Vi behöver jobba mer över gränserna för att lösa utmaningarna, skriver Lovisa Madås. Foto: Istock/AGFO

Spaning

Pusselbiten som saknas

Det pratas mycket om vikten av att arbeta i tvärteam. Att olika bakgrunder och kompetenser behövs för att stimulera innovation och problemlösning.

👉 Det här är en spaning från nyhetsbrevet AGFO weekly som kommer varje fredag. Inte på listan? Signa upp dig här

För problem finns det att lösa. I matsystemet är de många; svinn, resursslöseri och behov av mer mat till en växande befolkning, för att nämna några. Allt mer ljus riktas mot just livsmedelssystemets utmaningar och initiativen är många; nya innovationshubbar, konferenser, möten.

Vi på AGFO besöker många (och driver själva eventserien AGFO talks).Något som slår oss när när vi deltar i grupper som diskuterar framtidens matsystem är att lantbrukarna ofta glöms bort helt.

De som arbetar med att producera det vi äter, och som kan tillföra mycket i dialogen kring morgondagens matsystem. Tonvikt ligger allt som oftast på helt nya disruptiva tekniker och affärsmodeller. Det behövs också. Men vi på AGFO är övertygade om vi behöver jobba mer över gränserna för att lösa utmaningarna framåt. 

”Varför glömde vi lantbrukarna?”

Som när AGFO-Frida åkte till Global Future Farming Summit. Många talare på scen. Alla pratade om lantbrukare och förändringen i jordbruket, men ingen bonde på scen.Eller när AGFO-Julia deltog i en workshop om jordbrukets klimatanpassning. I början av dagen räknade facilitatorn upp yrken för att se vilka som fanns i rummet. Hen avslutade med att fråga om det var någon i rummet som inte blivit uppräknad. En bonde sträckte upp handen. Ett lätt nervöst skratt spred sig i salen med kommentaren ”Jamen såklart, varför glömde vi lantbrukarna?”.

Hur bra är vi själva då i vår egen eventserie? Helt ärligt –  så där. Vi har haft totalt nio stycken AGFO talks (här kan du se alla), och representationen från lantbrukssidan har varit svag.

Vill man förändra ett beteende ska man berätta för så många som möjligt så att man har ögonen på sig. Så vi lovar att bli bättre på att ta in bondeperspektivet i det vi gör. Det finns så många innovativa bönder att lyfta fram, och bjuda in till tvärteam. Vi lovar att lyfta fram er, synligöra case och personer.

Behöver du komma i kontakt med lantbrukare? Vi är gärna kontaktyta.
….

🎄 Veckans lista:

Bra julklappstips finns här.

🎉 Veckans grattis: 

Årets mest inspirerande röster för hållbarhet utsedda av GreenMatch.

🎁 Veckans lucköppning:

SLU:s adventskalender och SvD:s Mytkalender.

Läser du det här på webben och inte är på Weekly-listan? Signa upp dig här

Lovisa Madås

Konsult AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!