Bild: Istock

Omvärld

Tema: Mat och innovation

💡Sverige är högt rankat när det gäller innovationskraft. Men inte inom livsmedelsbranschen. Varför? Möt personerna som har svar.


”Slående okunskap om innovationer”

Med Simris Alg är Fredrika Gullfot på väg att förändra en hel råvarumarknad på global nivå. Men det finns hinder på vägen – bland annat förståelsen för vad innovationer egentligen är.

Fredrika Gullfot är doktor i bioteknik och grundare av Simris Alg. Företaget odlar alger i växthus på Österlen och producerar viktiga omega-3-fettsyror till livsmedel. Fredrika Gullfot menar att innovationshöjden ofta är  låg inom livsmedelsbranschen, där man gärna kallar rena produktutvecklingar för innovation.

– Jag minns när jag för första gången var på ett innovationsevent inom livsmedelsindustrin, där en rapsolja med smörsmak presenterades som en innovation. Då ligger inte ribban särskilt högt.

👉 Läs hela intervjun med Fredrika Gullfot här


”Om man tänker litet förblir man liten”

En kris eller negativ förändring kan vara ett brutalt uppvaknande men i dess kölvatten utvecklas ofta innovativa lösningar. Det menar Donnie SG Lygonis som är innovationsstrateg på KTH Innovation.

Donnie SG Lygonis har jobbat med projekt i både Sverige och i Silicon Valley. Han är entreprenör med erfarenhet från bland annat livsmedelsbranschen och agtech. Han föreläser dessutom en hel del och hjälper forskare och studenter att kommersialisera sina patent och idéer på KTH Innovation i Stockholm.

Vad behövs för att nå verklig innovation?

– Ofta behövs en kris eller förändring i lagstiftning för att en ny innovation ska kunna nå marknaden. Något som ruskar om helt enkelt. Ta Spotify som exempel. Spotify skulle inte ha lyckats lika bra om inte Napster och Piratebay hade banat väg genom att nära nog förgöra musikindustrin. Då kunde Spotify komma in som en riddare på vit springare och rädda dagen. För jordbruket ser vi att legaliseringen av marijuana i Kanada och USA fungerar på motsvarande sätt. Där finns riktigt hungriga entreprenörer som ser affärsmöjligheter. De använder allt från sensorer till drönare och annan hightech för att maximera effekten av jordbruket, vilket säkert kommer att spilla över på det traditionella jordbruket.

👉 Läs hela intervjun med Donnie SG Lygonis här


Foodtech – svårt men inte omöjligt

Startup-hubbens vd har erfarenhet från storbolaget Arla Foods och hjälper nu småbolagen. Men Samir El-Sabini skulle inte själv starta foodtechbolag i Sverige: “Det är för omständligt”.

”Man får lägga alldeles för mycket tid på att tränga igenom strukturerna inom den svenska livsmedelsbranschen.” Så säger Samir El-Sabini, vd för startup-hubben SUP46 (Startup People of Sweden).

Med svårgenomträngliga strukturer menar han livsmedelslagar, ojämna styrkeförhållandena med några få jättebolag, liksom riskmomentet när man ska få plats på hyllan i butik.

– Storbolagens sega strukturer krockar med startupens snabbrörliga. Men med det sagt, så är det ändå gynnande att ha tydliga satsningar på foodtech för storbolag, säger Samir El-Sabini.

👉 Läs hela intervjun med Samir el-Sabini här

AGFO-rapport


50 företag: Så hindras svensk matinnovation

Sju faktorer hämmar innovation i livsmedelssystemet. Det går att konstatera efter AGFO:s enkät till 50 verksamma företag.

Sverige är ett av världens ledande länder när det gäller innovation. Men inte inom en av våra viktigaste branscher: livsmedel. Där når vi bara upp till plats 14 i Europa, långt ifrån pallplats. Av den anledningen genomförde AGFO under hösten en enkät företag som sysslar med allt jordbruksteknik och insekter till marknadsplatser för lokal mat.

50 företag svarade och AGFO:s innovationsrapport är insikter utifrån de svaren.

📑  Hämta rapporten gratis här (pdf)

Svenska ekosystemet

Här är aktörerna som hjälper och stöder, som finansierar och marknadsför, som accelererar och för branschens talan.

🇸🇪 Hämta den svenska Ekosystemkartan här (pdf)

agfo-spaning


Pusselbiten som saknas

Det pratas mycket om vikten av att arbeta i tvärteam. Att olika bakgrunder och kompetenser behövs för att stimulera innovation och problemlösning. Med något saknas. Det skriver Lovisa Madås i en spaning.

”För problem finns det att lösa. I matsystemet är de många; svinn, resursslöseri och behov av mer mat till en växande befolkning, för att nämna några. Allt mer ljus riktas mot just livsmedelssystemets utmaningar och initiativen är många; nya innovationshubbar, konferenser, möten.

Vi på AGFO besöker många (och driver själva eventserien AGFO talks). Något som slår oss när när vi deltar i grupper som diskuterar framtidens matsystem är att lantbrukarna ofta glöms bort helt.

De som arbetar med att producera det vi äter, och som kan tillföra mycket i dialogen kring morgondagens matsystem. Tonvikt ligger allt som oftast på helt nya disruptiva tekniker och affärsmodeller. Det behövs också. Men vi på AGFO är övertygade om vi behöver jobba mer över gränserna för att lösa utmaningarna framåt.”

👉 Läs hela spaningen av Lovisa Madås här

AGFO talks

Under hösten har AGFO talk haft tema Radikala innovationer ihop med spännande paneler.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev! 👉 Signa upp gratis här!

fler AGFO-tema

🥬 Hållbar mat

🔗 Blockkedjan och mat

🇸🇪 Svenskt proteinskifte

🥛 Framtidens mjölk

🐟 Alger och landbaserad fisk

📡 Data och jordbruket

💡 Innovation och mat

♻️ Cirkulär matproduktion och kolinlagring

🥩 Kött 2.0

🦗 Matinsekter

🗑️ Matsvinn

🤖 Robotar

🌱 Precisionsodling

🥗 Stadsnära inomhusodling

🔬 Genteknik

🍖 Cellbaserat kött

agtechfoodtechinnovation

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!