Profiler tipsar om böcker och filmer att satsa på i jul. Foto: Press/AGFO

Intervju

Profilerna: Bästa tipsen för julen

📚 21 profiler tipsar om böcker och filmer inom mat, tech, lantbruk och hållbarhet.

Vilken bok tipsar du om att att läsa?
Och om man ska titta på film, vad rekommenderar du?


Märta Jansdotter, VD Gröna Gårdar

– Boken jag skulle ge bort är Reinventing Organizations av Frederic Laloux. Ett framtida matsystem behöver organiseras bättre än det görs idag, både i organisationer och i helhet. Boken går på ett lättbegripligt och intressant sätt igenom begreppet självorganiserade organisationer, vilket jag tror är framtiden för företag som vill ligga i framkant. Vill man satsa på en långfilm är det förstås Marie Qvibergs dokumentär Den sista skörden man ska se, så man har vett att bygga livsmedelssystemet med hjälp av naturen och inte emot dess vilja.


Tobias Degsell, konsult och föreläsare inom kreativitet och att tänka nytt

  • – Jag har två boktips som kan kopplas till framtid och mat. Dels vill jag slå ett slag för Marcel Proust romansvit På spaning efter den tid som flytt, dels kan jag starkt rekommendera What Technology Wants av Kevin Kelly.


    Emilia Astrenius Widerström, ordförande för LRF Ungdomen

    – Satsa på Hans Roslings bok Factfulness. Läs även Lämna eller stanna, en bok om ungdomars perspektiv på landsbygden. I stället för att titta på något rekommenderar jag att lyssna på Klotet och Dystopia

     


Anna Henning Moberg, projektutvecklare Torsåker gård
– Growing a Revolution: Bringing Our Soil Back to Life av David R. Montgomery är perfekt läsning under julledigheten för alla med klimatångest som vill lära sig mer. Dels för att Montgomery, som är professor i geomorfologi, väldigt tydligt förklarar ur ett geologiskt och historiskt perspektiv, vad som händer när vi utarmar våra matjordar. Dels också för att den inger hopp. Vi kan fixa det om vi tänker om och ställer om till ett regenerativt jordbruk. SVT har flera dokumentärer som är väl värda att se för dig som behöver en knuff över kanten för att bli en mer medveten och grönare konsument. Till exempel Köttätarens dilemma och Dokument inifrån: Världens bästa kyckling


Jens Sundström, docent och samverkanslektor i bioteknik med fokus på genteknologi

–  Tankar från en utskälld forskare, en antologi av Torbjörn Fagerström som speglar  de senaste 30 årens trätoämnen inom biologi, och som visar varför ett vetenskapligt förhållningssätt både är nödvändigt och ständigt behöver försvaras. Se filmen Food Evolution av Scott Hamilton Kennedy och Niel deGrasse Tyson som är tillgänglig i Sverige via Hulu.


Jasmin Hume, konsult inom nya proteiner
– Nyligen läste jag en jättebra bok som heter Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup av John Carreyrou. En till att tipsa om är Reinventing Discovery: The Era of New Networked Science av Michael Nielsen.


Per Frankelius, innovationsforskare och lektor Linköpings universitet

– En kanonbok är Piotr Kropotkins bok Mutual Aid: A Factor of Evolution eller Ömsesidig hjälp från 1902 som nu finns översatt på svenska. Den bygger på biologiska studier men dess poänger appliceras på den mänskliga förmågan att skapa stora framgångar inte genom konkurrens utan genom samarbete. Darwins teori är ofta feltolkad. Det är inte konkurrens för överlevnad som driver utvecklingen framåt, utan samarbete för att göra grupper av individer så väl anpassade som möjligt till omständigheter i omvärlden såsom kyla, torka eller brist på vatten i naturen eller tuffa utmaningar i det samhälleliga livet.


Hilda Runsten, hållbarhetsansvarig LRF

– Jag vill tipsa om Eat Good – recept som förändrar världen, av Johan Rockström. Äntligen en kokbok som både förenar gott, snyggt och hållbart. Och på ett lättsamt sätt dessutom. Men egentligen behöver man få den före jul, så att den kan vara inspiration till att förändra julbordet också.


Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig Livsmedelsföretagen

– Jag vill absolut tipsa om boken Det ängsliga matsamhället av Andreas Håkansson. Den tar på ett pedagogiskt sätt död på ett antal myter kring ”industrimaten”; att den är giftig, att fabrikerna förstör näringen och att fabriksmaten är sämre för miljön. Och resonerar även på djupet kring gapet mellan kritikerna och livsmedelsforskarna – varför de två ser så väldigt olika på industrimaten. Titta på BBC:s Inside the factory som visar hur det faktiskt går till att tillverka mat i en fabrik.


Johan Magnusson, docent vid institutionen för tillämpad IT Göteborgs universitet

– Vår bok Digitalisering och styrning är fin. En bok om du är intresserad av hur digitaliseringen påverkar verksamheter och hur detta i sin tur påverkar hur vi behöver ställa om vår styrning. När det gäller film är Fog of War nödvändig för beslutsfattare.


Elin Aronsen Beis, grundare Foodloopz

– Får man tipsa om barnböcker? Det gör jag! Köp Dexter Olssons äventyr, en bok med äventyr och kunskap för både vuxna och barn. Här finns idéer om framtidens mat, till exempel fruktsallad på pulverpåse som genom en maskin förvandlas till den läckraste salladen.


Donnie SG Lygonis, innovationsstrateg KTH Innovation

– Lean Startup känns som en given bok att läsa i jul. Monetizing Innovation är också väldigt intressant, inte minst för genomgången av varför idéer misslyckas. Se The Founder. Intressant att se att det som fick McDonalds att lyfta var när de slutade tänka att de sålde hamburgare och började se sig som fastighetsförvaltare och markägare istället.


Fredrika Gullfot, grundare och vd Simris Alg

– En given julklapp är Mattias Kristianssons nya matbibel Det veganska köket – 1700 växtbaserade recept. Ett tungt och vackert blivande standardverk för kommande generationer! Som filmtips får det bli Earthlings. Trots att jag måste erkänna att jag själv inte klarat att se hela.


Louise König, hållbarhetsexpert
– Tänker att jag ger bort favoritböcker eller lånar på biblioteket, denna fantastiska institution. Den vetgirige får Small Is Beautiful: Economics as If People Mattered. Till den reflekterande ger jag Walderstenen.  Och titta på filmerna Home och Human av Yann Artus Bertrand.


Daniel Skavén Ruben, rådgivare The Rockefeller Foundation

– Mitt boktips är Clean Meat: How Growing Meat Without Animals Will Revolutionize Dinner and the World av Paul Shapiro. Han har haft möjlighet att provsmaka cellbaserade produkter från olika företag. Det är ovanligt eftersom produkterna ännu inte finns på marknaden. Ska du titta på något rekommenderar jag Wasted, en dokumentär om matsvinn med Anthony Bourdain, som gick bort i juni förra året tyvärr.


Anna Nilsson, chefredaktör tidningen Lantmannen

– Kokboken Eat Good: recept som förändrar världen, av agronomen och miljöprofessorn  Johan Rockström, kocken Malin Landqvist och Victoria Bignet, doktorand inom hälsosam och hållbar kosthållning vid Stockholm Resilience Centre. Jag hoppas på ett lantbruk- och produktionsperspektiv som ofta glöms bort eller enkelriktas i klimatdebatten. En till bok är Planetskötsel, av teknikagronomen Rolf Larsson. Och så vill jag tipsa om Rockströms sommarprat där han lyfter fram lantbrukare som just klimatskötare.


Nils Österström, grundare Tebrito

– Jag kan varmt rekommendera Anders Engströms nya bok Äta insekter. Den beskriver inte bara hur, utan också varför och när du kan äta dem. Efter ha läst den kommer läsaren vara väl förberedd inför 2019 – matinsekternas år. Jag gillar dokumentären Bizarre Foods, om ätbara insekter. Dessutom har den en svensk touch.


Felicia Bindekrans, marknadsansvarig Skira

– Jag tycker absolut att du ska läsa Hans Roslings bok Factfulness.


Tomas Erlandsson, grundare Nordisk Råvara

– Ett lästips som vi har blivit mycket inspirerade av är Growing a Revolution: Bringing Our Soil Back to LifeMycket intressant reseskildring och tankar runt hur vi får mycket bättre kvalitet på mat och vårt klimat på samma gång.


Johan Svensson, tillträdande VD Ehandel.se

– Jag är väldigt förtjust i koreanska startupen Kurly, en e-handel med fokus på foodtech.


Johan Swahn, doktor i sensorisk marknadsföring

– Boken Gastrophysics: The New Science of Eating berör hur vi i framtiden kommer att uppleva mat och smak, och hur vi forskare är med och påverkar det. Lättläst och kul fakta. En film för hela familjen som inspirerar alla sinnen är RatatouilleEn annat filmtips är The Quest of Alain Ducass, en dokumentär där du får följa franska mästerkocken Alain Ducasse under två års tid och hans ständiga förnyelse. Se även Eating Animals, en tung dokumentär som fokuserar på att vi måste ändra vår konsumtion. En tankeställare om att minska konsumtionen av animaliska produkter genom att välja kvalitet utifrån djurhållning och miljö, före kvantitet. Det som jag forskar kring: hur kan vi flytta från kvantitet och pris som kund/gäst/konsument och istället gå mot hållbar och sensorisk upplevelse.

TIPS team AGFO:


Frida Jonson, innehållsansvarig

– Antologin Varning för matDen sätter fingret på något väldigt intressant som säger mycket om vår samtid.


Lovisa Madås, affärsansvarig

Läs Svinnlandet för att inse hur mycket svinn vi formligen vadar i. Och du borde definitivt läsa boken Internet är trasigt av Karin Pettersson och Martin Gelin för att förstå techjättarnas roll i samhällsutvecklingen. Trend- och reportagemagasinet White PAPER är bra läsning. Och självklart ska du titta på våra AGFO talks!


Julia Marcopoulos, research- och analysansvarig

– Kolla in Rotten, en Netflix-serie i sex delar där tittaren guidas genom några av världens största matskandaler. Tänk true crime fast istället för ond bråd död får man se fusk med honung, dödlig mjölk och slaveri inom vitlöksproduktionen.


Linda Linnskog Rudh, reporter

–  Frilansjournalisten Ann-Helen Mayer von Bremens blogg Hungry and Angry är rapp, kul och vass, men framför allt tar den upp riktigt spännande frågor om lantbruk, livsmedel och mat.

💚  Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis här

agfojulboktipsfilmtipsjultips

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!