Potatis, hampa, ärter och havre – några av råvarorna i nya mjölkliknande drycker. Bilder: Press

Omvärld

Guide: Mjölkliknande dryck

Ärter, potatis, havre eller hampa – aktörerna som vill ta position som mjölkliknande dryck blir allt fler. AGFO listar uppstickare som är mer eller mindre kända.

Artikeln uppdaterades senast: 27 januari 2021


Potatisbaserat mjölkalternativ

Svenska bolaget Veg of Lund kommer under första halvåret 2021 att lansera en egenutvecklad potatisbaserad dryck under varumärket DUG. Den nya drycken kommer att lanseras i tre olika varianter på den svenska och brittiska marknaden, uppger bolaget till Food Supply.


Fokus över 50

2019 lanserade Beyond Meats medgrundare Brent Taylor Perennial, en mjölkliknande växtbaserad dryck med vuxna över 50 som målgrupp. Ingredienslistan innehåller ärter, ris och soja.


Mjölkprotein – utan ko

Sedan 2014 har amerikanska företaget Perfect Day arbetat på ett mjölkprotein framtaget med mikrobisk fermentering – utan kor inblandade. FDA, USA:s motsvarighet till Livsmedels- och Läkemedelsverket, har godkänt proteinet som livsmedel. Bolaget lanserade under 2020 sin första produkt, i form av glass. Tungt backat bolag som hittills tagit in 360 miljoner dollar i investeringar.


Havredryck

Havredryck har blivit stort världen över och Oatly är företaget som på allvar lyckades först av alla. Havredryck baseras på havre, rapsolja, vatten samt tillsatta vitaminer och mineraler. Numera har många företag havredryck i sitt utbud, bland annat Valio. Emåmejeriet i Småland har havredrycken Gry gjord på mjölk och havre. En annan uppstickare är uppländska Havredals. All ris-, mandel- och nötdryck innehåller lite protein, eftersom de till stor del består utav vatten.


Kikärter

Israeliska Planterra utvecklar växtbaserade mejeriprodukter baserade på kikärterproteinisolat. Företaget, som grundades 2o019, planerar lansering på den amerikanska marknaden under 2021.


Dryck på ärtprotein

Svenska Sproud grundades 2018 och producerar en dryck baserad på ärtprotein. ”Vårt framgångskoncept är en vegandryck som är neutral i smaken och näringsmässigt väldigt lik mjölk”, säger Maria Tegman till tidningen ATL. I dag säljs produkten på 15 marknader, och i januari 2021 plockade bolaget in över 50 miljoner kronor i en kapitalrunda.
Amerikanska företaget Ripple Foods erbjuder, förutom naturell ärtdryck, en smaksättning med vanilj och choklad. Drycken består av ärtprotein, solrosolja, ekologiskt rörsocker, algolja, vitaminer och mineraler.


Vassledryck

Skärvångens Bymejeri producerar varje år cirka 80 ton dessertost. Vasslen, som tidigare till stor del gått till djurfoder, utgör basen i en ny vassledryck.


Sojadryck

Ett av de vanligaste alternativen till komjölk. Sojadryck innehåller ungefär lika mycket protein som komjölk, men ytterst små mängder mättat fett och inget kolesterol. Sojadryck är ofta smaksatt med socker och innehåller oftast även stabiliseringsmedel.


Hampadryck

Svenska Hempster säljer ekologisk hampabaserad dryck. En av få hampaodlare i Sverige finns i Grästorp och säljer bland annat hampamjöl. I USA finns Hudson River Foods och i Storbritannien finns Good hemp foods som har ett flertal hampabaserade drycker i sitt sortiment.


AI för att skapa nya produkter

Foodtech-företaget The Not Company använder datorkraft för att ta fram växtbaserade livsmedel. Datorprogrammet Giuseppe ska imitera smak och konsistens av kända växtbaserade livsmedel och sedan kopiera detta till nya produkter, bland annat alternativ till mejeriprodukter.


Nötbaserad dryck

Amerikanske Califia Farms och deras nötbaserade dryck har gjort en framgångsrik resa. Under 2020 plockade man hem stora investeringar för att expandera ytterligare. Kändisar som Leonardo DiCaprio och Jared Leto har investerat i bolaget.

Risdryck

Risdryck är sötare än komjölk och tillverkas av fermenterat ris och vatten. Innehåller lite protein och mycket kolhydrater. Det finns många olika tillverkare av risdryck.


Mandeldryck

Du kan göra egen mandeldryck, men den blir väldigt näringsfattig. I handeln finns gott om mandeldrycksalternativ. All ris-, mandel- och nötdryck innehåller lite protein, eftersom de till stor del består utav vatten.


Hasselnötsdryck

Hasselnötsdryck ger en nötig smak och passar bra i bland annat kaffe. Den är kalori- och fettsnål.

Cashewdryck

Cashewdryck går bra att göra själv – mixa cashewnötter och vatten. Annars finns den färdig att köpa, bland annat Lantmännens varumärke GoGreen.

Linfrödryck

Linfrödryck innehåller nyttiga och bra näringsämnen men det innehåller även ämnen som i kroppen kan bilda vätecyanid, blåsyra. Det är alltså giftigt vid för stort intag. En matsked per dag sägs vara okej. Amerikanska Good Karma Foods är exempel på en linfrödryck.


Quinoadryck

Quinoadryck har ett högt näringsvärde och är rik på kostfiber, protein, vitaminer och mineraler. Ett vegetabiliskt alternativ för den som vill undvika laktos, gluten, soja och nötter.

Pistagedryck

Genom att mixa blötlagda pistagenötter och vatten kan du göra din egen pistagedryck. Pistagedryck finns inte som färdig produkt på den svenska marknaden.


Dinkeldryck

Dinkeldryck är ovanlig i de svenska livsmedelshyllorna, men det finns återförsäljare i Sverige som säljer drycken på nätet. Drycken innehåller vatten, spelt, kallpressad solrosolja och havssalt.

Kolsyrad mjölk

Redan 2016 sa Arla att de ville utmana de stora läsktillverkarna. Senast 2020 skulle man lansera en kolsyrad mjölk- och fruktdryck, en mjölkdryck med te samt en proteinrik energidryck. Än har den bubblande mjölken inte synts till.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Läs mer:


Tema: Framtidens mjölk


Intervju med branschprofiler


Vi sammanfattar 13 trendrapporter


Insikter ur rapportfloden


Alla trendspaningar under 2020

Se AGFO Talks:

havredalhempstermjölksojadryck

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!