Vad väntas i matväg 2019? Tyson Foods och Whole Foods tror sig veta. Foto: Istock

Omvärld

Få koll på trenderna för 2019

Svenskt bolag bland lovande EU-startups, klimatpositivt jordbruk och trender för 2019 – häng med när vi summerar veckan som har gått inom agtech och foodtech.

NYHETER

Trender och hälsosam mat för 2019

Svampsnacks, miljövänliga förpackningar och mat som stöttar jordbrukare är några av trenderna inom hälsosam mat, enligt matkedjan Whole Foods. Läs mer här ➔
Och här är proteinjätten Tyson Foods trendspaning för 2019. Läs mer här ➔

Fiskentreprenörer utmanar norska laxen 

Landbaserade fiskodlingen Gårdsfisk som kombinerar jordbruk med fiskodling expanderar. AGFO har intervjuat entreprenörduon som nu vill knyta till sig tio gårdar för kontraktsuppfödning av fisk. (AGFO) Läs mer här ➔

Finska Griidy börjar sälja insekter i Stockholm

Insektsföretaget Griidy trotsar förbudet och börjar sälja insekter i Sverige – redan i januari. (Bugburger) Läs mer här ➔

USA gör sig redo för det odlade köttet

Amerikanska myndigheter har enats kring hur man ska reglera cellbaserat kött, alltså kött från djurceller som just nu odlas i laboratorium. Det banar väg för de produkter som kan tänkas nå marknaden. (AFP/Yahoo) Läs mer här ➔

Kan jordbruket bli klimatpositivt?

Är ett klimatpositivt jordbruk möjligt eller är det en utopi? Fullt möjligt, menar Anke Herrmann, docent vid Sveriges Lantbruksuniversitet. (AGFO) Läs mer här ➔

Ökad matproduktion med datacenter

Kan spillvärme från ett datacenter öka den norrbottniska matproduktionen? Det ska utforskas i ett nytt forskningsprojekt. (NSD.se) Läs mer här ➔

Få styr på gården med VR

Dags att skrota papper och penna i ladugården. Nedaps har nämligen gjort gårdssystemet röststyrt och bärbart – genom Virtual Reality-glasögon (bilden). (Land Lantbruk) Läs mer här ➔

Svårigheten att hämta tonfiskceller från utfiskad art

Att producera i större mängder och i en form som sushiälskare känner igen – det är två utmaningar som är kvar för Finless Foods i arbetet med att ta fram en tonfisk odlad i laboratorium. (The Washington Post) Läs mer här ➔

De möjliggör Sveriges vertikalodlingar

Plantagon, Ljusgårda och Björkekull använder dem – de vertikala odlingstornen. Refarmers är licenstagare i Europa för ZipGrow som syns i allt fler inomhusodlingar, speciellt i Sverige. (AGFO) Läs mer här ➔

Svensk bland 10 lovande agtech-startups

Vinrobotar, gårdssystem, mjölkkoll med AI och hydroponisk inomhusodling är några av innovationerna som listas bland lovande startups i EU. Svenska Ignitia är en av företagen! (EU Startups) Läs mer här ➔

♥️ Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev! 👉 Signa upp gratis här!

agtechAIcellbaserat köttFältrobothydroponisk odlingIgnitiainomhusodlinginsekterodlat köttSLUvertikalodling

Frida Jonson

Lantbruksjournalist och bonddotter. Innehållsansvarig på AGFO.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!