Sara Maxence rapporterar från Fancy Food Show i San Fransisco. Foto: AGFO

Spaning

Den biologiska mångfalden tar plats

Cirkulär produktion, hälsa och trendiga ingredienser. Vår gästspanare Sara Maxence rapporterar från ett hektiskt Fancy Food Show i San Fransisco.

Jag går runt på mässgolvet och insuper Fancy Food Show, där 1 400 utställare från hela världen samsas. Det finns allt; från traditionella ostar, till snask och nya nischade produkter. Här anas de stora penseldragen i den matrevolution som startade efter industrialiseringen och som vi är mitt uppe i just nu. Vårt matsystem behöver förändras vilket gör matindustrin superhet!

Många av de produkter som trendar nu tar hänsyn till en hälsosammare livsstil. Produkter som ska vara bättre för dig poppar upp inom flera kategorier där drycker, bars och glass är stora. Trendiga och hälsosamma ingredienser som gurkmeja, probiotika och CBD (cannabidiol) används kreativt. Influenser hämtas från Afrika, Sydostasien och Sydamerika och anpassas till den medvetna konsumentens behov.

”Totalt beräknas denna marknaden i USA växa med 20 procent i år”

Jag smakar ett tortillabröd bakat på blomkål och jackfrukt med barbequesmak. Här talar alla om växtbaserade protein som framtidens lösning på dagens matproblem. Totalt beräknas denna marknaden i USA växa med 20 procent i år. Den största kategorin är mejeriprodukter och 13 procent av mjölken som säljs i USA är idag växtbaserade mjölkalternativ. Havre är här ett nytt alternativ till soja, mandel och kokosmjölk. Svenska Oatly har skapat en otrolig hype runt sitt varumärke i USA.

Foto: AGFO

Hur ska vi långsiktigt äta hållbart? Den frågan lyfter The Future Market och Seeds & Chips i sin gemensamma utställningshall. En diskussion om biologisk mångfald, smak, hållbarhet och cirkulär produktion. När jag lyssnar på Mike Lee, vd för Future of Food, slås jag av vilka möjligheter till produktutveckling det finns för alla de 30 000 ätliga grödorna på vår jord. För trots mängden kommer idag 75 procent av den mat vi äter från endast 12 grödor och 5 djur, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.

Jag imponeras också av kreativiteten hos företagen inom cirkulär produktion där man försöker sluta kretslopp. Regrained är idag en etablerad aktör inom detta segment som använder restprodukter från öltillverkning.

De berättar att de håller på att skala upp sin produktionen och för diskussioner om samarbeten med bland andra svenska aktörer. Renewal Mill är ett annat företag som utvinner okara (mjöl av restproduktern från sojamjölksproduktion).

Jag inser att jag trivs otroligt bra i denna diskussion för den ger ett smakrikt hopp om framtiden!


Sara Maxence är gästspanare hos AGFO. Till vardags matentreprenör i San Francisco

…..

🌱 Veckans Åh sjutton: 

Kinesiska forskare har fått ett bomullsfrö att gro på månen. Kolla här.

🌱 Veckans affärsben:

AGFO-Lovisa berättar om AGFO här.

🌱 Veckans grattis:

Går till Freight Farms som blivit utsedda till Smart Agriculture Solution of the Year.

 

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Läs mer:

Tema: Cirkulär produktion och kolinlagring

Fancy Food Show

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!