1,3 miljoner plantor per år ska sköras i Grönskas nya anläggning. Foto: Grönska

Omvärld

Ny vertikalodling ska ge 1,3 miljoner plantor per år

Foodtech-startupen Grönska expanderar.

I oktober rapporterade vi att Grönska blir först i Norden med att odla färska örter och bladväxter direkt i Coops matbutiker. Nu de siktar på att bli en av Europas största vertikalodlingar.

Grönska odlar sedan fyra år tillbaka grönsaker och örter i en nedlagd värmecentral söder om Stockholm. Målet är att odla bladväxter, bär och mer proteinrika grödor i stor skala initialt i Sverige, och på sikt i Norden och Europa. Nu har de expanderat sin verksamhet till en andra anläggning i Huddinge.

Den nya anläggningen kommer att ha en kapacitet på upp till 1,3 miljoner plantor per år där örter som basilika, koriander och mynta samt sallater kommer att produceras. Första sådden sattes i mitten av december, och första skörden under januari.

”Vi tror på storskalighet för inomhusodling, dels för att kunna producera mer mat och dels för att kunna göra odlingen mer resurseffektiv”, säger Natalie de Brun, medgrundare till och ekonomi- och marknadschef på Grönska, i ett pressmeddelande.

”Plantorna får det ljus de behöver, den temperatur de behöver och den fuktighet de behöver oavsett klimat utomhus. Teknik kombinerat med vår erfarenhet av vertikal odling gör att vi kan optimera förutsättningarna för plantornas tillväxt”, säger Petter Olsson, medgrundare och odlingschef på Grönska i en kommentar.

läs mer🌿🏢 Tema: Stadsnära inomhusodling 

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev! 👉 Signa upp gratis här!

Grönskainomhusodlingvertikalodling

Tipsa oss

Mejla

One thought on “Ny vertikalodling ska ge 1,3 miljoner plantor per år

Comments are closed.

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!