Nytt kylskåp ska mina matsvinnet. Foto: Pressbild

Omvärld

Här är kylskåpet som ska minska matsvinnet

Dags att summera veckans nyheter inom foodtech och agtech.

Karma + Electrolux skapar smart kylskåp

Matsvinns-appen Karma och deras nyblivna delägare Electrolux har skapat ett uppkopplat kylskåp som ska hjälpa matbutiker att minska sitt matsvinn. Kylskåpet testas just nu på ICA Liljeholmen. (Breakit) Läs mer här ➔

Hennes väderapp förändrar liv

Från gästforskare med en idé till att ha 600 000 användare av sin tjänst. Läs historien om entreprenören Liisa Smits väg från idé till produkt. (AGFO) Läs mer här ➔

Alibabas data skapar nya smaker

Kinesiska e-handelsgiganten Alibaba samlar in mängder med data från sina konsumenters aktiviteter. Nu har Alibaba sålt viss data till Mars som använt den för att lansera en ny produkt – Spicy Snickers. (Bloomberg) Läs mer här ➔

Plast av kompost

Tänk om plast var gjort av kompost såsom kaffesump och bananskal, istället för olja? Och när du använt plasten kan den läggas på komposten? Företaget Genecis säger att de hittat en teknik som gör detta möjligt. (CBC) Läs mer här ➔

Förslag ska öka svensk livsmedelsexport

Livsmedelsföretagens senaste rapport ger sex förslag på åtgärder för att fördubbla svensk livsmedelsexport. Regelförenkling samt gratis rådgivning för företag som vill börja exportera är två förslag. (Livsmedelsföretagen) Läs mer här ➔

Inomhusodling redo för första skörden

Plantagon odlar örter, kryddor och bladgrönsaker i ett gammalt tidningsarkiv. På 600 kvadratmeter odlingsyta ska vertikalodlingen producera 14 ton grödor per år. Ica Maxi i Lindhagen säljer första skörden. (Vårt Kungsholmen) Läs mer här ➔

Alger kan göra samma protein som finns i bröstmjölk

Triton Algae Innovations säger att de kan använda alger till att producera ett protein identiskt med det som finns i bröstmjölk. Detta kan revolutionera marknaden för modersmjölksersättning. (FoodNavigator) Läs mer här ➔

Självkörande robot nu på marknaden

Fältroboten Robotti har liknande funktioner som en liten traktor, men behöver inte en förare. Det har tagit fem år att utveckla den, och den ska vara både tekniskt avancerad och användarvänlig. (Agromek) Läs mer här ➔

P.S. Vill du veta mer om hjärnan bakom Robotti kan du läsa intervjun AGFO gjorde med honom i somras här!

♥️ Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly! 👉 Signa upp gratis här

AlgerAlibabaElectroluxinomhusodlingkarmaRobotti

Lovisa Madås

Grundare och ansvarig AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!