Bild: Istock

OmvÀrld

Tema: Kött 2.0

Fossilfritt kött, naturbeteskött, cellbaserat kött – vi summerar initiativen.


Gotland först med fossilfritt kött

Tretton gĂ„rdar pĂ„ Gotland banar nu vĂ€g och bygger en modell för att producera landets första fossilfria kött. ”Vi landar i större frĂ„gor Ă€n vi kanske anade frĂ„n början.  I slutĂ€ndan handlar det om att minska klimatavtrycket och producera kött sĂ„ energi- och miljöeffektivt som möjligt”, sĂ€ger Fredrik Sundblad, projektledare för Fossilfritt kött. LĂ€s hela intervjun hĂ€r


Forskare om labbodlat kött

Kommer odlat kött konkurrera ut djurproduktionen i framtiden? Förmodligen inte, men den har sin roll att fylla. Det menar forskaren Julie Gold vid Chalmers tekniska högskola.  ”Ingen forskare tror att odlat kött ersĂ€tter dagens köttproduktion till 100 procent”, sĂ€ger Julie Gold. LĂ€s hela intervjun hĂ€r


”Vi har inte riktigt förstĂ„tt hur vi ska maximera fotosyntesen”

MĂ€rta Jansdotters Ă€r VD pĂ„ Gröna gĂ„rdar och Ă€r en av föresprĂ„karna för regenerativt jordbruk. ”Djuren skulle, med en bĂ€ttre betesdrift, kunna gĂ„ ute minst tvĂ„ mĂ„nader lĂ€ngre om Ă„ret, vilket skulle medföra att man höll igĂ„ng fotosyntesförloppet mycket bĂ€ttre”. LĂ€s hela intervjun med MĂ€rta Jansdotter hĂ€r

💚 Vill du hĂ„lla koll pĂ„ framtidens matsystem och dess möjligheter? DĂ„ kommer du att Ă€lska vĂ„rt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp hĂ€r


SĂ„ smakar framtidens korv

Korvens plats i vĂ„ra liv Ă€r ohotad Ă€ven i framtiden. Men innehĂ„ll, smak och textur Ă€r under stark utveckling. Det menar tre korvexperter – Petter Bendelin hos Korvkonsulten,  Kristofer FranzĂ©n hos FranzĂ©ns Charkuterier och  Ayhan Aydin och Frida Grankvist hos Nordisk Matutveckling.  LĂ€s hela artikeln hĂ€r


Spaning: Det anonyma köttet utmanas

AGFO:s Lovisa MadĂ„s stĂ€ller sig pĂ„ scen inför köttbranschen, men missar en viktig insikt. ”Nu gĂ€ller att lĂ€gga fram det hĂ€r pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt, tĂ€nker jag för mig sjĂ€lv. Jag ska precis kliva upp pĂ„ scen under Chark-SM, ett av Sveriges största branschevent inom livsmedelsbranschen, för att prata om framtidens korv och chark”.  LĂ€s hela spaningen hĂ€r

Spaning: Hunger och protein pÄ allas lÀppar

Cellbaserat kött, integrerat vĂ€xtskydd och om varför hungern inte utrotas. AGFO:s gĂ€stspanare Daniel SkavĂ©n Ruben rapporterar frĂ„n tvĂ„ globala jĂ€ttekonferenser. ”Detta Ă€r en bransch som kĂ€nner medvind. Investeringarna flödar in, intresset ökar, och antalet startupbolag i branschen vĂ€xtbaserat och cellbaserat kött har ökat frĂ„n 12 till 30 pĂ„ bara ett Ă„r.”  LĂ€s hela spaningen hĂ€r

Spaning: Hot eller möjlighet?

Bör livsmedelssektorn omfamna eller bekĂ€mpa utvecklingen av odlade produkter som kött, mjölk och Ă€gg? Den frĂ„gan stĂ€llde sig Daniel SkavĂ©n Ruben. ”Motsvarande hundratals miljoner kronor har investerats de senaste Ă„ren i företag sĂ„som Memphis Meats, Perfect Day, Clara Foods, SuperMeat, Finless Foods, Modern Meadow och Geltor, som genom cellulĂ€rt jordbruk utvecklar produkter som vĂ€ntas lanseras till premiumpriser inom de nĂ€rmsta 5-10 Ă„ren”.  LĂ€s hela spaningen hĂ€r


Om passion och fakta

Peter Söderquist, AGFO, resonerade om utvecklingen av odlat kött. Han skriver bland annat: ”Vid en första anblick kan det se ut som trolleri: Ta ett litet cellprov frĂ„n ett djur. LĂ„t cellerna dela sig i laboratoriet. Skörda nĂ€r det vuxit till sig. Gör en hamburgare. Men det Ă€r verkligen inte hela bilden. För att cellerna ska kunna dela sig och vĂ€xa krĂ€vs föda. Och för att celldelningen ska komma igĂ„ng, krĂ€vs just nu ett serum som görs av blod frĂ„n ofödda kalvar eller kycklingar. AlltsĂ„ lĂ„ngt ifrĂ„n en industri utan djur.” LĂ€s hela spaningen hĂ€r


Spaning: En exceptionell vecka

Lovisa MadĂ„s skriver om nĂ€r en dröm gĂ„r i uppfyllelse. ”TĂ€nk dig att vara i ett rum fyllt med nĂ„gra av Sveriges bĂ€sta rĂ„varor. TĂ€nk dig att fĂ„ ta del av den samlade kunskapen hos av nĂ„gra av Sveriges bĂ€sta lantbrukare. I veckan uppfylldes den drömmen nĂ€r jag fick delta vid Exceptionell RĂ„varas smakmöte.”  LĂ€s hela spaningen hĂ€r

AGFO Talk:

FAKTA CELLBASERAT KÖTT

Cellbaserat kött, odlat kött, konstgjort kött eller in vitro-kött kallas produkter som Àr framstÀllda genom odling av muskelceller. Det finns ingen fÀrdig produkt att Àta idag.

För att odla kött tar man ett cellprov frÄn ett djur och sedan tillförs blod, plasma, socker och vissa aminosyror för att cellerna ska kunna vÀxa. Vid odlingen behövs antibiotika. Det gÄr att odla celler utan antibiotika, men det stÀller högre krav pÄ infrastruktur och pÄ cellodlingsmedia.

Blir det mindre antibiotika per enhet till odlat kött kontra vanligt kött? Den frÄgan Àr obesvarad Àn sÄ lÀnge. Julie Golds bedömning Àr att det minskar anvÀndningen, men det Àr inget hon har tittat pÄ.

KÀlla: Julie Gold

🌟 Din genvĂ€g till framtidens matsystem

Matsystemet omvandlas i snabb takt. DĂ€rför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. LĂ€s mer ➔

charkkorvkött

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!