Omvärld

Utmanarna radar upp sig

Kolsyrad mjölk, mjölkliknande drycker gjorda på insekter, ärter eller hampa – aktörerna blir allt fler när det gäller alternativ till mjölk. AGFO listar 17 uppstickare som är mer eller mindre kända.

Komjölk – utan ko

Amerikanska företaget Perfect Day jobbar på att ta fram en typ av mikroflora som kan producera mjölkproteinet kasein och vassle.

Med hjälp av bioteknik jäses sedan socker och skapar äkta mjölkprotein – men utan hjälp av en enda ko. Det finns ännu ingen produkt ute på marknaden.

Insektsdryck


Foto: Gourmet Grubb

Sydafrika Gourmet Grubb har sedan 2017 serverat glass gjord på ”entomjölk”, en insektsdryck framställd på svart soldatfluga, även kallad amerikansk vapenfluga. Det är alltså glassen som är grejen, drycken säljs inte separat ännu och den som vill smaka på glassen får åka hela vägen till Kapstaden i Sydafrika. Där säljer de glassen i sin butik.

Glassen innehåller hälsosamma fetter och rå honung används som sötningsmedel. Enligt egen utsago har den ett högre proteinvärde än komjölk och innehåller även aminosyror, mineraler och vitaminer.

Nya växtprodukter med AI

Chilenska The Not Company är ett foodtech-företag som vill använda artificiell intelligens för att skapa hållbara och goda livsmedel av växter. Datorprogrammet Giuseppe ska imitera smak och konsistens av kända växtbaserade livsmedel och sedan kopiera detta till nya produkter, bland annat alternativ till mejeriprodukter.

Kolsyrad mjölk

Redan 2016 sa Arla att de ville utmana de stora läsktillverkarna. Senast 2020 skulle man lansera en kolsyrad mjölk- och fruktdryck, en mjölkdryck med te samt en proteinrik energidryck. Ännu har vi inte sett något nytt på den fronten, men kanske blir 2019 året då vi köper kolsyrad mjölk.


Kändisar engagerar sig i mjölk

Kändisar som Leonardo DiCaprio och Jared Leto har fått upp ögonen för växtbaserade mjölkalternativ och investerar stort. De var med i den senaste inversteringsrundan för Califia Farms och deras nötbaserade dryck. Läs mer om det här.

Dryck på ärtprotein

Svenska Sproud har tillverkat en dryck baserad på ärtprotein. Den innehåller protein och aminosyror och har tillsatt kalcium och D-vitamin. Den kan också förvaras i rumstemperatur. ”Vårt framgångskoncept är en vegandryck som är neutral i smaken och näringsmässigt väldigt lik mjölk”, säger Maria Tegman till tidningen ATL.

Amerikanska företaget Ripple Foods har tagit ett steg till och erbjuder, förutom naturell ärtdryck, en smaksättning med vanilj och choklad. Drycken består av ärtprotein, solrosolja, ekologisk rörsocker, algolja, vitaminer och mineraler. Goldman Sachs Group Inc. har investerat 65 miljoner dollar i Ripple Foods som fortfarande är ett mindre startup-bolag.


Sojadryck

Ett av de vanligaste alternativen till komjölk. Sojadryck innehåller ungefär lika mycket protein som komjölk, men ytterst små mängder mättat fett och inget kolesterol. Sojadryck är ofta smaksatt med socker och innehåller oftast även stabiliseringsmedel.

Havredryck

Havredryck har blivit stort världen över och Oatly är företaget som på allvar lyckades först av alla. Havredryck baseras på havre, rapsolja, vatten samt tillsatta vitaminer och mineraler. Numera har många företag havredryck i sitt utbud, bland annat Valio. Förra året meddelade även lilla Emåmejeriet i Småland att man lanserade en havredryck gjord på mjölk och havre.

All ris-, mandel- och nötdryck innehåller lite protein, eftersom de till stor del består utav vatten.

Risdryck

Risdryck är sötare än komjölk och tillverkas av fermenterat ris och vatten. Innehåller lite protein och mycket kolhydrater. Det finns många olika tillverkare av risdryck.

Mandeldryck

Du kan göra egen mandeldryck, men den blir väldigt näringsfattig. I handeln finns gott om mandeldrycksalternativ.

All ris-, mandel- och nötdryck innehåller lite protein, eftersom de till stor del består utav vatten.

Hasselnötsdryck

Hasselnötsdryck ger en nötig smak och passar bra i bland annat kaffe. Den är kalori- och fettsnål.

Cashewdryck

Cashewdryck går bra att göra själv – mixa cashewnötter och vatten. Annars finns den färdig att köpa, bland annat Lantmännens varumärke GoGreen.

Pistagedryck

Genom att mixa blötlagda pistagenötter och vatten kan du göra din egen pistagedryck. Pistagedryck finns inte som färdig produkt på den svenska marknaden.

Linfrödryck

Linfrödryck innehåller nyttiga och bra näringsämnen men de innehåller även ämnen som i kroppen kan bilda vätecyanid, blåsyra. Alltså giftigt vid för stort intag. En matsked per dag sägs vara okej.

Vi har inte hittat någon färdig linfrömjölk i den svenska handeln, men den går bra göra själv. Amerikanska Good Karma Foods har däremot en linfrödryck.

Quinoadryck

Quinoadryck har ett högt näringsvärde och är det rikt på kostfiber, protein och vitaminer och mineraler. Ett bra vegetabiliskt alternativ för de som vill undvika laktos, gluten, soja och nötter.

Hampadryck

Att göra egen dryck på hampafrö är ingen större utmaning. Däremot kan vi inte hitta något varumärke i Sverige som säljer färdig hampadryck. En av få hampaodlare i Sverige finns i Grästorp och säljer bland annat hampamjöl. I USA finns däremot Hudson River Foods och i Storbritannien finns Good hemp foods som har ett flertal hampabaserade drycker i sitt sortiment.

Dinkeldryck

Dinkeldryck är ovanlig i de svenska livsmedelshyllorna, Det finns återförsäljare i Sverige som säljer drycken på nätet. Drycken innehåller vatten, spelt, kallpressad solrosolja och havssalt.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Läs mer:


Tema: Framtidens mjölk


Intervju med branschprofiler

AGFO-spaning: ”Den nya tidens parfym”

mjölk

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!