Foto: GĂ„rdsfisk, Istock

OmvÀrld

Tema: Alger och landbaserad fisk

🐟 Vad Ă€r framtidens mat frĂ„n havet? Möt forskarna och entreprenörerna som har fokus pĂ„ vattenbruk och alger.

Artikeln uppdaterad 10/10-2019

Problem & UTMANINGAR


Fiskproblemet större Àn mÄnga tror

Utfiskning, döende korallrev och en starkt stigande efterfrĂ„gan pĂ„ det blĂ„ proteinet – det ser inte ljust ut för vĂ€rldshaven. Vad Ă€r problemen framĂ„t och vilka lösningar finns i sikte?

Fisk och skaldjur Ă€r – trots att man kanske inte tror det – den sektor för protein som Ă€r snabbast vĂ€xande. Den Ă„rliga tillvĂ€xten överstiger, enligt FAO allt landbaserat animaliskt protein hoprĂ€knat. Sjömat stĂ„r för 17 procent av animaliska proteinet som konsumeras i vĂ€rlden vilket Ă€r en fördubbling jĂ€mfört med 1961, enligt organisationen. Samtidigt Ă€r det allmĂ€nt kĂ€nt att inte stĂ„r nĂ„got vidare till med vĂ€rldshaven. 90 procent av vĂ€rldens fiskbestĂ„nd redan utnyttjats till fullo, alternativt Ă€r överutnyttjade eller utarmade.

👉 LĂ€s hela artikeln hĂ€r

 


”DĂ„ Ă€r miljömĂ€rkningen ett stigma”

Dyra tillstÄnd, snÄrig certifiering och tre stora stoppklossar hindrar den svenska landbaserade fiskodlingen. Entreprenören Niklas Wennberg skrÀder inte orden.

Intresset för fisk odlad pĂ„ landbacken Ă€r stort – bĂ„de för akvaponiska* odlingar och ren fiskodling i bassĂ€nger inomhus. Alla, sĂ„vĂ€l politiker som myndigheter, verkar överens om att dessa odlingar Ă€r en viktig del av framtiden och bör frodas. Men den som vill starta en landbaserad fiskodling i Sverige fĂ„r ha tĂ„lamod. Mycket tĂ„lamod. För Sverige dras fortfarande med förĂ„ldrade regelverk som inte har hĂ€ngt med in i 2010-talet.

👉 LĂ€s hela artikeln hĂ€r

forskarna

Forskarna: Vi mÄste börja utnyttja resurserna rÀtt

Fyra Ärs intensiv forskning om hÄllbar och effektiv livsmedelsproduktion inom vatten- och jordbruk Àr till Ànda. PÄ AquaAgri-konferensen presenterade forskarna sina fynd.

Forskningsprogrammet AquaAgri studerar nya systemlösningar inom bÄde traditionellt jordbruk och inom den vÀxande sektorn för vattenbruk. Det övergripande mÄlet Àr att bidra till en effektivare men samtidigt miljömÀssigt hÄllbar produktion.

I Sverige ligger vi lÄngt efter med algodling, trots att man vet att de Àr en god affÀr för bÄde miljö och hÀlsa. En av projektets utmaningar har varit att lÀra sig kontrollera algernas livscykel. Det handlar om att inducera sporslÀppning, hÄlla organismerna infertila pÄ land och sÄ in dem pÄ en lina pÄ ett labb innan de sÀtts ut i havet. Skörden i Är berÀknas bli mellan 40 och 50 ton i blötvikt. Ett kilo torkad sockertÄng kostar 400-500 kr/kg.

👉  LĂ€s hela artikeln om AquaAgri hĂ€r


Alger kan bli framtidens supermat

De innehĂ„ller tvĂ„ gĂ„nger mer protein Ă€n kött, mer betakaroten Ă€n morötter och mer jĂ€rn Ă€n spenat. Vi pratar om alger – som spĂ„s bli framtidens supermat. Fördelarna Ă€r mĂ„nga men det finns hinder för utvecklingen.

”Vi har mycket kvar att lĂ€ra oss, men jĂ€mför vi med att bönder pĂ„ landbacken har haft 10 000 Ă„r pĂ„ sig och vi fyra, sĂ„ kĂ€nns det som att vi redan har kommit vĂ€ldigt lĂ„ngt”. SĂ„ sĂ€ger Fredrik Gröndahl, som Ă€r docent och lektor i Industriell ekologi, vid KTH. Han Ă€r projektledare för Seafarm, ett tvĂ€rvetenskapligt forskningsprojekt dĂ€r marinbiologer, kemister, livsmedelsvetare, ingenjörer och ekonomer frĂ„n fyra universitet odlar makroalger, en slags brunalg, i Kosters nationalpark. MĂ„let Ă€r att utnyttja algens fulla potential och anvĂ€nda den för en mĂ€ngd olika Ă€ndamĂ„l i ett kretslopp dĂ€r allt tas tillvara.

👉  LĂ€s hela intervjun med Seafarm hĂ€r

agfo-spaning


Dags att gÄ under ytan

Akvakultur Àr en snabbt vÀxande bransch, men tre stora utmaningar kvarstÄr.  Det skriver Daniel Skavén Ruben i en spaning.

3 miljarder mÀnniskor har fisk och skaldjur som daglig proteinkÀlla. Men tvÄ tredjedelar av vÀrldens fiskbistÄnd Àr redan fullt utnyttjade, eller överfiskade. Idag möts hÀlften av vÀrldens efterfrÄgan genom akvakultur (Àven kÀnt som vattenbruk), som gör det möjligt att odla fisk, skaldjur och alger. NÀstan 90 procent av produktionen sker idag i Asien. Den hÀr branschen vÀntas vÀxa snabbt globalt, men mÄnga utmaningar kvarstÄr. En Àr bristen pÄ prisvÀrt, miljömÀssigt och hÄllbart foder, vilket fiskmjöl och sojamjöl oftast inte Àr. Foderlösningar som alger, insekter och encellsproteiner Àr pÄ vÀg ut pÄ marknaden men finns Àn sÄ lÀnge bara i smÄ kvantiteter. Att skydda fiskodlingar mot sjukdomar Àr en annan utmaning. Bristen pÄ innovation och tekniska lösningar Àr en tredje.

👉  LĂ€s hela spaningen av Daniel SkavĂ©n Ruben hĂ€r

entreprenörerna

HÀr Àr de svenska landbaserade odlingarna

Var odlas landbaserad fisk i Sverige? AGFO har svaret – hĂ€r Ă€r listan pĂ„ 15 odlingar runt om i landet.

Det Àr inte en lÀtt sak att söka upp de landbaserade fiskodlare som har en aktiv verksamhet. Flera av hemsidorna Àr nedlagda och mÄnga artiklar om nystartade fiskodlingar Àr flera Är gamla. Bara i Är har tvÄ landbaserade fiskodlingar lagts ner.

👉LĂ€s hela artikeln hĂ€r

 


De utmanar svenskens Àlskling

”Jag blev sĂ„ inspirerad att jag byggde ett fiskstall i natt”, skojar Christer Wannebro, grisbonde frĂ„n Rinkaby, efter att ha trĂ€ffat landbaserade GĂ„rdsfisk.

Christer Wannebro var en av 150 lantbrukare som bjöds in för att titta nÀrmare pÄ GÄrdsfisks affÀrsmodell för kontraktsuppfödning av fisk. GÄrdsfisk med sin integrerade jord- och vattenbruk vill nÀmligen knyta uppÄt 10 gÄrdar till sig under de kommande Ären.

Som första aktör i Sverige har GÄrdsfisk i SkÀttilljunga visat att det gÄr att producera fisk pÄ land med ett cirkulÀrt omhÀndertagande av fiskgödseln.

– Inledningsvis definierade vi de problem som dyker upp dĂ„ man flyttar upp en fiskodling pĂ„ land och den stora utmaningen Ă€r att ta hand om kvĂ€ve och fosfor som produceras, berĂ€ttar GĂ„rdsfisks grundare och vd, Johan Ljungquist.

👉  LĂ€s hela intervjun med GĂ„rdsfisk hĂ€r

 


”SlĂ„ende okunskap om innovationer”

Med Simris Alg Ă€r Fredrika Gullfot pĂ„ vĂ€g att förĂ€ndra en hel rĂ„varumarknad pĂ„ global nivĂ„. Men det finns hinder pĂ„ vĂ€gen – bland annat förstĂ„elsen för vad innovationer egentligen Ă€r.

Fredrika Gullfot Ă€r doktor i bioteknik och grundare av Simris Alg. Företaget odlar alger i vĂ€xthus pĂ„ Österlen och producerar viktiga omega-3-fettsyror till livsmedel. Fredrika Gullfot menar att innovationshöjden ofta Ă€r rĂ€tt lĂ„g inom livsmedelsbranschen, dĂ€r man gĂ€rna kallar rena produktutvecklingar för innovation.

– Jag minns nĂ€r jag för första gĂ„ngen var pĂ„ ett innovationsevent inom livsmedelsindustrin, dĂ€r en rapsolja med smörsmak presenterades som en innovation. DĂ„ ligger inte ribban sĂ€rskilt högt.

👉  LĂ€s hela intervjun med Fredrik Gullfot hĂ€r

💚 Gillade du det hĂ€r? DĂ„ kommer du att Ă€lska vĂ„rt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis hĂ€r

LĂ€s fler tema-artiklar

đŸ„ŹÂ HĂ„llbar mat

🔗 Blockkedjan och mat

đŸ€Â Entreprenörerna i matsystemet

💰 Pengar söker nya Ă€gare

đŸ‘€Â Mat och identitet

đŸ€–Â AI och robotar

đŸ‘šđŸœâ€đŸŒŸÂ Fossilfri matproduktion

🇳🇮 GrannlĂ€nderna – varför sĂ„ bra?

🇾đŸ‡Ș Svenskt proteinskifte

đŸ„›Â Framtidens mjölk

🐟 Alger och landbaserad fisk

📡 Data och jordbruket

💡 Innovation och mat

♻ CirkulĂ€r matproduktion och kolinlagring

đŸ„© Kött 2.0

🩗 Matinsekter

đŸ—‘ïžÂ Matsvinn

đŸ€–Â Robotar

đŸŒ±Â Precisionsodling

đŸ„— StadsnĂ€ra inomhusodling

🔬 Genteknik

🍖 Cellbaserat kött

AlgerAquaAgrilandbaserad fiskodlingSeafarmSimris Algvattenbruk

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!