Baljväxtburgare gjord på Svensk Baljväxtfärs, en produkt utvecklad på Torsåker gård. Foto: Axfoundation

Omvärld

Tema: Svenskt växtbaserat protein

Efterfrågan på svenskt växtbaserat protein ökar stadigt, men än saknas viktiga förutsättningar för att skiftet ska ta ordentlig fart. Här djupdyker vi i det svenska proteinskiftet med intervjuer, trendspaningar och rapporter.

Artikeln uppdaterades senast: 6 december 2020

Jakten på svenskt växtbaserat protein

Nu efterfrågas allt mer växtbaserat protein, men kan producenterna leverera? Och hur möts kraven på mer svenskproducerat? I detta livesända AGFO Talk deltog Åsa Wickholm, chef Egna Varumärken på Coop Sverige, Roland Höckert, lantbrukare Godegården, Julia Granung produktutvecklare Peas of Heaven och Fredrik Fogelberg, forskare vid RISE. Inspelat i april 2020. Vi summerar eventet här


Om potentialen för sötlupin

Axfoundation undersöker i sin rapport potentialen för odling av sötlupin i Sverige. Rapporten lyfter fram att lupin har stor potential inom såväl livsmedelsproduktion som användning i foder. Läs mer och hämta rapporten här


”Glappet mellan produktion och funktion är för stort”

AGFO möter fem profiler som arbetar med växtbaserat protein. De ser positivt på framtiden för svenskproducerat protein, men lyfter områden där producent och livsmedelsindustri ännu inte synkar. Läs reportaget här

 


”En jättekapacitet att odla mer baljväxter i Sverige”

Stjärnprydda restauranger i Norden använder deras råvaror och utländska lyxkrogar har bett om att få köpa. Men för Nordisk Råvara är snarare målet att svenska skolbarn ska äta deras baljväxter. Läs intervjun med Tomas Erlandsson här

 


AGFO-spaning: Är det nu alger blir coolt?

Den växtbaserade maten från havet lovar att lösa många av våra hållbarhetsutmaningar. Kommer löftena infrias, eller gör föråldrade regelverk och vår ovilja att ändra kosthållning att alger som klimaträddare förblir en våt dröm? Det skriver Kristofer Lund i en spaning. Läs spaningen här

 


AGFO-spaning: Det svenska proteinskiftet tar sig

”Den svenska livsmedelsstrategin har bland annat avsatt mycket pengar till växtförädling – vilket är a och o för en gynnsam utveckling”. Läs spaningen här


På jakt efter helsvenska vegoprodukter

Vegetariska alternativ till kött, fisk och fågel är numera lätta att hitta i svenska livsmedelsbutiker. Alternativen gjorda på svenska råvaror är dock sällsynta. Följ med på jakt efter helsvenska vegoprodukter


Fem hinder för svensk sojaodling

När man pratar om proteinskiftet dyker ständigt sojabönan upp. Den särdeles nyttiga bönan kan även agera klimatbov i fel sällskap. Läs artikeln här

 


Sötlupin stjärna i ny baljväxtfärs

Svenskarnas favoriter på matbordet är bolognese och taco. Därför har Axfoundation skapat en färs gjord på svenska klimatsmarta råvaror med lika mycket näring som köttfärs. Samtidigt är den ekonomiska aspekten av högsta prioritet. ”Vi måste skapa bättre ekonomiska förutsättningar för våra bönder. Annars har vi snart inga kvar”, säger Madeleine Linins Mörner hos Axfoundation. Läs intervjun här

🍔 Läs även: Nordic Choice Hotels lanserar baljväxtburgare, helt baserad på svenska råvaror. 


Därför ratas den svenska bönan

Varför odlas det inte mer svenskt protein när efterfrågan är så stor? Är det fel på det svenska klimatet, jordmånen, lönsamheten, kunskapen eller är det viljan som fattas? Dags att gå till botten med den svenska baljväxtodlingen genom att prata med experterna. Läs vad experterna säger här


Matjättarna: Svenska råvarorna vi efterfrågar

Svenskt, lokalproducerat och hållbart trendar stort inom matsystemet. AGFO frågar tre matjättar vilka svenska råvaror och produkter de vill se mer av för att möta en stigande efterfrågan. ”Vi skulle gärna se mer svenskproducerade baljväxter som till exempel grå- och höstärta”, säger till exempel Sodexo. Läs alla svaren här

 


Rapport: Mindre kött och mer baljväxter

Hallå där Elin Röös, forskare vid SLU, som släppt en rapport som har tittat på om det går att odla mer baljväxter i Sverige för att ersätta utländskt kött.
– Vi målade upp ett scenario där vi halverar mängden kött vi äter i Sverige och ersatte det med baljväxter. Vi kollade på miljöpåverkan av det, går det att odla så mycket baljväxter i Sverige, vad är utmaningarna och vad blir det för hälsoeffekter. Läs intervjun med Elin Röös här

 


Proteinvisionären tar sig an osten
Entreprenören Sorosh Tavakoli bestämde sig under 2018 för att försöka ersätta de animaliska proteinerna i ost. Sedan dess har har letat samarbetsparters, byggt upp ett labb och tagit in en riktigt stor investering på 34 miljoner kronor i projektet. Här kan du läsa mer om det

 

📊 Rapporter

Stor potential för svenskt växtbaserat protein

Enligt en rapport från konsultfirman Macklean växer marknaden för växtbaserade proteinprodukter i rekordfart. Utvecklingen väntas öka de närmaste åren. Hämta rapporten här

Näringsvärden i växtbaserat vs kött

En rapport från Food Climate Research Networks har granskat näringsinnehållet i växtbaserade livsmedel, såsom Quornburgare och Beyond Burger, jämfört med en vanlig hamburgare. Slutsats – det går inte att säga om de nya eller traditionella produkterna är mest hälsosamma. Hämta rapporten här

Mindre kött och mer baljväxter

I en rapport har SLU tittat på om det går att odla mer baljväxter i Sverige för att ersätta utländskt kött. Läs mer och hämta rapporten här

Använd hela växten – nya processade produkter från kålväxter

En betydande andel av trädgårdsprodukter lämnas idag på fält eller rensas bort. Kålväxter har potential som ny råvara i olika livsmedel. Det kan skapa nya produkter och ge bättre resursutnyttjande, öka självförsörjningsgraden och ge ökad lönsamhet för odlare, enligt SLU-rapporten. Hämta rapporten här

Mjölken och de växtbaserade alternativen

I den här rapporten från Matlust reder Gunnar Rundgren ut skillnader i miljö- och hälsoeffekter mellan mjölk och växtbaserade alternativ till mjölk. Hämta rapporten här

🌱 Läs mer om odling

Här finns baljväxtproduktionen idag i Sverige, och här finns potentialen framåt

Se AGFO Talk på temat framtidens matproduktion:

🌟 Din genväg till framtidens matsystem

Matsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. Läs mer ➔

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly – signa upp här

Bönorproteinproteinskiftetsojaväxtbaserat

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!