Bild: Istock

OmvÀrld

Tema: Svenskt proteinskifte

🇾đŸ‡Ș De alternativa proteinkĂ€llorna till kött och fisk ökar. AGFO djupdyker i det svenska proteinskiftet.


Ett helsvenskt proteinskifte fÄr vÀnta

Vegetariska alternativ till kött, fisk och fÄgel Àr numera lÀtta att hitta i svenska livsmedelsbutiker. Alternativen gjorda pÄ svenska rÄvaror Àr dock sÀllsynta. AGFO gÄr pÄ jakt efter helsvenska vegoprodukter.

Det odlas förhÄllandevis lite vegetariska rÄvaror som kan ersÀtta traditionella proteinkÀllor i Sverige. Det Àr ocksÄ anledningen till att ytterst fÄ av de vegetariska och veganska produkterna ute i livsmedelshandeln innehÄller just svenska rÄvaror. Flera av dem baseras till exempel pÄ sojabönor som odlas utomlands.

👉 HĂ€r Ă€r vegoalternativen med enbart svenska rĂ„varor


Fem hinder för svensk sojaodling

Den Àlskade och samtidigt kritiserade sojabönan Àr högaktuell. Det gÄr faktiskt att odla sojaböna i Sverige, men det finns ett rad hinder.

NĂ€r man pratar om proteinskiftet – om att allt fler mĂ€nniskor borde gĂ„ över till att Ă€ta mer vegetabiliska proteiner – dyker stĂ€ndigt sojabönan upp. Den sĂ€rdeles nyttiga bönan kan Ă€ven agera klimatbov i fel sĂ€llskap.

👉 LĂ€s hela artikeln hĂ€r

Forskarna

Mer svenska baljvÀxter Ät folket

HallÄ dÀr Elin Röös, forskare vid SLU, som slÀppt en rapport som har tittat pÄ om det gÄr att odla mer baljvÀxter i Sverige för att ersÀtta utlÀndskt kött. Vad har ni tittat pÄ i rapporten?

– Vi mĂ„lade upp ett scenario dĂ€r vi halverar mĂ€ngden kött vi Ă€ter i Sverige och ersatte det med baljvĂ€xter. Vi kollade pĂ„ miljöpĂ„verkan av det, gĂ„r det att odla sĂ„ mycket baljvĂ€xter i Sverige, vad Ă€r utmaningarna och vad blir det för hĂ€lsoeffekter. I första hand tĂ€nkte vi att det Ă€r det utlĂ€ndska köttet som ska försvinna.

👉 LĂ€s hela intervjun med Elin Röös hĂ€r


DÀrför ratas den svenska bönan

Varför odlas det inte mer svenskt protein nÀr efterfrÄgan Àr sÄ stor?

Är det fel pĂ„ det svenska klimatet, jordmĂ„nen, lönsamheten, kunskapen eller Ă€r det viljan som fattas? Dags att gĂ„ till botten med den svenska baljvĂ€xtodlingen genom att prata med experterna.

👉 LĂ€s vad experterna sĂ€ger hĂ€r

Agfo-spaning


Jakten pÄ det svenska proteinet

Svenska baljvÀxter blev stÄende i farstun, försynt knackande pÄ dörren till den svenska livsmedelsindustrin, medan importerad soja tidigt trÀngde sig förbi. Hur kunde det bli sÄ? Det frÄgor sig Linda Linnskog Rudh i en spaning.

”Det Ă€r inget snack om att den storskaliga livsmedelsindustrin mĂ€ttar mĂ„nga munnar pĂ„ ett kostnadseffektivt sĂ€tt. Men med större produktionsenheter försvinner ocksĂ„ flexibiliteten. DĂ€r stĂ„r vi idag med en industri som har svĂ„rt att processa mindre leveranser frĂ„n svenska bönder.

Samtidigt blir det spĂ€nnande att se om den svenska livsmedelsstrategin kommer att satsa slantarna rĂ€tt. 90 miljoner kronor ska gĂ„ till vĂ€xtförĂ€dling under tre Ă„r. Gott sĂ„. Men hur blir det med uppsamlingscentraler och anlĂ€ggningar som rensar, sorterar och packar? Vem ser till exempel till att hjĂ€lpa igĂ„ng inhemska företag som gör baljvĂ€xter till proteinmjöl?”

👉 LĂ€s hela spaningen hĂ€r

Entreprenören

ProteinvisionÀrer sökes

Entreprenören Sorosh Tavakoli har det stora proteinskiftet för ögonen.

Det senaste Äret har Sorosh Tavakoli Àgnat Ät att undersöka möjligheten att omvandla vattenvÀxten Duckweed till det superprotein mÀnskligheten behöver för att klara befolkningsökningen vi stÄr inför. Men nu lÀgger han det bakom sig.

– Jag hittar min motivation i hĂ„llbarhet och vill försöka ersĂ€tta de animaliska proteinerna i mejerivaror, Ă€gg och kött. Jag har haft kontakt med universiteten i Göteborg och Lund, bland annat med rapsproteinprojektet. Men samtidigt inser jag att Duckweed skulle krĂ€va helt nya odlingssystem och att vĂ€gen frĂ„n forskning till kommersialisering kommer att bli för lĂ„ng, sĂ€ger han. 

👉 LĂ€s hela intervjun med Sorosh Tavakoli hĂ€r

AGFO-Spaning

Foto: Istock/Peter Rutherhagen

AGFO-Linda: ”Det svenska proteinskiftet tar sig”

Efter ett Är Äterkommer vi till frÄgan om det svenska proteinskiftet. Hur gÄr det egentigen?

Det visade sig att hjulen börjar snurra. Den svenska livsmedelsstrategin har bland annat avsatt mycket pengar till vĂ€xtförĂ€dling – vilket Ă€r a och o för en gynnsam utveckling.

👉 HĂ€r kan du lĂ€sa AGFO-Lindas proteinspaning.

Experterna

De tror pÄ det svenska proteinskiftet, men Ànnu Àr det en bit kvar. Foto: Pixabay.

Livsmedelsexperten: ”Glappet mellan produktion och funktion Ă€r för stort”

AGFO intervjuar fem profiler som pÄ ett eller annat sÀtt arbetar med vÀxtbaserat protein.

De ser positivt pÄ framtiden för svenskproducerat protein, men hintar ocksÄ om omrÄden dÀr producent och livsmedelsindustri Ànnu inte synkar.

👉 LĂ€s alla intervjuer hĂ€r.

💚 Gillade du det hĂ€r? DĂ„ kommer du att Ă€lska vĂ„rt nyhetsbrev AGFO weekly! 👉 Signa upp gratis hĂ€r

fler agfo-tema:

🇾đŸ‡Ș Svenskt proteinskifte

đŸ„›Â Framtidens mjölk

🐟 Alger och landbaserad fisk

📡 Data och jordbruket

💡 Innovation och mat

♻ CirkulĂ€r matproduktion och kolinlagring

đŸ„© Kött 2.0

🩗 Matinsekter

đŸ—‘ïžÂ Matsvinn

đŸ€–Â Robotar

đŸŒ±Â Precisionsodling

đŸ„— StadsnĂ€ra inomhusodling

🔬 Genteknik

🍖 Cellbaserat kött

Bönorproteinproteinskiftetsoja

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!