Foto: GĂ„rdsfisk, Istock

OmvÀrld

Tema: Alger och landbaserad fisk

🐟 Vad Ă€r framtidens mat frĂ„n havet? Möt forskarna och entreprenörerna som har fokus pĂ„ vattenbruk och alger.

forskarna

Forskarna: Vi mÄste börja utnyttja resurserna rÀtt

Fyra Ärs intensiv forskning om hÄllbar och effektiv livsmedelsproduktion inom vatten- och jordbruk Àr till Ànda. PÄ AquaAgri-konferensen presenterade forskarna sina fynd.

Forskningsprogrammet AquaAgri studerar nya systemlösningar inom bÄde traditionellt jordbruk och inom den vÀxande sektorn för vattenbruk. Det övergripande mÄlet Àr att bidra till en effektivare men samtidigt miljömÀssigt hÄllbar produktion.

I Sverige ligger vi lÄngt efter med algodling, trots att man vet att de Àr en god affÀr för bÄde miljö och hÀlsa. En av projektets utmaningar har varit att lÀra sig kontrollera algernas livscykel. Det handlar om att inducera sporslÀppning, hÄlla organismerna infertila pÄ land och sÄ in dem pÄ en lina pÄ ett labb innan de sÀtts ut i havet. Skörden i Är berÀknas bli mellan 40 och 50 ton i blötvikt. Ett kilo torkad sockertÄng kostar 400-500 kr/kg.

👉  LĂ€s hela artikeln om AquaAgri hĂ€r


Alger kan bli framtidens supermat

De innehĂ„ller tvĂ„ gĂ„nger mer protein Ă€n kött, mer betakaroten Ă€n morötter och mer jĂ€rn Ă€n spenat. Vi pratar om alger – som spĂ„s bli framtidens supermat. Fördelarna Ă€r mĂ„nga men det finns hinder för utvecklingen.

– Vi har mycket kvar att lĂ€ra oss, men jĂ€mför vi med att bönder pĂ„ landbacken har haft 10 000 Ă„r pĂ„ sig och vi fyra, sĂ„ kĂ€nns det som att vi redan har kommit vĂ€ldigt lĂ„ngt.

SÄ sÀger Fredrik Gröndahl, som Àr docent och lektor i Industriell ekologi, vid KTH. Han Àr projektledare för Seafarm, ett tvÀrvetenskapligt forskningsprojekt dÀr marinbiologer, kemister, livsmedelsvetare, ingenjörer och ekonomer frÄn fyra universitet odlar makroalger, en slags brunalg, i Kosters nationalpark. MÄlet Àr att utnyttja algens fulla potential och anvÀnda den för en mÀngd olika ÀndamÄl i ett kretslopp dÀr allt tas tillvara.

👉  LĂ€s hela intervjun med Seafarm hĂ€r

agfo-spaning


Dags att gÄ under ytan

Akvakultur Àr en snabbt vÀxande bransch, men tre stora utmaningar kvarstÄr.  Det skriver Daniel Skavén Ruben i en spaning.

”3 miljarder mĂ€nniskor har fisk och skaldjur som daglig proteinkĂ€lla. Men tvĂ„ tredjedelar av vĂ€rldens fiskbistĂ„nd Ă€r redan fullt utnyttjade, eller överfiskade. Idag möts hĂ€lften av vĂ€rldens efterfrĂ„gan genom akvakultur (Ă€ven kĂ€nt som vattenbruk), som gör det möjligt att odla fisk, skaldjur och alger. NĂ€stan 90 procent av produktionen sker idag i Asien.

Den hĂ€r branschen vĂ€ntas vĂ€xa snabbt globalt, men mĂ„nga utmaningar kvarstĂ„r. En Ă€r bristen pĂ„ prisvĂ€rt, miljömĂ€ssigt och hĂ„llbart foder, vilket fiskmjöl och sojamjöl oftast inte Ă€r. Foderlösningar som alger, insekter och encellsproteiner Ă€r pĂ„ vĂ€g ut pĂ„ marknaden men finns Ă€n sĂ„ lĂ€nge bara i smĂ„ kvantiteter. Att skydda fiskodlingar mot sjukdomar Ă€r en annan utmaning. Bristen pĂ„ innovation och tekniska lösningar Ă€r en tredje.”

👉  LĂ€s hela spaningen av Daniel SkavĂ©n Ruben hĂ€r

entreprenörerna


De utmanar svenskens Àlskling

”Jag blev sĂ„ inspirerad att jag byggde ett fiskstall i natt”, skojar Christer Wannebro, grisbonde frĂ„n Rinkaby, efter att ha trĂ€ffat landbaserade GĂ„rdsfisk.

Christer Wannebro var en av 150 lantbrukare som bjöds in för att titta nÀrmare pÄ GÄrdsfisks affÀrsmodell för kontraktsuppfödning av fisk. GÄrdsfisk med sin integrerade jord- och vattenbruk vill nÀmligen knyta uppÄt 10 gÄrdar till sig under de kommande Ären.

Som första aktör i Sverige har GÄrdsfisk i SkÀttilljunga visat att det gÄr att producera fisk pÄ land med ett cirkulÀrt omhÀndertagande av fiskgödseln.

– Inledningsvis definierade vi de problem som dyker upp dĂ„ man flyttar upp en fiskodling pĂ„ land och den stora utmaningen Ă€r att ta hand om kvĂ€ve och fosfor som produceras, berĂ€ttar GĂ„rdsfisks grundare och vd, Johan Ljungquist.

👉  LĂ€s hela intervjun med GĂ„rdsfisk hĂ€r

 


”SlĂ„ende okunskap om innovationer”

Med Simris Alg Ă€r Fredrika Gullfot pĂ„ vĂ€g att förĂ€ndra en hel rĂ„varumarknad pĂ„ global nivĂ„. Men det finns hinder pĂ„ vĂ€gen – bland annat förstĂ„elsen för vad innovationer egentligen Ă€r.

Fredrika Gullfot Ă€r doktor i bioteknik och grundare av Simris Alg. Företaget odlar alger i vĂ€xthus pĂ„ Österlen och producerar viktiga omega-3-fettsyror till livsmedel. Fredrika Gullfot menar att innovationshöjden ofta Ă€r rĂ€tt lĂ„g inom livsmedelsbranschen, dĂ€r man gĂ€rna kallar rena produktutvecklingar för innovation.

– Jag minns nĂ€r jag för första gĂ„ngen var pĂ„ ett innovationsevent inom livsmedelsindustrin, dĂ€r en rapsolja med smörsmak presenterades som en innovation. DĂ„ ligger inte ribban sĂ€rskilt högt.

👉  LĂ€s hela intervjun med Fredrik Gullfot hĂ€r

💚 Gillade du det hĂ€r? DĂ„ kommer du att Ă€lska vĂ„rt nyhetsbrev, signa upp gratis hĂ€r

LĂ€s fler tema-artiklar

🇾đŸ‡Ș Svenskt proteinskifte

đŸ„›Â Framtidens mjölk

🐟 Alger och landbaserad fisk

📡 Data och jordbruket

💡 Innovation och mat

♻ CirkulĂ€r matproduktion och kolinlagring

đŸ„© Kött 2.0

🩗 Matinsekter

đŸ—‘ïžÂ Matsvinn

đŸ€–Â Robotar

đŸŒ±Â Precisionsodling

đŸ„— StadsnĂ€ra inomhusodling

🔬 Genteknik

🍖 Cellbaserat kött

AlgerAquaAgriSeafarmSimris Algvattenbruk

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!