Foto: GĂ„rdsfisk, Istock

OmvÀrld

Tema: Vattenbruk, alger och landbaserad fisk

Möt forskarna och entreprenörerna som har fokus pÄ fisk, vattenbruk och alger.

Artikeln uppdaterades: 9 oktober 2020

Spaning: Havet som odlingsplats

Trots att 71 procent av jordens yta tÀcks av hav envisas vi mÀnniskor med att odla uppÄt 95 procent av vÄr föda pÄ land. AGFO-Linda spanar pÄ biologisk mÄngfald och havet som odlingsplats. LÀs spaningen hÀr


Lista: Fisk och skaldjur frÄn labbet och vÀxtriket

VĂ€xtbaserade rĂ€kor, vegansk lax och labbodlad fisk – vi listar 11 bolag som vill förĂ€ndra vĂ„r syn pĂ„ fisk och skaldjur. Se listan hĂ€r


Spaning: ”Är det nu alger blir coolt?”

Den vÀxtbaserade maten frÄn havet lovar att lösa mÄnga av vÄra hÄllbarhetsutmaningar. Kommer löftena infrias, eller gör förÄldrade regelverk och vÄr ovilja att Àndra kosthÄllning att alger som klimatrÀddare förblir en vÄt dröm? LÀs Kristofer Lunds spaning hÀr

Forskarna: Algodling kan bli lönsamt i Sverige

Storskaliga odlingar av alger till havs har förutsĂ€ttningar att bli en ny industri i Sverige. Nya berĂ€kningar frĂ„n forskare vid bland annat KTH visar att kostnaderna för en odling Ă€r Ă„tta miljoner kronor över tio Ă„r, medan intĂ€kterna under samma period uppskattas till lĂ„ngt över det dubbla. ”I takt med att vĂ„ra matvanor förĂ€ndras som ett led i de hĂ„llbarhetsutmaningar som livsmedelsindustrin stĂ„r inför kommer alger att ta plats i fler kök Ă€n det asiatiska. Dessutom har svenska alger potential att bli en exportprodukt”. Det sĂ€ger Linus Hasselström, forskare verksam vid avdelningen Vatten- och miljöteknik pĂ„ KTH och en av personerna bakom studien.  LĂ€s mer hos KTH

Startup: De vill minska vÀrldens utslÀpp

Med fem miljoner i investeringar kan Volta Greentech bygga en pilotfabrik i Lysekil för algodling. Deras algbaserade fodertillskott berĂ€knas ta ner metanutslĂ€pp frĂ„n kors matsmĂ€ltning med 60 procent. (Breakit) LĂ€s mer ➔

Projekt: 5 ton grön fisk i disk

Det hĂ€r projektet, som drivs av Axfoundation tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet, vill testa om man kan utfodra fisk pĂ„ insekter. Insekter som i sin tur har Ă€tit organiskt avfall i form av skal, kĂ€rnhus och brödrester. Idag Ă€r odlad fisk idag ofta uppfödd pĂ„ spannmĂ„l, soja och vildfĂ„ngad fisk. LĂ€s mer ➔

Forskarna: Sillspad blir hÄllbart protein

”Svinn frĂ„n havet mĂ„ste tas tillvara”. Livsmedelsforskaren Ingrid Undeland visar att antioxidanter och protein kan utvinnas ur vattnet som anvĂ€nts i sillproduktion. (Forskning och Framsteg) LĂ€s mer ➔

 

Foto: Filippa Bohlin

Undervattensrobot trÀnas i algodling

Nu testas en autonom robot som ska hĂ€mta in och analysera data frĂ„n algodling i havet utanför Kristineberg.  ”Vi behöver odla upp delar av havet. Dels för att odla mat, vi blir allt fler mĂ€nniskor som behöver föda, dels för att alger kan ersĂ€tta fossilbaserade rĂ„varor i till exempel brĂ€nslen, förpackningar och textilier”. Det sĂ€ger Fredrik Gröndahl, forskare i vatten- och miljöteknik vid KTH. LĂ€s mer ➔

 

HĂ€r finns de svenska landbaserade odlingarna

Var odlas landbaserad fisk i Sverige? AGFO har svaret – hĂ€r Ă€r listan över odlingar runt om i landet. LĂ€s guiden hĂ€r


Fiskproblemet större Àn mÄnga tror

Utfiskning, döende korallrev och en starkt stigande efterfrĂ„gan pĂ„ det blĂ„ proteinet – det ser inte ljust ut för vĂ€rldshaven. Vad Ă€r problemen framĂ„t och vilka lösningar finns i sikte? LĂ€s hela artikeln hĂ€r


”DĂ„ Ă€r miljömĂ€rkningen ett stigma”

Dyra tillstÄnd, snÄrig certifiering och tre stora stoppklossar hindrar den svenska landbaserade fiskodlingen. Entreprenören Niklas Wennberg skrÀder inte orden. LÀs hela intervjun hÀr


Forskarna: Vi mÄste börja utnyttja resurserna rÀtt

Fyra Ärs intensiv forskning om hÄllbar och effektiv livsmedelsproduktion inom vatten- och jordbruk Àr till Ànda. PÄ AquaAgri-konferensen presenterade forskarna sina fynd. LÀs hela artikeln om AquaAgri hÀr


Alger kan bli framtidens supermat

De innehĂ„ller tvĂ„ gĂ„nger mer protein Ă€n kött, mer betakaroten Ă€n morötter och mer jĂ€rn Ă€n spenat. Vi pratar om alger – som spĂ„s bli framtidens supermat. Fördelarna Ă€r mĂ„nga men det finns hinder för utvecklingen. ”Vi har mycket kvar att lĂ€ra oss, men jĂ€mför vi med att bönder pĂ„ landbacken har haft 10 000 Ă„r pĂ„ sig och vi fyra, sĂ„ kĂ€nns det som att vi redan har kommit vĂ€ldigt lĂ„ngt”. SĂ„ sĂ€ger Fredrik Gröndahl, som Ă€r docent och lektor i Industriell ekologi, vid KTH. LĂ€s hela intervjun med Seafarm hĂ€r


AGFO-spaning: Dags att gÄ under ytan

”3 miljarder mĂ€nniskor har fisk och skaldjur som daglig proteinkĂ€lla. Men tvĂ„ tredjedelar av vĂ€rldens fiskbistĂ„nd Ă€r redan fullt utnyttjade, eller överfiskade. Idag möts hĂ€lften av vĂ€rldens efterfrĂ„gan genom akvakultur (Ă€ven kĂ€nt som vattenbruk), som gör det möjligt att odla fisk, skaldjur och alger. NĂ€stan 90 procent av produktionen sker idag i Asien. Den hĂ€r branschen vĂ€ntas vĂ€xa snabbt globalt, men mĂ„nga utmaningar kvarstĂ„r.” LĂ€s hela spaningen hĂ€r


De utmanar svenskens Àlskling

Christer Wannebro var en av 150 lantbrukare som bjöds in för att titta nÀrmare pÄ GÄrdsfisks affÀrsmodell för kontraktsuppfödning av fisk. GÄrdsfisk med sin integrerade jord- och vattenbruk vill nÀmligen knyta uppÄt 10 gÄrdar till sig under de kommande Ären. Som första aktör i Sverige har GÄrdsfisk i SkÀttilljunga visat att det gÄr att producera fisk pÄ land med ett cirkulÀrt omhÀndertagande av fiskgödseln. LÀs hela intervjun med GÄrdsfisk hÀr


”SlĂ„ende okunskap om innovationer”

Fredrika Gullfot Ă€r doktor i bioteknik och grundare av Simris Alg. Företaget odlar alger i vĂ€xthus pĂ„ Österlen och producerar viktiga omega-3-fettsyror till livsmedel. Fredrika Gullfot menar att innovationshöjden ofta Ă€r rĂ€tt lĂ„g inom livsmedelsbranschen, dĂ€r man gĂ€rna kallar rena produktutvecklingar för innovation. LĂ€s hela intervjun med Fredrik Gullfot hĂ€r

AGFO talk tema CirkulÀr matproduktion:

🌟 Din genvĂ€g till framtidens matsystem

Matsystemet omvandlas i snabb takt. DĂ€rför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. LĂ€s mer ➔

💚Gillade du det hĂ€r? DĂ„ kommer du att Ă€lska vĂ„rt nyhetsbrev AGFO Weekly – signa upp hĂ€r

AlgerAquaAgrilandbaserad fiskodlingSeafarmSimris Algvattenbruk

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!