Edvard Bergiton Iversen Àr projektkoordinator vid AgriTech Nordic. Foto: AGFO

Intervju

Norge en tungviktare inom agtech

Norsk agtech frodas av flera skÀl. Edvard Bergiton Iversen vid AgriTech Nordic avslöjar varför och tipsar om startups.

💚 Missa inte vĂ„rt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis hĂ€r

Vad gör AgriTech Nordic?

– Vi Ă€r ett nĂ€tverk dĂ€r startups, investerare, politiker och industri frĂ„n skog, akvakultur och jordbruk möts och bidrar till innovationer, sĂ€ger Edvard Bergiton Iversen, projektkoordinator vid AgriTech Nordic som har sin bas i Steinkjer norr om Trondheim.

Hur mÄr agtech-sektorn i Norge?

– Den mĂ„r extremt bra. Om man rĂ€knar bort de etablerade företagen sĂ„ rör det sig om ungefĂ€r 50 startups. Faktum Ă€r att fem av de tretton hetaste startupbolagen som lyftes fram vid World Agri-Tech Innovation summit i oktober var frĂ„n Norge. Vi skrev om det i Agfunder.

 

AgriTech Nordics kartlÀggning visar över intressanta startups inom agtech i Norge.

Vad beror framgÄngen pÄ?

– Vi Ă€r bra pĂ„ att dra startupbolagen vidare och utveckla dem. Men en stor del handlar om vĂ„rt utbildningsvĂ€sen. Norges miljö- och biovetenskapliga universitet, NMBU, Ă€r topprankat i vĂ€rlden inom agtech och jordbruk. Även Norges teknik- och naturvetenskapliga universitet, NTNU, ska nĂ€mnas. Forskningsmöjligheterna hĂ€r Ă€r goda. MĂ„nga projekt frĂ„n NMBU, som exempelvis Foods of Norway, har gett mycket bra forskning. Sedan Ă€r Innovasjon Norge en stor grund till det goda innovationsmiljön genom att det finns en klar struktur och metod för startupbolag att tidigt fĂ„ kapital för att ta vidare en idĂ© till en produkt utan att behöva sĂ€tta hela sin ekonomi pĂ„ spel.

Vilken Àr de nya bolagens största utmaning?

– Det Ă€r vĂ€ldigt individuellt. Ofta har det med regelverk eller marknaden att göra. Speciellt de som har att göra med framtidens protein.

”Skapa en produkt som vetenskapligt bevisat minskar vĂ€xthusgaserna”

Bottnar startupbolagen inom forskningen eller Àr det idébaserade eller annat?

– Ja, antingen frĂ„n forskning eller research and development inom etablerade företag. Även företag inom olja och gas som har vidareförts in pĂ„ andra omrĂ„den. Det Ă€r ju ganska speciellt eftersom vi har sĂ„ lite jordbruk i Norge. Men marknaden inom akvakultur eller vattenbruk Ă€r stor, och dĂ€r Ă€r det mer naturligt med teknologin.

Hur funkar det med inkubatorer och innovationslyftande delar i Norge?

– T:Lab i Steinskjer har ett stort nĂ€tverk och Ă€r duktiga pĂ„ kommersialisering av teknologi. De Ă€r finansierade av SIVA som Ă€r ett statligt organ som finansierar infrastrukturen för innovation via inkubatorer i Norge. Det finns ocksĂ„ bra samverkan med andra miljöer och andra inkubatorer.

– AgriTech Nordic driver nu ocksĂ„ ett nordiskt projekt om tĂ„ng till idisslare. Det baseras pĂ„ att alger minskar metangasproduktionen hos kor. Vi har fĂ„tt nĂ„gra algproducenter att försöka skapa en produkt som vetenskapligt bevisat minskar vĂ€xthusgaserna. DĂ€rför Ă€r vi intresserade av att komma i kontakt med danskar och svenskar som har bra översikt kring detta.

Invertapro Àr en av flera spÀnnande startups i Norge som utvecklas snabbt. Invertapro anvÀnder bland annat mjölmask (bilden). Foto: Istock

Har riskkapitalet hittat till norsk agtechsektor?

– Inte Ă€n, men det kommer. Det gĂ€ller att fĂ„ upp intresset eftersom det Ă€r sĂ„ viktigt.

NÀmn tre intressanta norska startups vÀrda att kÀnna till!

– Cageeye som verkar inom vattenbruk jobbar med sonarteknologi som mĂ€ter hur högt fisken stĂ„r i vattnet och kan spĂ„ hur hungrig den Ă€r.

– Invertapro frĂ„n Voss producerar insekter till livsmedel och foder till djur med utgĂ„ngspunkt i en cirkulĂ€r ekonomi.

– Soil Steam har tagit fram en teknologi för att Ă„nga jorden för att minska anvĂ€ndningen av pesticider. Det kan Ă€ven öka hĂ„llbarheten pĂ„ exempelvis morötter.

Vilken utmaning i matsystemet vill du se en snar lösning pÄ?

– Det finns mĂ„nga, men att hitta en lĂ„ngsiktig lösning pĂ„ fodersituationen tycker jag Ă€r viktig. Att jobba med en cirkulĂ€r lokal ekonomi istĂ€llet för att importera foder, sĂ€ger Edvard Bergiton Iversen vid AgriTech Nordic.

AgriTech Nordic

Är ett initiativ av T:Lab, TrĂžnder-Avisa och Steinkjerfestivalen baserat I Steinkjer, Norge. MĂ„let Ă€r att bidra till innovation inom sektorn och i regionen. Har funnits i ett Ă„r.

Cirka 4 procent av Norges landmassa Àr Äkermark och mindre Àn 3 procent brukas.

2017 exporterade den norska fiskeindustrin mat för 94,5 miljarder norska kronor, vilket Àr rekord. Exporten landade pÄ 2,6 miljoner ton sjömat.

KĂ€lla: AgriTech Nordic, Dagens NĂŠringsliv

💚 Gillade du det hĂ€r? DĂ„ kommer du att Ă€lska vĂ„rt nyhetsbrev, signa upp gratis hĂ€r

LĂ€s mer:


AGFO-spaning: ”Grannlandet springer förbi oss”


♻ CirkulĂ€r matproduktion och kolinlagring


189 innovativa startups och företag som förÀndrar matsystemet

AgriTech Nordic

Frida Jonson

Grundare och innehÄllsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj pÄ Twitter

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!