Anders Ragnar, Kålrotsakademien, berättar om kålrotens många användningsområden. Foto: AGFO/Anders Ragnar.

Intervju

Nordens apelsin i nytt ljus

Att vin kan smaka på många olika sätt är de flesta överens om, men att det skulle vara på samma sätt med kålrot är det nog färre som vet.

– Man kan ugnsbaka kålrot, ånga den, riva den, göra rotmos, sallad och dryck av den. På samma sätt som olika delar av ett djur smakar olika och har olika konsistens har kålroten det med. Den har en filé, ett hjärta och den har en säsongsvariation. Färsk smakar den på ett sätt, och lagrad på ett annat, berättar Martin Ragnar, Kålrotsakademiens sekreterare.

Kålrotsakademien deltog på evenemanget Matlust i Södertälje nyligen och bjöd på tio sorters svensk kålrot.

De tio sorterna hade vaskats fram, likt utvalda ostar, som de bästa av hela femtio sorter som Kålrotsakademien haft med i sin egen provning. Kålrotsakademiens ordförande Hans Naess har odlat alla sorterna.

Martin Ragnar berättar vidare att de ljusare sorterna i regel är snällare i smaken och passar fint i sallader och råkost. De orange, mörkare sorterna har mer bett i smaken och kan beskrivas med ord som stall och jord.

”Om man låter kålroten vara kvar i jorden på hösten får man frön året efter, och dessa kan pressas till en olja”

Ute i dagligvaruhandeln dominerar i stort sett en enda kålrot, sorten Globus. Den är tålig och ger förhållandevis god avkastning. Uppåt 80 procent av fröna måste gro för att det ska vara någon idé att odla den orangefärgade roten. Tidigare var Östgöta II en vanlig sort, men avkastningen dök och då utgick sorten.

En möjlighet att ytterligare diversifiera kålroten är att pressa kålrotsolja ur dess frön.

– Om man låter kålroten vara kvar i jorden på hösten får man frön året efter, som dessa kan pressas till en olja, berättar Martin Ragnar.

Kålrotsprovningen på Matlust gav mersmak. Tänk att en kålrot kan smaka på så många olika sätt! Från krispig och söt till mjuk och pepprig.

Kålrotsakademiens ordförande Hans Naess (t.v) har odlat samtliga av sorterna som testas. Att en kålrot kan smaka på många olika sätt vittnar svarstalongen om. Foto: AGFO

Veckans tips!

Händer det att du går förbi kålroten i affären på väg till chipshyllan? Backa och lägg ner en kålrot i korgen. Väl hemma: hyvla kålroten tunt och rosta i ugnen med lite olja och salt. Passa dessutom på att stava upp rå kålrot och rör ihop någon god dip till. Voilá! Fredagsmyset är klart.

Läs också:

Intervju: Därför ratas den svenska bönan

Docent: Ett klimatpositivt jordbruk möjligt

♥️ GILLADE DU DET HÄR? DÅ KOMMER DU ATT ÄLSKA VÅRT NYHETSBREV! 👉SIGNA UPP GRATIS HÄR

grönsaksodlingkålrotKålrotsakademienRotfrukter

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!