Bild: Istock

OmvÀrld

Tema: Mat och innovation

Möt entreprenörerna, forskarna och matjÀttarna som har fokus pÄ ökad innovationskraft i matsystemet.

Artikeln uppdaterades: 14 maj 2020


JĂ€ttarnas innovationsprogram – sĂ„ har det gĂ„tt

De senaste Ären har det poppat upp en rad acceleratorer, inkubator och innovationshubbar i foodtech-sektorn. Men hur har det gÄtt för dem hittills? Det har AGFO tittar nÀrmare pÄ, lÀs mer hÀr.


”Alla att vinna pĂ„ att ta hand om sina startups”

Acceleratorer och inkubatorer Àr som bÀst nÀr de öppnar upp sin data, sina nÀtverk och marknader. Det sÀger de foodtech-startups som AGFO har varit i kontakt med. LÀs intervjuerna


Guide: MatjÀttarnas sprÄngbrÀdor för innovation

Vilka Ă€r de svenska hubbarna – och gör de investeringar? AGFO guidar till svenska innovationshubbar med fokus pĂ„ framtidens mat. LĂ€s guiden hĂ€r


”SlĂ„ende okunskap om innovationer”

Med Simris Alg vill Fredrika Gullfot förĂ€ndra en hel rĂ„varumarknad pĂ„ global nivĂ„. Men det finns hinder pĂ„ vĂ€gen – bland annat förstĂ„elsen för vad innovationer egentligen Ă€r. ”Jag minns nĂ€r jag för första gĂ„ngen var pĂ„ ett innovationsevent inom livsmedelsindustrin, dĂ€r en rapsolja med smörsmak presenterades som en innovation. DĂ„ ligger inte ribban sĂ€rskilt högt”, sĂ€ger hon i vĂ„r intervju. LĂ€s hela intervjun med Fredrika Gullfot hĂ€r


”Om man tĂ€nker litet förblir man liten”

En kris eller negativ förĂ€ndring kan vara ett brutalt uppvaknande men i dess kölvatten utvecklas ofta innovativa lösningar. Det menar Donnie SG Lygonis som Ă€r innovationsstrateg pĂ„ KTH Innovation. ”Ofta behövs en kris eller förĂ€ndring i lagstiftning för att en ny innovation ska kunna nĂ„ marknaden. NĂ„got som ruskar om helt enkelt”, sĂ€ger han. LĂ€s intervjun hĂ€r


Foodtech – svĂ„rt men inte omöjligt

Startup-hubbens vd har erfarenhet frĂ„n storbolaget Arla Foods och hjĂ€lper nu smĂ„bolagen. Men Samir El-Sabini skulle inte sjĂ€lv starta foodtechbolag i Sverige: “Det Ă€r för omstĂ€ndligt. Man fĂ„r lĂ€gga alldeles för mycket tid pĂ„ att trĂ€nga igenom strukturerna inom den svenska livsmedelsbranschen.” SĂ„ sĂ€ger Samir El-Sabini, vd för startup-hubben SUP46.  LĂ€s hela intervjun med Samir el-Sabini hĂ€r


Rapport: 50 företag – sĂ„ hindras svensk matinnovation

Sju faktorer hÀmmar innovation i livsmedelssystemet. Det gÄr att konstatera efter AGFO:s enkÀt till 50 verksamma företag.  HÀmta rapporten hÀr

 

AGFO-spaning: Pusselbiten som saknas

Det pratas mycket om vikten av att arbeta i tvÀrteam. Att olika bakgrunder och kompetenser behövs för att stimulera innovation och problemlösning. Med nÄgot saknas. Det skriver Lovisa MadÄs i en spaning. LÀs hela spaningen hÀr


AGFO-karta: Svenska ekosystemet

HÀr Àr aktörerna som hjÀlper och stöder, som finansierar och marknadsför, som accelererar och för branschens talan.  HÀmta den svenska Ekosystemkartan hÀr

 

AGFO Talks:

Hur kan startups och storbolag samarbeta för att göra Sverige till ett mer innovativt matland? I panelen: Henrik Åkerman Food for Progress, Ariella Rotstein ICAx och Samir el-Sabini SUP46. Inspelat i november 2018.

 

Vad det egentligen Àr som hindrar svensk matinnovation? Det diskuterades av panelen som bestod av Daniel Skavén Ruben The Rockefeller Foundation, Liisa Smits Ignitia och Per Arfvidsson Sweden Food Arena/LantmÀnnen. Spelades in oktober 2018.

 

I panelen: Per Frankelius Linköping Universitet, Fredrika Gullfot Simris Alg, Filip Lundin Macklean och Donnie SG Lygonis KTH Innovation. Inspelat september 2018.

đŸ„ŹÂ  Din genvĂ€g till framtidens matsystem

Matsystemet omvandlas i snabb takt. DĂ€rför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. LĂ€s mer ➔

💚 Gillade du det hĂ€r? DĂ„ kommer du att Ă€lska vĂ„rt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp gratis hĂ€r

agtechfoodtechinnovation

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!