Forskare har upptäckt att olika färg på ljus resulterar i olika egenskaper för grönsaker. Foto: Istock

Omvärld

Så ändrar ljuset smaken på grönsakerna

Entreprenörduo ska rekrytera nya lantbrukare till att odla fisk på land, ljus ändrar smaken på grönsaker och 4 000 hektar sojabönor sådda utan förare – det är några av nyheterna när AGFO summerar veckan.

Fiskodling på land redo för expansion

I en lada på den skånska landsbygden bedriver Mikael och Johan odling av framtidens klimatsmarta fisk. Duon är nu redo att skala upp – målet är 30 nya lantbrukare som gör samma sak som dem inom fem år.  (SVT Skåne) Läs mer här ➔

Ändrat ljus byter smaken på grönsakerna

Genom att ändra ljuset i inomhusodlingen kan forskarna byta smak, lukt och vitamininnehållet på grönsakerna. De vitaminrika grönsakerna kan göra stor skillnad där det råder näringsbrist. (The Straits Times) Läs mer här ➔

Pensionssparande för planeten

Efter svårigheter att hitta pensionsbolag med miljömässig inriktning valde Måns Ullerstam att ta tag i problemet själv och lanserar nu Kale United. (AGFO) Läs mer här ➔

Känn hur färsk maten är med din fingertopp

Foodtech-startupen Mimica har skapat en märkning som ändrar form när maten åldras. Om maten är färsk känns märkningen jämn. När den blivit oätbar blir märkningen knölig. (Agfunder News) Läs mer här ➔

Vad är på gång inom europeisk foodtech?

Nyligen har det släppts inte bara en utan två rapporter om Europas foodtech. I dessa framkommer att Tyskland, Storbritannien och Frankrike leder i kampen om investeringskapital. (The Spoon) Läs mer här ➔

Vad är nästa steg för data i jordbruket?

Floden av data i jordbruket kommer att förändra hur vi producerar maten. Vilka är farhågorna, möjligheterna och vad blir nästa steg? AGFO har frågat experterna. (AGFO) Läs mer här ➔

Så skapas framtidens prisvärda mat

I en rapport finansierad av Bill och Melinda Gates har man undersökt vilka fenomen och drivkrafter som bäst kan skapa mat som fler har råd med. Genom en mix av tech såsom AI och traditionella kostråd ska man nå målet. (Food Dive) Läs mer här ➔

Han odlar 4 000 hektar sojabönor helt förarlöst

Amerikanska lantbrukaren Kyler Laird har alltid varit intresserad av teknologi, speciellt automatisering. Efter en examen i datorvetenskap och år av investeringar och meckande har han nu lyckats bygga en flotta av ”tractobots”. Se film ovan. (Farm Journal Agtech) Läs mer här ➔

Fler filmer på Kyler Lairds robotflotta finns här.

Insekter som livsmedel snart verklighet

EU utvärderar ett antal insektsarter som kan godkännas som livsmedel och beslut kan komma nästa år. Entreprenören Nils Österström gör sig redo för förändringen. Hans företag Tebrito planerar en storskalig produktionsanläggning för insekter i Mora. (Dalabygden) Läs mer här ➔

 

♥️ Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev! 👉 Signa upp gratis här!

agtechAIbig datafoodtechinomhusodling

Julia Marcopoulos

Agronom, ekonom och researcher AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!