LED-teknik gör det möjligt att anpassa ljuset efter varje grödas behov. Foto: Istock

Omvärld

Här är tekniken som ger nya odlingsmöjligheter

Svensk succé på stor matmässa, hur den lilla roboten kan ta kål på den stora traktorn och matsvinn som ger hälsosammare jordar. Detta och mycket mer när AGFO summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.

Inomhusodling med ”ljusrecept”

LED-teknikens utveckling ger containerodlingen i Cincinnati möjlighet att anpassa ljuset efter varje grödas behov. (The Washington Post) Läs mer här ➔

Så gör vi klokare matval

Skatter på mat, förbud eller mer information – vägarna för att påverka våra beslut kring mat är många. Professor Carl-Johan Lagerkvist vet vilken väg som är den bästa. (AGFO) Läs mer här ➔

Hur den lilla roboten kan ta kål på den stora traktorn

Brittiska Small Robot Company har skapat smidiga robotar för lantbruket. Robotarna ska kunna anpassas specifikt för varje lantbrukares behov, och därmed kunna ersätta den traditionella traktorn. (Wired) Läs mer här ➔

Svensk succé på stor matmässa

Under SIAL i Paris var intresset för de svenska matföretagen stort. Svenskarna har träffat rätt på rådande starka trender, såsom protein och hälsa, menar reporter Joachim Björk. (Fri Köpenskap) Läs mer här ➔ och här➔

Fossilfritt kött, går det?

Från fossilt – till förnybart. 13 gårdar på Gotland banar nu väg och bygger en modell för att producera landets första fossilfria kött. (AGFO) Läs mer här ➔

Matsvinn kan ge hälsosammare jordar

Växter som får tillskott av laktos blir mer toleranta mot vattenbrist. Endast två veckor efter att ha adderat laktosen hade jordens fuktighet ökat sjufaldigt, visar försök. (GreenBiz) Läs mer här ➔

Sex agtech-startups gör upp om pris

Farmers Business Network har valt ut sex startups som ska få pitcha sina idéer inför 3 000 lantbrukare. Drönare, sensorer och en arbetskraftsplattform finns bland de utvalda. (Farmers Business Network) Läs mer här ➔

De använder AI för att utveckla nya smaker

AI ska bättre kunna förutspå vilka smaker som kommer vara populära än traditionella paneltester, enligt företaget Analytical Flavor Systems. Personanpassad mat är en växande trend och AI-tekniken ska kunna avancera denna trend ytterligare. (The Spoon) Läs mer här ➔

♥️ Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly! 👉 Signa upp gratis här

agtechAIfoodtechhydroponisk odlinginnovationinomhusodlingrobotar

Julia Marcopoulos

Agronom, ekonom och researcher AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!