Frida Jonson
Lantbruksjournalist och bonddotter. Innehållsansvarig på AGFO.
Automatiserad och obemannad butik öppnas i Sverige, ny teknik dödar ogräs med elektricitet och mejerijätte bli klimatneutral. Häng med när vi summerar veckans nyheter inom matsystemet.
NYHETER
Innovation inom akvakultur/vattenbruk skapas i en högre hastighet än någonsin. Teknik från andra branscher används också på ett nytt sätt inom sektorn, enligt vd:n för Fish 2.0. (The Fish Site) Läs mer här ➔
Sju faktorer hämmar innovation i livsmedelssystemet. Det går att konstatera efter AGFO:s enkät till 50 verksamma företag. (AGFO) Läs mer här ➔
Producera mer grödor, kött och mjölk på samma landyta. Minska matsvinnet och utsläppen med smart teknik. Ät mindre nöt- och lammkött samt återställ skogar och våtmarker, enligt förslag i en ny rapport. (World Resource Institute) Läs rapporten här ➔
Startup-hubbens vd har erfarenhet från storbolaget Arla och hjälper nu småbolagen. Men Samir El-Sabini skulle inte själv starta foodtechbolag i Sverige: ”Det är för omständligt”. (AGFO) Läs mer här ➔
En helt automatiserad dagligvarubutik öppnas nu i en liten ort utanför Linköping. Bakom satsningen till {Auto_mat} står en 20-årig student som utvecklat systemet. (Dagens Handel) Läs mer här ➔
Provkök, utrustning samt tillgång till experter – allt finns i nya innovationshubben Mista. Bland grundarna finns Danone och Mars. (Foodbev) Läs mer här ➔
Att vin kan smaka på många olika sätt är de flesta överens om, men att det skulle vara på samma sätt med kålrot är det nog färre som vet. (AGFO) Läs mer här ➔
Finländska mejerijätten Valio drar i gång ett projekt som ska göra hela mjölkkedjan klimatneutral. 100 pilotgårdar är med och ska bli fossilfria och koldioxidneutrala. (Land Lantbruk) Läs mer här ➔
Elektrisk ström letar sig ner i rötterna och dödar ogräset. Maskinen kopplas till traktorn på fältet men funkar även i fruktodling. (ATL betallänk) Läs mer här ➔
♥️ Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly! 👉 Signa upp gratis här
Omvärld
Lyckat försök med precisionsodling, matinvesterare har bytt fokus och en pytteliten hjälte i utvecklingen av cellbaserat kött. Detta och mer […]
Omvärld
/ Tävlingen är nu avslutad /. I mars hålls Food Hack by Krinova & Formas, en innovationstävling och matkonferens. Nu […]
Omvärld
🥛 Vad är mjölk i framtiden och vilka värden blir viktiga framöver? Följ med när vi spanar in i framtiden. Profilerna […]
Omvärld
Framtidens matkonsumtion syns nu i Kina, närproducerat och vego växer mer än eko och storföretag går samman för återanvändbara förpackningar. […]
Omvärld
Quinoa får nytt användningsområde, fältrobotar fick fet investering och kan getkött blir årets trendigaste kött? Detta och mer när vi […]