Bild: Istock

OmvÀrld

Tema: Kött 2.0

đŸ„©Â  Fossilfritt kött, naturbeteskött, cellbaserat kött – vi summerar nĂ„gra av Ă„rets initiativ.

entreprenörerna


Gotland först med fossilfritt kött

FrĂ„n fossilt – till förnybart. Tretton gĂ„rdar pĂ„ Gotland banar nu vĂ€g och bygger en modell för att producera landets första fossilfria kött.

Hej Fredrik Sundblad, projektledare för Fossilfritt kött. Ni befinner mitt i hetluften – kött och fossila energikĂ€llor Ă€r ju stĂ€ndigt i fokus. Vad hoppas du att projektet ska resultera i?

– I slutĂ€ndan handlar det om att minska klimatavtrycket och producera kött sĂ„ energi- och miljöeffektivt som möjligt.

Och vad menar ni att fossilfritt Àr i frÄga om köttproduktion?

– Vi landar i större frĂ„gor Ă€n vi kanske anade frĂ„n början. Man Ă€r tillbaka i hur vi brukar jorden. Vi mĂ„ste till exempel justera odlingsmetoderna med grödval för att fĂ„ till högre fixering av kvĂ€ve och bindning av kol, vilket ger en bĂ€ttre vattenhĂ„llande förmĂ„ga. Det ger i sin tur mindre vĂ€xtnĂ€ringslĂ€ckage och i slutĂ€ndan ett mindre behov av mineralgödsel.

👉 LĂ€s hela intervjun hĂ€r


”Vi har inte riktigt förstĂ„tt hur vi ska maximera fotosyntesen”

MÀrta Jansdotters Àr VD pÄ Gröna gÄrdar och Àr en av föresprÄkarna för regenerativt jordbruk.

I en tid dÄ kor ofta omtalas som metangaslÀckande miljöbovar, Àr det lite befriande att lyssna till MÀrtha Jansdotter nÀr hon förklarar hur viktiga de Àr för jorden vi odlar.

– Vi har inte riktigt förstĂ„tt hur vi ska maximera fotosyntesen i odlingslandskapet. Det finns ingen exakt siffra, men uppskattningsvis utnyttjar vi inte ens halva potentialen.

MÀrta Jansdotter menar att anvÀndning av mineralgödsel och vÀxtskyddsmedel tar död pÄ jorden och att dagens jordbrukare Àr fostrade in i ett industriellt tÀnk. I och med det har man förlorat kunskapen om jordens biologi. Hon menar ocksÄ att vi borde utnyttja utedrift pÄ ett helt annat sÀtt Àn vi gör i Sverige.

– Djuren skulle, med en bĂ€ttre betesdrift, kunna gĂ„ ute minst tvĂ„ mĂ„nader lĂ€ngre om Ă„ret, vilket skulle medföra att man höll igĂ„ng fotosyntesförloppet mycket bĂ€ttre.

👉 LĂ€s hela intervjun med MĂ€rta Jansdotter hĂ€r

Experterna


SĂ„ smakar framtidens korv

Korvens plats i vÄra liv Àr ohotad Àven i framtiden. Men innehÄll, smak och textur Àr under stark utveckling. Det menar tre korvexperter nÀr de spanar in i framtiden.

👉 LĂ€s hela artikeln hĂ€r

AGFO-spaningar


Det anonyma köttet utmanas

AGFO:s Lovisa MadÄs stÀller sig pÄ scen inför köttbranschen, men missar en viktig insikt.

”Nu gĂ€ller att lĂ€gga fram det hĂ€r pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt, tĂ€nker jag för mig sjĂ€lv. Jag ska precis kliva upp pĂ„ scen under Chark-SM, ett av Sveriges största branschevent inom livsmedelsbranschen, för att prata om framtidens korv och chark. Min spaning innehĂ„ller insikter kring cellbaserat kött, hantverksprodukter och storytelling, spĂ„rbarhet, vegetariska alternativ och cirkulĂ€r produktion. För precis som mĂ„nga andra branscher Ă€r korv- och charkindustrin en bransch som utmanas pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt. Ny teknik möjliggör helt nya produkter, snabba konsumentförĂ€ndringar och nya kommunikationsflöden stĂ€ller nya krav. Och inte minst hĂ„llbarhetsaspekten Ă€r i fokus.”

👉 LĂ€s hela spaningen hĂ€r


Hunger och protein pÄ allas lÀppar

Cellbaserat kött, integrerat vÀxtskydd och om varför hungern inte utrotas. AGFO:s gÀstspanare Daniel Skavén Ruben rapporterar frÄn tvÄ globala jÀttekonferenser.

”Optimismen bland konferensens 450 deltagare – entreprenörer, investerare, forskare och storföretag – gick inte att ta miste pĂ„. Detta Ă€r en bransch som kĂ€nner medvind. Investeringarna flödar in, intresset ökar, och antalet startupbolag i branschen vĂ€xtbaserat och cellbaserat kött har ökat frĂ„n 12 till 30 pĂ„ bara ett Ă„r. Svenska Oatly, som Ă€r relativt nytt i USA, var för övrigt en stor hit pĂ„ konferensen.”

👉 LĂ€s hela spaningen hĂ€r


En exceptionell vecka

Lovisa MadÄs skriver om nÀr en dröm gÄr i uppfyllelse.

”TĂ€nk dig att vara i ett rum fyllt med nĂ„gra av Sveriges bĂ€sta rĂ„varor. TĂ€nk dig att fĂ„ ta del av den samlade kunskapen hos av nĂ„gra av Sveriges bĂ€sta lantbrukare. I veckan uppfylldes den drömmen nĂ€r jag fick delta vid Exceptionell RĂ„varas smakmöte.

Projektet Exceptionell RĂ„vara startades för sju Ă„r sedan av bland andra stjĂ€rnkocken Björn FrantzĂ©n. Syftet? Att fördjupa relationerna mellan kockar och producenter i Sverige, och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt skapa förutsĂ€ttningar för lĂ„ngsiktig utveckling av riktigt bra rĂ„varor. Och samtidigt ge lantbrukare möjlighet att fĂ„ bĂ€ttre betalt för sitt arbete. Under Ă„ren har kyckling, smör, grĂ€dde, gris, nöt och grönsaker bedömts. Vid veckans möte sattes betyg i tre kategorier: fĂ„gel, gris och nöt. Koncentrationen i rummet, dĂ€r kockarna betygsatte rĂ„varorna, var minst sagt djup. I ett annat rum möttes producenter och andra aktörer, som yours truly, i workshops och förelĂ€sningar. Med mig frĂ„n dagen tog jag en förtrollad gom och tre insikter.”

👉 LĂ€s hela spaningen hĂ€r

tema


Cellbaserat kött

Labbodlat kött har vÀckt stor uppmÀrksamhet under Äret. AGFO summerar intervjuer och spaningar i Àmnet.

👉LĂ€s artikeln hĂ€r

💚 Gillade du det hĂ€r? DĂ„ kommer du att Ă€lska vĂ„rt nyhetsbrev! 👉 Signa upp gratis hĂ€r!

Fler agfo-tema:

đŸ„ŹÂ HĂ„llbar mat

🔗 Blockkedjan och mat

💰 Pengar söker nya Ă€gare

đŸŒ±Â Regenerativt jordbruk

đŸ‘€Â Mat och identitet

đŸ€–Â AI och robotar

đŸ‘šđŸœâ€đŸŒŸÂ Fossilfri matproduktion

🇳🇮 GrannlĂ€nderna – varför sĂ„ bra?đŸ‡©đŸ‡°

🇾đŸ‡Ș Svenskt proteinskifte

đŸ„›Â Framtidens mjölk

🐟 Alger och landbaserad fisk

📡 Data och jordbruket

💡 Innovation och mat

♻ CirkulĂ€r matproduktion och kolinlagring

🩗 Matinsekter

đŸ—‘ïžÂ Matsvinn

đŸ€–Â Robotar

đŸŒ±Â Precisionsodling

đŸ„—Â StadsnĂ€ra inomhusodling

🔬 Genteknik

🍖 Cellbaserat kött

charkkorvkött

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!