Bild: Istock

OmvÀrld

Tema: Svenskt proteinskifte

AGFO djupdyker i det svenska proteinskiftet.

”Glappet mellan produktion och funktion Ă€r för stort”

AGFO intervjuar fem profiler som pÄ ett eller annat sÀtt arbetar med vÀxtbaserat protein.

De ser positivt pÄ framtiden för svenskproducerat protein, men hintar ocksÄ om omrÄden dÀr producent och livsmedelsindustri Ànnu inte synkar. LÀs alla intervjuer hÀr


Ett helsvenskt proteinskifte fÄr vÀnta

Vegetariska alternativ till kött, fisk och fÄgel Àr numera lÀtta att hitta i svenska livsmedelsbutiker. Alternativen gjorda pÄ svenska rÄvaror Àr dock sÀllsynta. AGFO gÄr pÄ jakt efter helsvenska vegoprodukter.

Det odlas förhÄllandevis lite vegetariska rÄvaror som kan ersÀtta traditionella proteinkÀllor i Sverige. Det Àr ocksÄ anledningen till att ytterst fÄ av de vegetariska och veganska produkterna ute i livsmedelshandeln innehÄller just svenska rÄvaror. Flera av dem baseras till exempel pÄ sojabönor som odlas utomlands. HÀr Àr vegoalternativen med enbart svenska rÄvaror


Fem hinder för svensk sojaodling

Den Àlskade och samtidigt kritiserade sojabönan Àr högaktuell. Det gÄr faktiskt att odla sojaböna i Sverige, men det finns ett rad hinder.

NĂ€r man pratar om proteinskiftet – om att allt fler mĂ€nniskor borde gĂ„ över till att Ă€ta mer vegetabiliska proteiner – dyker stĂ€ndigt sojabönan upp. Den sĂ€rdeles nyttiga bönan kan Ă€ven agera klimatbov i fel sĂ€llskap.  LĂ€s hela artikeln hĂ€r

Sötlupin stjÀrna i ny baljvÀxtfÀrs

Vad hÀnder om man lÀgger ihop grÄÀrt, sötlupin, Äkerböna, raps och salt? Kanske fÄr man nÀsta bolognese-favorit.

Svenskarnas favoriter pÄ matbordet Àr idag bolognese och taco. DÀrför har Axfoundation velat skapa en fÀrs gjord pÄ svenska klimatsmarta rÄvaror med lika mycket nÀring som köttfÀrs. Samtidigt Àr den ekonomiska aspekten av högsta prioritet.

– Vi mĂ„ste skapa bĂ€ttre ekonomiska förutsĂ€ttningar för vĂ„ra bönder. Annars har vi snart inga kvar, sĂ€ger Madeleine Linins Mörner. LĂ€s intervjun hĂ€r

Mer svenska baljvÀxter Ät folket

HallÄ dÀr Elin Röös, forskare vid SLU, som slÀppt en rapport som har tittat pÄ om det gÄr att odla mer baljvÀxter i Sverige för att ersÀtta utlÀndskt kött. Vad har ni tittat pÄ i rapporten?

– Vi mĂ„lade upp ett scenario dĂ€r vi halverar mĂ€ngden kött vi Ă€ter i Sverige och ersatte det med baljvĂ€xter. Vi kollade pĂ„ miljöpĂ„verkan av det, gĂ„r det att odla sĂ„ mycket baljvĂ€xter i Sverige, vad Ă€r utmaningarna och vad blir det för hĂ€lsoeffekter. I första hand tĂ€nkte vi att det Ă€r det utlĂ€ndska köttet som ska försvinna. LĂ€s hela intervjun med Elin Röös hĂ€r


DÀrför ratas den svenska bönan

Varför odlas det inte mer svenskt protein nÀr efterfrÄgan Àr sÄ stor?

Är det fel pĂ„ det svenska klimatet, jordmĂ„nen, lönsamheten, kunskapen eller Ă€r det viljan som fattas? Dags att gĂ„ till botten med den svenska baljvĂ€xtodlingen genom att prata med experterna. 👉 LĂ€s vad experterna sĂ€ger hĂ€r


Spaning: Det svenska proteinskiftet tar sig

Efter ett Är Äterkommer vi till frÄgan om det svenska proteinskiftet. Hur gÄr det egentigen?

Det visade sig att hjulen börjar snurra. Den svenska livsmedelsstrategin har bland annat avsatt mycket pengar till vĂ€xtförĂ€dling – vilket Ă€r a och o för en gynnsam utveckling. LĂ€s hela spaningen hĂ€r

Spaning: Jakten pÄ det svenska proteinet

Svenska baljvÀxter blev stÄende i farstun, försynt knackande pÄ dörren till den svenska livsmedelsindustrin, medan importerad soja tidigt trÀngde sig förbi. Hur kunde det bli sÄ? Det frÄgor sig Linda Linnskog Rudh i en spaning.

”Det Ă€r inget snack om att den storskaliga livsmedelsindustrin mĂ€ttar mĂ„nga munnar pĂ„ ett kostnadseffektivt sĂ€tt. Men med större produktionsenheter försvinner ocksĂ„ flexibiliteten. DĂ€r stĂ„r vi idag med en industri som har svĂ„rt att processa mindre leveranser frĂ„n svenska bönder.” LĂ€s hela spaningen hĂ€r

ProteinvisionÀrer sökes

Entreprenören Sorosh Tavakoli har det stora proteinskiftet för ögonen.

Det senaste Äret har Sorosh Tavakoli Àgnat Ät att undersöka möjligheten att omvandla vattenvÀxten Duckweed till det superprotein mÀnskligheten behöver för att klara befolkningsökningen vi stÄr inför. Men nu lÀgger han det bakom sig.

– Jag hittar min motivation i hĂ„llbarhet och vill försöka ersĂ€tta de animaliska proteinerna i mejerivaror, Ă€gg och kött. Jag har haft kontakt med universiteten i Göteborg och Lund, bland annat med rapsproteinprojektet. Men samtidigt inser jag att Duckweed skulle krĂ€va helt nya odlingssystem och att vĂ€gen frĂ„n forskning till kommersialisering kommer att bli för lĂ„ng, sĂ€ger han.  LĂ€s hela intervjun med Sorosh Tavakoli hĂ€r

💚 Gillade du det hĂ€r? DĂ„ kommer du att Ă€lska vĂ„rt nyhetsbrev AGFO Weeklt, signa upp hĂ€r

LÄS FLER TEMAN HÄR:

đŸ„ŹÂ HĂ„llbar mat

🔗 Blockkedjan och mat

đŸ€Â Entreprenörerna i matsystemet

💰 Pengar söker nya Ă€gare

đŸ‘€Â Mat och identitet

đŸ€–Â AI och robotar

đŸ‘šđŸœâ€đŸŒŸÂ Fossilfri matproduktion

🇳🇮 GrannlĂ€nderna – varför sĂ„ bra?

🇾đŸ‡Ș Svenskt proteinskifte

đŸ„›Â Framtidens mjölk

🐟 Alger och landbaserad fisk

📡 Data och jordbruket

💡 Innovation och mat

♻ CirkulĂ€r matproduktion och kolinlagring

đŸ„©Â Kött 2.0

🩗 Matinsekter

đŸ—‘ïžÂ Matsvinn

đŸ€–Â Robotar

đŸŒ±Â Precisionsodling

đŸ„—Â StadsnĂ€ra inomhusodling

🔬 Genteknik

🍖 Cellbaserat kött

Bönorproteinproteinskiftetsoja

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!