Spaning

Insikter och förhoppningar

Strålkastarljuset lyser allt starkare över matsystemet – dess utmaningar, innovationer och nytänkare.

Under året har vi mött nya entreprenörer och etablerade aktörer –  här kan du läsa alla våra intervjuer –  och vi har åkt tåg kors och tvärs över Sverige för att diskutera och inspirera kring framtidens matsystem. Överallt har vi mötts av en vilja att bidra. Det har gett oss kraft att skriva spaningar varje vecka, här kan du läsa alla.

Extra energi fick vi också genom att vi nominerades till Livsmedelspriset och Tidskriftspriset. Dessutom vann vi Årets Nyskapare hos LRF Media. Peppande!

2018 var också året när vi lanserade AGFO talks. Stort tack till publik, paneldeltagare och våra sponsorer! Första AGFO talk 2019 är i Göteborg 17 januari, välkommen att boka din plats här.

Nedan bjuder vi på förhoppningar om kommande året, och listar 7 trendrapporter att dyka ner i. Vad hoppas du händer 2019? Tipsa oss gärna om intressanta projekt och människor att skriva om.

Hoppas du får en bra start på det nya året! Vi hörs i mitten av januari igen i AGFO weekly.

Team AGFO

Ps. Missa inte när vi sammanfattar 7 trendrapporter för 2019, läs mer här.

Insikter och förväntningar team AGFO


Frida Jonson

Insikter från 2018:

– Att det händer enormt mycket positivt överallt i matsystemet. Men är du ny entreprenör eller aktör är det svårt att få grepp om var hjälpen går att få; var pengarna finns, vilka stödsystem och testställen som går att använda.

Förhoppningar för 2019:

– Jag hoppas på mindre polarisering. Klimatförändringarna är en ödesfråga och det kräver förbättringar på alla nivåer. Alla kan göra något, men lättast är det om vi samlar krafterna gemensamt.


Lovisa Madås

Insikter från 2018:

– Att det blev året när fler och fler inser att vi behöver jobba över gränserna i matsystemet för att fixa utmaningarna framåt. En annan insikt är hur lätt AGFO kom i mål med ett flygfritt år.

Förhoppningar för 2019:

– I det stora: mer fokus på konkreta utmaningar som behöver lösas. Tycker det vore rimligt om SJ eller MTR Express sponsrar en AGFO roadtrip där vi sammanför nya entreprenörer och etablerade aktörer för att lösa problem i matsystemet. SJ eller MTR Express –  call me! För AGFO:s del ser jag fram emot att utveckla våra koncept ytterligare, och att sjösätta nya som skapar värde.


Julia Marcopoulos

Insikter från 2018:

– Jag har blivit positivt överraskad över hur pass mycket häftiga idéer och initiativ det finns inom agtech, foodtech och annat som driver framtidens matsystem. Det är också fascinerande hur initiativen kan komma från alla typer av miljöer och människor! Det skänker hopp om framtiden.

Förhoppningar för 2019:

– Att vi får se fler verkliga handlingar för ett hållbart matsystem. Politiken, konsumenterna och näringslivet har länge varit alldeles för passiva. Tre spännande fenomen som jag hoppas se mer av 2019 är blockkedjetekniken, lokalproducerat växtbaserat protein och klimatpositiva företag.


Linda Linnskog Rudh

Insikter från 2018:

– Att gapet mellan producent och konsument i livsmedelskedjan är alldeles för stort. Konsumenterna måste bättre förstå jordbrukets förutsättningar och bönderna måste bli bättre på att möta konsumenternas efterfrågan. Dessutom saknar jag ofta bondens röst i diskussionen kring mat.

Förhoppningar för 2019:

– Min personliga förhoppning är att kunna leverera djuplodande artiklar som belyser frågor som kräver svar kring framtidens mat. Jag drivs av nyfikenhet och belönas när det jag skrivit skapar diskussion och debatt.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!