AGFO:s Lovisa Madås åkte till Chark-SM. Foto: Sanna Moore

Spaning

Det anonyma köttet utmanas 

AGFO:s Lovisa Madås ställer sig på scen inför köttbranschen, men missar en viktig insikt.

Nu gäller att lägga fram det här på rätt sätt, tänker jag för mig själv.

Jag ska precis kliva upp på scen under Chark-SM, ett av Sveriges största branschevent inom livsmedelsbranschen, för att prata om framtidens korv och chark. Min spaning innehåller insikter kring cellbaserat kött, hantverksprodukter och storytelling, spårbarhet, vegetariska alternativ och cirkulär produktion. För precis som många andra branscher är korv- och charkindustrin en bransch som utmanas på många sätt. Ny teknik möjliggör helt nya produkter, snabba konsumentförändringar och nya kommunikationsflöden ställer nya krav. Och inte minst hållbarhetsaspekten är i fokus.

”Ok, det är möjligtvis ett önsketänkande”

På vägen hem inser jag att jag missade något; att jag inte tror på det anonyma köttets framtid. Ok, det är möjligtvis ett önsketänkande. Men jag hoppas på köttprodukter där du vet hur produktionen har gått till, vem som har skött djuret och hur djuret har betat. En större förståelse för betande djurs roll i ekosystemet. Och jag tror definitivt att restauranger måste svara på den fullständigt rimliga frågan: varifrån kommer råvarorna. (Och inte som förra veckan när jag blev mer eller mindre idiotförklarad när jag undrade var kycklingen som serverades kom ifrån).

Är du nyfiken på min presentation från Chark-SM finns den i sin helhet här. Vill du se foton från Chark-SM kan du kolla här. Och läs gärna vad några av Sveriges bästa korvhantverkare tror om framtiden, artikeln finns här.

Och missa inte ett mycket spännande projekt som pågår på Gotland. Där har tretton gårdar gått ihop för att bygga en modell för att producera landets första fossilfria kött. Läs intervjun med Fredrik Sundblad, projektledare för Fossilfritt kött, här.

Ha en bra helg – och hoppas du vågar ställa frågan när du är ute och äter: varifrån kommer det jag äter? Ju fler vi är som frågar, desto mer utmanar vi de anonyma råvarorna och ger dem en tillhörighet.

⏰ Veckans dags-att-boka-in

Nästa AGFO talk! IcaX, Food for Progress och Sup46 möts i ett panelsamtal. Boka din gratisplats här

👊 Veckas inspiration:

AGFO-Frida åkte till Östersund och Framtidssymposium för att inspirera kring spännande innovationer inom jordbruket.

🔬 Veckans labb:

Framtidslabbet hos Hushållningssällskapet.

🏆  Veckans pris: 

Lighthouse by KRAV som uppmärksammar restauranger som visar vägen inom gastronomi och hållbarhet.

👉Det här är en spaning från nyhetsbrevet AGFO weekly som kommer varje fredag. Inte på listan? Signa upp dig här

cellbaserat köttchark-smkött

Lovisa Madås

Konsult AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!