AGFO:s Frida Jonson spanar från Global Future Farming Summit. Foto: AGFO

Spaning

Bland kvantkalkylering och 3D-mat

Matlandskapet målas om. Den som tror sig kunna sitta lugnt i båten kan se sig om efter ett nytt jobb. Så sade en global bärproducent som jag pratade med under Global Future Farming Summit i Nederländerna i veckan.

Hen var där för att lyssna in, se vad en cirkulär livsmedelsproduktion, 3D-printad mat och data innebär för deras företag och vilka affärsmöjligheter som finns. På tal om 3D-printad mat, jag fick titta in i laboratoriet där forskning på just det pågår. Läs intervjun med Jerome Diaz här. Fler intervjuer kommer. Det går också att följa twitterflödet från eventet här. Jag tar med mig ett huvud fullt av tankar och tre insikter hem:

Cirkulär livsmedelsproduktion är det nya gröna

Wageningens universitet lägger mycket forskningspengar på att se hur varje del i ett samhälle kan optimeras med noll spill. I korthet. Gödsel ger näring till jorden, djur matas med matsvinn eller foder som inte människor kan äta. Varje jordplätt används för produktion som den är bäst lämpad för.

Kvantkalkylering kommer att förändra allt

Det finns ännu inte, men det kommer att bli enormt. Det menar Deborah Nas, professor vid TU Delft. Kvantkalkylering handlar mycket förenklat om databehandling på en ofattbar nivå jämfört med vad dagens datorer mäktar med. En kvantdator anammar de fysiska lagar som gäller för partiklar som fotoner eller elektroner. Kvantkalkylering kommer att förändra branschen för mineralgödsel och göra det möjligt att designa personaliserad gödning.

Nygamla tekniker tar plats i matsystemet

Tekniker från andra sektorer, som t.ex medicin kan användas för att förbättra grödor och djurs hälsa. Flera talare var överens om detta. Bland annat sade Jasmin Hume, konsulten inom nya proteiner: “We need to use technologies that are not native to the food industry to solve problems and come up with new solutions.” Översatt, vi behöver använda teknologier som inte är vanliga i industrin för att lösa problem och komma på nya lösningar.

3D-printad matCirkulär livsmedelsproduktionGlobal Future Farming SummitKvantkalkyleringWageningen

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!