AGFO:s Julia Marcopoulos delar insikter från Norge. Foto: Istock/AGFO

Spaning

Grannlandet springer förbi oss

Det har blivit dags för oss på AGFO att lyfta blicken och titta på våra grannländer. Denna vecka fokuserar vi på Norges agtech-scen och besöker konferensen Mat og Landbruk som nyligen ägde rum i Oslo.

Tre av de mest bejublade talarna under konferensen Mat og Landbruk var Ian Proudfoot från revisions- och rådgivningsbyrån KPMG, fårbonden och sociala medier-profilen James Rebanks och kvinnan bakom matsvinns-initiativet Spis opp maten, Mette Nygård Havre.

Proudfoot siade om framtidens jordbruk och mat. Han ser ett jordbruk som just nu är inne i en tid av distruptiv förändring, och menar att det skapar nya möjligheter. Han ser bland annat stora möjligheter med blockkedjetekniken. Redan inom något år förväntas lantbrukare lägga in information i en blockkedja, menar Proudfoot.

”Vad är en lantbrukares jobb?” frågade James Rebanks publiken. En svarade: ”Att producera mat”. Rebanks nickade och sa att han länge också svarade så. Nu svarar han istället: ”Att vara en produktiv och hållbar förvaltare av marken”. Han menar att han som småskalig fårbonde i norra England inte ska försöka konkurrera med billigt pris, utan istället vinna med berättelse, värderingar och tillit.

Mette Nygård Havre har varken ett förflutet som kommunikationschef eller kock, utan är bara en helt vanlig person som bryr sig mycket om mat. Hennes initiativ Spis opp maten har tusentals följare i sociala kanaler. Där inspirerar hon sina följare att på olika sätt minska matsvinnet, till exempel med ”rest-recept”.

James Rebanks sa under sitt anförande att dagens lantbrukare är de bästa som någonsin har funnits. Tiden får utvisa om det är sant. Tillsvidare kan jag konstatera att Norge är ett av världens bästa agtech-länder och det alltid finns mer att lära – även från grannlandet Norge.

Vilket av våra grannländer tycker du att vi ska fokusera på nästa gång? Hör gärna av dig.

🤖 Veckans robot: 

Filmroboten Wall-E har inspirerat till en ny robot som snart kommer att leverera mat direkt hem till dörren.

📰 Veckans AGFO-i-media: 

AGFO blir omnämnda som ett innovativt initiativ i Tidskriftspodden!

🥇 Veckans grattis: 

Går till Hamza Qadoumi, grundare av Ecobloom, som är Årets Studentföretagare 2019.

🍲 Veckans matbild: 

Möt AI-lösningen som skapar realistiska matbilder genom att enbart läsa recept.

Läs även:

Intervju: Norge en tungviktare inom agtech

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

agtechNorge

Julia Marcopoulos

Agronom, ekonom och researcher AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!