Att minska konsumtionen är såklart det första tipset. Men det finns fler klimatsmarta val att göra i köpögonblicket. Foto: Istock

Omvärld

Så handlar du klimatsmart

Vad gör min insats för skillnad? Kanske inte så mycket, men om alla gör något kan många bäckar små bli en stor flod. Här är sex sätt att faktiskt bli lite smartare i affären.

Plastbanta

Skippa plastlocket. Foto: Istock

Det första tipset är såklart att minska konsumerandet. Men om vi bortser från det och man ändå vill ha sitt kaffe. Börja med att undvik plastlock på snabbkaffet och på snabbmatsrestaurangen.

Att plastbanta är bra både för klimatet och miljön. Eller varför inte använda en egen termosmugg. I Danmark och Storbritannien tas det ut en pant på muggar för att de ska återföras.

Använd igen

Använd igen. Och igen. Och igen. Foto: Istock

 

Återanvänd din fruktpåse genom att ta med den till butiken nästa gång du ska handla frukt och grönt i stället för att ta en ny. Funkar alldeles utmärkt på allt utom jordiga produkter. Det går också utmärkt att diska påsen och spar för att använda igen så man slipper köpa plastpåsar överhuvudtaget.

💚 Trä

Trä är ett fantastiskt material. Foto: Istock

Köp möbler och husgeråd i trä. Trä är en förnyelsebar råvara med låg klimatpåverkan, speciellt om träet är processat i Sverige med en energimix som ofta är förnybar.

När du kasserar produkterna utvinns värme, medan metallföremål kräver stora mängder energi för att smältas ner.

Välj papper

Foto: Istock

Pappersförpackningar har ofta en låg klimatpåverkan, så välj papper framför metall och glas till allt från krossade tomater till glödlampor och annat emballage. Tandkrämstuber behöver ingen förpackning!

Undvik glasförpackningar om det går, eftersom processen att framställa och transportera glas är mycket energikrävande. Eftersom glaset är tyngre och mer utrymmeskrävande än plast- och pappersförpackningar har glasburkar och kärl också en negativ påverkan när de transporteras till och från livsmedelsproducenten och från återvinningsstationen.

Glaset kräver helt enkelt tyngre transporter. Därför är plastflaskor ofta bättre för klimatet än glas, speciellt om glaset framställs med kolkraft.

Festis och liknande produkter är en av få i det stora dryckessortimentet som går att köpa i en klimatvänlig pappersförpackning. Kan funka om man blir törstig på stan.

Spar plats

Foto: Istock

Köp tvål, sköljmedel och andra produkter i mjukplastförpackningar. Det spar plats både hemma och på återvinningsstationen när de pressas samman och minskar mängden luft i lastbilarna.

Panta mera

Foto: Systembolaget

Sist men inte minst. Systembolaget har faktiskt flera klimatvänliga förpackningar om man bara öppnar ögonen, som bag in boxviner och ölflaskor i plast som går att panta.

Blir du osäker – fråga personalen!

Skribent: Fredrik Stork

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Källor: Livsmedelsverket, GD.se

Läs också:

”Vi vill inte leva klimatsmart”

20 innovationer som förändrar våra förpackningar

Uppkopplade förpackningar – det senaste inom IoT

cirkulär ekonomimatåtervinningplast

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!