Daniel Skavén Ruben är rådgivare till The Rockefeller Foundation. Foto: Istock/AGFO

Spaning

Dags att gå under ytan

Akvakultur är en snabbt växande bransch, men tre stora utmaningar kvarstår. Det skriver gästspanaren Daniel Skavén Ruben.

3 miljarder människor har fisk och skaldjur som daglig proteinkälla. Men två tredjedelar av världens fiskbistånd är redan fullt utnyttjade, eller överfiskade. Idag möts hälften av världens efterfrågan genom akvakultur (även känt som vattenbruk), som gör det möjligt att odla fisk, skaldjur och alger. Nästan 90 procent av produktionen sker idag i Asien.

Foderlösningar är på väg ut på marknaden

Den här branschen väntas växa snabbt globalt, men många utmaningar kvarstår. En är bristen på prisvärt, miljömässigt och hållbart foder, vilket fiskmjöl och sojamjöl oftast inte är. Foderlösningar som alger, insekter och encellsproteiner* är på väg ut på marknaden men finns än så länge bara i små kvantiteter. Att skydda fiskodlingar mot sjukdomar är en annan utmaning. Bristen på innovation och tekniska lösningar är en tredje.

90 av världens ledande akvakulturexperter – från startups, större företag, banker och investeringsfonder, till myndigheter och akademiker – möttes nyligen under konferensen InvestAqua i Nederländerna för att prata lösningar. Flera stora bolag planerar miljardinvesteringar i akvakultur, och förhoppningen är att skiftet ska främja mer hållbar akvakulturproduktion.

Företaget Calysta tillverkar encellsprotein* för djurfoder. Målet är att investera 3 miljarder dollar för att kunna producera 1 miljon ton foder årligen, vilket ändå bara motsvarar 3 procent av det förväntade ökade behovet. Men som Calystas vd Alan Shaw uttrycker det: ‘Alternativa proteinkällor är absolut nödvändiga, för annars kommer det snart inte finnas några träd kvar i Brasilien.”

* Encellsproteiner är ett näringskomplement eller fodermedel som framställs biotekniskt med hjälp av mikroorganismer.


Daniel Skavén Ruben skriver för AGFO. Till vardags rådgivare till The Rockefeller Foundation med fokus på mat och jordbruk.

💚 Vill du hålla koll på framtidens matsystem och dess möjligheter? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp här

akvakulturDaniel Skavén Rubenencellsproteinfiskodlingfoderinsekterlandbaserad fiskodlingvattenbruk

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!