden som du ser som skulle ge effekt för att hindra matfusk?

– En vass och effektiv livsmedelskontroll som är avskräckande. Då skulle man kunna få bort en del, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp här 

Läs mer:

Tema: Blockkedjan och mat

AGFO-spaning: Så kan blockchain påverka matkedjan

Så kan blockkedjan ge lantbrukare mer betalt

Megaföretag bygger gemensam kedja

Intervju med Axfoundation: ”Stor hype kring blockkedjan”

matfuskspårbarhet

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!