Med Crispr går det att göra exakta förändringar i arvsmassan. Foto: Istock

Omvärld

Då kommer Crispr-mat till butikerna

Julklappstips, kommunal kamp för cirkulär matproduktion och året runtodling i 25 minusgrader. Häng med när vi summerar veckans nyheter inom matsystemet.

NYHETER

Då kommer Crispr-mat till butikerna

🍫 Bars på sojabönsolja, som blivit genediterad med hjälp av gensaxen Crispr, kan bli först ut att säljas i amerikanska butiker nästa år. Med Crispr går det att göra exakta förändringar i arvsmassan. USA har valt en annan väg än EU som klassat tekniken som gmo. (AP News) Läs mer här ➔

Bästa tipsen för hela julen

🎄20 profiler tipsar om böcker och filmer att satsa på i jul. Kolla in deras smällkarameller inom mat, tech, lantbruk och hållbarhet. (AGFO) Läs mer här ➔

Dom banar väg för cirkulär matproduktion

♻️ Bort med linjärt tänk och in med cirkulära flöden där avfall ses som en resurs eller råvara. Det är Trelleborg devis när man nu tar fram en kartläggning över kommunens livsmedelsflöden för att producera mer lokalt. (Trelleborgs kommun) Läs mer här ➔

Vallmo får företaget att blomstra

🎂 En nygammal gröda som vallmo odlas nu i Sverige. Vallmon blir en ingrediens till bakverk och går på export till Nederländerna. (Land Lantbruk) Läs mer här ➔

”Våga vara den jobbiga”

Henrik Åkerman på Food for Progress, Ariella Rotstein på ICAx, Samir El Sabini på SUP46. Foto: Brid

🎤 Hur påverkas innovation i förhållandet mellan startups och storbolag? Det var temat under årets sista AGFO talk med Food for Progress, ICAx och SUP46 i panelen. (AGFO) Läs mer här ➔

Verktyg för att mota klimatförändringar

🚜 Odla mellangrödor och bruka jorden på smart sätt så kan mer koldioxid fångas in under växtperioden, både i jord- och skogsbruket. Det menar forskarna. (Klotet) Läs mer här ➔

Megaföretaget om gamla strukturer och innovation

🥩 Inga gamla strategier sitter säkert när köttföretaget Tyson Foods vill jobba innovativt i ett rörligt matlandskap. En grupp tittar särskilt på att hitta nya tillämpningar för teknologier som AI, blockkedja och drönare. (Food Dive) Läs mer här ➔

Norrbottensvinter inget problem för odlingen

🌿 Termometern visar minus 25, men ett stenkast från finska gränsen odlas sallat och örter året om i specialbyggda växthuset. Anläggningen är datorstyrd och reglerar värme, bevattning, belysning och energisparväv. (ATL, betallänk) Läs mer här ➔

Tung investering ska gynna biodlare

🐝 Sensorer och maskininlärning ska hjälpa biodlare att mer effektivt få koll på sina samhällen och samtidigt förbättra pollineringen. Det är irländska ApisProtects mål som nyligen drog in 1,5 miljoner euro i investeringar. (EU-startups) Läs mer här ➔

♥️ Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev! 👉 Signa upp gratis här!

Läs också:

Spaning: Tre stora utmaningar för akvakulturen

Gårdsfisk: ”Vi måste avlasta haven”

Agfo TalkCirkulär livsmedelsproduktionCRISPRinomhusodlingkolinlagring

Frida Jonson

Lantbruksjournalist och bonddotter. Innehållsansvarig på AGFO.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!