Foto: GĂ„rdsfisk, Istock

OmvÀrld

Tema: Alger och landbaserad fisk

Möt forskarna och entreprenörerna som har fokus pÄ vattenbruk och alger.

Artikeln uppdaterades: 2020-03-27

 

Forskarna: Algodling kan bli lönsamt i Sverige

Storskaliga odlingar av alger till havs har förutsÀttningar att bli en ny industri i Sverige. Nya berÀkningar frÄn forskare vid bland annat KTH visar att kostnaderna för en odling Àr Ätta miljoner kronor över tio Är, medan intÀkterna under samma period uppskattas till lÄngt över det dubbla.

– I takt med att vĂ„ra matvanor förĂ€ndras som ett led i de hĂ„llbarhetsutmaningar som livsmedelsindustrin stĂ„r inför kommer alger att ta plats i fler kök Ă€n det asiatiska. Dessutom har svenska alger potential att bli en exportprodukt, sĂ€ger Linus Hasselström, forskare verksam vid avdelningen Vatten- och miljöteknik pĂ„ KTH och en av personerna bakom studien.

Om algodlingen utvecklas till en stor industri lÀngs svenska vÀstkusten skulle den ocksÄ bidra med stora miljönyttor. Studien visar att upp till 60 procent av det av mÀnniskan orsakade fosforinflödet till havsbassÀngerna pÄ vÀstkusten skulle kunna fÄngas upp av algodlingar. LÀs mer hos KTH


Spaning: ”Är det nu alger blir coolt?”

Den vÀxtbaserade maten frÄn havet lovar att lösa mÄnga av vÄra hÄllbarhetsutmaningar. Kommer löftena infrias, eller gör förÄldrade regelverk och vÄr ovilja att Àndra kosthÄllning att alger som klimatrÀddare förblir en vÄt dröm? LÀs Kristofer Lunds spaning hÀr

 

HĂ€r finns de svenska landbaserade odlingarna

Var odlas landbaserad fisk i Sverige? AGFO har svaret – hĂ€r Ă€r listan över odlingar runt om i landet. LĂ€s guiden hĂ€r


Fiskproblemet större Àn mÄnga tror

Utfiskning, döende korallrev och en starkt stigande efterfrĂ„gan pĂ„ det blĂ„ proteinet – det ser inte ljust ut för vĂ€rldshaven. Vad Ă€r problemen framĂ„t och vilka lösningar finns i sikte? LĂ€s hela artikeln hĂ€r


”DĂ„ Ă€r miljömĂ€rkningen ett stigma”

Dyra tillstÄnd, snÄrig certifiering och tre stora stoppklossar hindrar den svenska landbaserade fiskodlingen. Entreprenören Niklas Wennberg skrÀder inte orden. LÀs hela intervjun hÀr


Forskarna: Vi mÄste börja utnyttja resurserna rÀtt

Fyra Ärs intensiv forskning om hÄllbar och effektiv livsmedelsproduktion inom vatten- och jordbruk Àr till Ànda. PÄ AquaAgri-konferensen presenterade forskarna sina fynd. LÀs hela artikeln om AquaAgri hÀr


Alger kan bli framtidens supermat

De innehĂ„ller tvĂ„ gĂ„nger mer protein Ă€n kött, mer betakaroten Ă€n morötter och mer jĂ€rn Ă€n spenat. Vi pratar om alger – som spĂ„s bli framtidens supermat. Fördelarna Ă€r mĂ„nga men det finns hinder för utvecklingen. ”Vi har mycket kvar att lĂ€ra oss, men jĂ€mför vi med att bönder pĂ„ landbacken har haft 10 000 Ă„r pĂ„ sig och vi fyra, sĂ„ kĂ€nns det som att vi redan har kommit vĂ€ldigt lĂ„ngt”. SĂ„ sĂ€ger Fredrik Gröndahl, som Ă€r docent och lektor i Industriell ekologi, vid KTH. LĂ€s hela intervjun med Seafarm hĂ€r


AGFO-spaning: Dags att gÄ under ytan

”3 miljarder mĂ€nniskor har fisk och skaldjur som daglig proteinkĂ€lla. Men tvĂ„ tredjedelar av vĂ€rldens fiskbistĂ„nd Ă€r redan fullt utnyttjade, eller överfiskade. Idag möts hĂ€lften av vĂ€rldens efterfrĂ„gan genom akvakultur (Ă€ven kĂ€nt som vattenbruk), som gör det möjligt att odla fisk, skaldjur och alger. NĂ€stan 90 procent av produktionen sker idag i Asien. Den hĂ€r branschen vĂ€ntas vĂ€xa snabbt globalt, men mĂ„nga utmaningar kvarstĂ„r.” LĂ€s hela spaningen hĂ€r


De utmanar svenskens Àlskling

Christer Wannebro var en av 150 lantbrukare som bjöds in för att titta nÀrmare pÄ GÄrdsfisks affÀrsmodell för kontraktsuppfödning av fisk. GÄrdsfisk med sin integrerade jord- och vattenbruk vill nÀmligen knyta uppÄt 10 gÄrdar till sig under de kommande Ären. Som första aktör i Sverige har GÄrdsfisk i SkÀttilljunga visat att det gÄr att producera fisk pÄ land med ett cirkulÀrt omhÀndertagande av fiskgödseln. LÀs hela intervjun med GÄrdsfisk hÀr


”SlĂ„ende okunskap om innovationer”

Fredrika Gullfot Ă€r doktor i bioteknik och grundare av Simris Alg. Företaget odlar alger i vĂ€xthus pĂ„ Österlen och producerar viktiga omega-3-fettsyror till livsmedel. Fredrika Gullfot menar att innovationshöjden ofta Ă€r rĂ€tt lĂ„g inom livsmedelsbranschen, dĂ€r man gĂ€rna kallar rena produktutvecklingar för innovation. LĂ€s hela intervjun med Fredrik Gullfot hĂ€r

AGFO talk tema CirkulÀr matproduktion:

💚 Gillade du det hĂ€r? DĂ„ kommer du att Ă€lska vĂ„rt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis hĂ€r

LĂ€s fler tema-artiklar

đŸ„ŹÂ HĂ„llbar mat

🔗 Blockkedjan och mat

đŸ€Â Entreprenörerna i matsystemet

💰 Pengar söker nya Ă€gare

đŸ‘€Â Mat och identitet

đŸ€–Â AI och robotar

đŸ‘šđŸœâ€đŸŒŸÂ Fossilfri matproduktion

🇳🇮 GrannlĂ€nderna – varför sĂ„ bra?

🇾đŸ‡Ș Svenskt proteinskifte

đŸ„›Â Framtidens mjölk

🐟 Alger och landbaserad fisk

📡 Data och jordbruket

💡 Innovation och mat

♻ CirkulĂ€r matproduktion och kolinlagring

đŸ„© Kött 2.0

🩗 Matinsekter

đŸ—‘ïžÂ Matsvinn

đŸ€–Â Robotar

đŸŒ±Â Precisionsodling

đŸ„— StadsnĂ€ra inomhusodling

🔬 Genteknik

🍖 Cellbaserat kött

AlgerAquaAgrilandbaserad fiskodlingSeafarmSimris Algvattenbruk

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!