Svenska Moving Floor är på väg att etablera sig i Kina. Foto: Istock, Moving Floor

Intervju

Hon tar svensk agtech till Kina

Moving Floor lockar med sina innovativa lösningar utländska delegationer till Sverige. Målet för familjeföretaget är att etablera sig i Kina – och samtidigt minska antibiotikaanvändningen inom djurhållningen.

Vad gör Moving Floor?

– Vi gör automatiska rengöringsgolv för lantbrukets djur. Man kan nästan likna att vi ger djuren en toalett med rengöring uppemot 15 gånger per dygn vilket ökar hygienen avsevärt. Hygien är ett basalt behov och är grunden för god hälsa och god tillväxt. Och vår stora förhoppning är att vi ska kunna minska behovet av antibiotika. Våra praktiska erfarenheter hittills på kalvar visar ökad tillväxt och nästintill obefintlig användning av antibiotika. Vi hoppas kunna få samma resultat på gris, säger Peg Söderberg vd hos Moving Floor.

Kina är en väldigt viktig marknad för Peg Söderberg och Moving Floor.

Vad är det ni har på gång i Kina?

– Det som händer är att vi nu sätter i drift ett moving floor för grisar. Grisar har länge varit ett utvecklingsprojekt för oss. Svårigheten har varit att hitta en rörlig matta som de inte förstör med sitt starka bökningsbeteende. Det som händer är att vi nu sätter i drift ett stall med moving dolmor för grisar på Gotland som funkar som demo, samt som test och utvärdering där vi tittar på tillväxt, klimatparametrar och miljö. Från kinesisk sida har de visat stort intresse för rengöring som inte använder vatten. Av den anledningen så är det tre kinesiska delegationer som kommer hit i början av november.

”Avgörande för att man ska kunna bryta mark med ny teknologi”

På vilket sätt är vattenfrågan så viktig för dem?

– Vatten är viktigt oavsett var man är i världen. Vad man ofta inte vet är att halva Kina geografiskt sett har samma vattenförsörjningsproblem som Mellanöstern. Ofta pumpar man flodvatten och då använder man 5-10 gånger den mängd vatten som en gris dricker till just daglig rengöring. Dricker grisen 20 liter blir det mellan 100-200 liter vatten för att spola rent varje dag. Det medför att man får en extremt utspädd gödsel som leder till miljöproblem. De har stora problem med gödselhanteringen i Kina.

 

Grisboxarnas rengörs automatiskt genom rörelse. En programmerad intervall roterar golvet och gödseln skrapas ned i rännan. Foto: Moving Floor

Vad hoppas ni att de kinesiska besöken ska leda till?

– Det kommer att leda till att vi väldigt snart sätter upp de två första demoanläggningarna i Kina. Vi har några små mindre nu, men fullskaliga kommer inom kort. Varannan gris i världen finns i Kina. Och vi vill lokalisera produktion och sätta igång produktion i Kina tillsammans med kinesisk partner.

”Varannan gris i världen finns i Kina”

Hur är det att etablera sig i Kina som utländsk aktör?

– Vi har inte gjort det ännu, men det jag tycker är det viktigaste är inställningen. Man vill ha ny teknik, man vill ha det allra senaste, och det är avgörande för att man ska kunna bryta mark med ny teknologi.

Moving Floor var nyligen med på ett stort globalt möte om kött och hållbarhet. Vad var snackisen där?

– Det var Global Meat Industry Executive Round Table som China Meat Association bjöd in till. Den stora snackisen var afrikansk svinpest som nått Kina samt smittskydd och livsmedelssäkerhet som blir viktiga aspekter när sånt inträffar. Den negativa miljöpåverkan som djurhållningen har klättrar också på agendan, det kommer mycket lagar och förordningar i Kina där gödselhanteringen är väldigt viktig.

Moving Floor är en av 189 innovativa företag i AGFO:s kartläggning över företag som förändrar det svenska matsystemet. 

♥️ Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev! 👉 Signa upp gratis här!

Läs också:

Spaning: Techjättar kopplar greppet om maten

Simris Alg: ”Slående okunskap om innovation”

Moving Floor

Familjeföretaget har 135 patent i 28 länder runt om i världen. Moving Floor startades av gotländske lantbrukaren Tommy Lindvall 1995 för att öka hygienen och mekanisera rengöringsmomenten. Golvet rör sig och rengörs och torkas kontinuerligt vilket undviker bakterietillväxt och som i sin tur förebygger sjukdomar.

Några av fördelarna med konceptet är enligt Moving Floor en ökad produktivitet, minskad antibiotikaanvändning och minskade ammoniakutsläpp. Dessutom används inget vatten vid rengöringen vilket spar upp till 170 liter vatten per dag och gris. Ett 100-tal gårdar använder Moving Floors koncept i Europa. Företaget arbetar med europeiska universitet kring forskning på alla produkter.

Moving Floor vann nyligen, som enda lantbruksföretag, Nordea Social Impact Award.

Källa: Moving Floors

AntibiotikaanvändningklimatMoving Floor

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!