Jerome Diaz ser många fördelar med 3D-printad mat, framför allt vad gäller personaliserad mat. Foto: AGFO

Intervju

Här 3D-printas kakor

Snart är 3D-printern inbyggd i din ugn eller hjälper äldre till en näringsrik kost. AGFO har besökt forskningslaboratoriet för 3D-printad mat på Wageningens universitet.

Vilka är de främsta fördelarna med att 3D-printa mat?

– Det handlar om personalisering i lika aspekter vad gäller form, komposition, struktur och kring vilken mat du vill äta. Vi implementerar också helt andra processer. Ska du baka en kaka hemma tar du vatten, mjöl etc och bakar i ugnen. Men här är det redan torrt, du tar på lite vatten och sedan blir det en kaka. Det är resurssnålt, säger Jerome Diaz, forskare vid Wageningen Universitet.

 

Kakan skrivs ut lager för lager utifrån en mall gjord i en dator. Foto: AGFO

Har du något exempel på saker ni har gjort?

– Vi jobbar med ett företag som vill göra pasta. Så att man bara behöver köpa en tub med pasta, sätt den i printern och få ut färsk pasta när du vill. Eller som Bosch Siemens som ville ha en tårtprinter. Där du väljer vilken botten du vill ha, söt eller syrlig och vilken känsla du vill ha. Pang tre minuter senare har du en tårta gjord helt på naturliga ingredienser bakat från grunden. 

Vi har ofta en föreställning och förväntan över hur något ska se ut. Det är en av utmaningarna kring 3D-printad mat som kan anta vilka former som helst. Foto: AGFO

Finns det några andra projekt?

– Ja, vi har gjort ett projekt med 3D-printad mat till gamla i Tyskland. En hel linje med kött, grönsaker och potatis. Många äldre har svårigheter att svälja och tvingas äta puréer. Med 3D-printad mat kan du öka livskvalitén genom att forma maten. Projektet genomfördes en vecka och de äldre gillade det. Vi vet inte om något företag är intresserat, men vi pratar med myndigheter kring det här.

Hur dyrt är det att ha en 3D-printare till den typen?

– Jämfört med en person som gör mat specifikt till många sjukhus så är det billigare eftersom den kan göra 100 tallrikar på en timme.

Vilka utmaningar finns det?

– Det är en sak om det handlar om kakor. Men vad gäller ris och potatis så har vi en bild av hur det ser ut, känns och smakar. Det är precis som med köttalternativen. Vi vill att det ska smaka och se ut som originalet, men vara något helt annat. Textur och utseende kopplat till förväntningar gör att det kan vara svårt.

Först ritas modellen på det som ska printas i ett datorprogram. Jerome Diaz förklarar.

När har vi 3D-printers i våra hem?

– Till viss del finns det ju redan, muggar och också annat som vi inte vet om. Mat är något annat. Det finns 3D-printat godis. Men egentligen beror det på företagen som vi har samarbetat med. Tekniken finns där, men behöver göras mindre och mer tillgänglig, säger Jerome Diaz forskare vid Wageningen universitet.

3D-printad mat

Mat från en 3D-printer kan vara ytterst precis och exakt i både innehåll och utseende. Det gör det möjligt att förbättra produkter eller hitta på nya med olika textur, struktur och smaker. Det finns flera 3D-printers för mat till salu, men ännu har det inte slagit igenom i stor skala i våra kök.

I Sverige har forskningsinstitutet Rise sedan flera år projekt kring 3D-printad mat till äldre. Läs mer här.

Chokladkakor, småkakor är simpla ting att printa. Det går att skräddarsy innehåll, textur och form. Endast fantasin sätter gränserna. Foto: AGFO

Läs också: Topp 8 bästa 3D-printers för mat

Läs också:

Intervju: ”Data är den nya guldmalmen”

Spaning: Här kopplar techjättarna greppet om maten

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!