Frida Jonson
Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.
Moving Floor lockar med sina innovativa lösningar utländska delegationer till Sverige. Målet för familjeföretaget är att etablera sig i Kina – och samtidigt minska antibiotikaanvändningen inom djurhållningen.
– Vi gör automatiska rengöringsgolv för lantbrukets djur. Man kan nästan likna att vi ger djuren en toalett med rengöring uppemot 15 gånger per dygn vilket ökar hygienen avsevärt. Hygien är ett basalt behov och är grunden för god hälsa och god tillväxt. Och vår stora förhoppning är att vi ska kunna minska behovet av antibiotika. Våra praktiska erfarenheter hittills på kalvar visar ökad tillväxt och nästintill obefintlig användning av antibiotika. Vi hoppas kunna få samma resultat på gris, säger Peg Söderberg vd hos Moving Floor.
– Det som händer är att vi nu sätter i drift ett moving floor för grisar. Grisar har länge varit ett utvecklingsprojekt för oss. Svårigheten har varit att hitta en rörlig matta som de inte förstör med sitt starka bökningsbeteende. Det som händer är att vi nu sätter i drift ett stall med moving dolmor för grisar på Gotland som funkar som demo, samt som test och utvärdering där vi tittar på tillväxt, klimatparametrar och miljö. Från kinesisk sida har de visat stort intresse för rengöring som inte använder vatten. Av den anledningen så är det tre kinesiska delegationer som kommer hit i början av november.
”Avgörande för att man ska kunna bryta mark med ny teknologi”
– Vatten är viktigt oavsett var man är i världen. Vad man ofta inte vet är att halva Kina geografiskt sett har samma vattenförsörjningsproblem som Mellanöstern. Ofta pumpar man flodvatten och då använder man 5-10 gånger den mängd vatten som en gris dricker till just daglig rengöring. Dricker grisen 20 liter blir det mellan 100-200 liter vatten för att spola rent varje dag. Det medför att man får en extremt utspädd gödsel som leder till miljöproblem. De har stora problem med gödselhanteringen i Kina.
– Det kommer att leda till att vi väldigt snart sätter upp de två första demoanläggningarna i Kina. Vi har några små mindre nu, men fullskaliga kommer inom kort. Varannan gris i världen finns i Kina. Och vi vill lokalisera produktion och sätta igång produktion i Kina tillsammans med kinesisk partner.
”Varannan gris i världen finns i Kina”
– Vi har inte gjort det ännu, men det jag tycker är det viktigaste är inställningen. Man vill ha ny teknik, man vill ha det allra senaste, och det är avgörande för att man ska kunna bryta mark med ny teknologi.
– Det var Global Meat Industry Executive Round Table som China Meat Association bjöd in till. Den stora snackisen var afrikansk svinpest som nått Kina samt smittskydd och livsmedelssäkerhet som blir viktiga aspekter när sånt inträffar. Den negativa miljöpåverkan som djurhållningen har klättrar också på agendan, det kommer mycket lagar och förordningar i Kina där gödselhanteringen är väldigt viktig.
Moving Floor är en av 189 innovativa företag i AGFO:s kartläggning över företag som förändrar det svenska matsystemet.
♥️ Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev! 👉 Signa upp gratis här!
Läs också:
Spaning: Techjättar kopplar greppet om maten
Simris Alg: ”Slående okunskap om innovation”
Moving Floor
Familjeföretaget har 135 patent i 28 länder runt om i världen. Moving Floor startades av gotländske lantbrukaren Tommy Lindvall 1995 för att öka hygienen och mekanisera rengöringsmomenten. Golvet rör sig och rengörs och torkas kontinuerligt vilket undviker bakterietillväxt och som i sin tur förebygger sjukdomar.
Några av fördelarna med konceptet är enligt Moving Floor en ökad produktivitet, minskad antibiotikaanvändning och minskade ammoniakutsläpp. Dessutom används inget vatten vid rengöringen vilket spar upp till 170 liter vatten per dag och gris. Ett 100-tal gårdar använder Moving Floors koncept i Europa. Företaget arbetar med europeiska universitet kring forskning på alla produkter.
Moving Floor vann nyligen, som enda lantbruksföretag, Nordea Social Impact Award.
Källa: Moving Floors
Intervju
Världshaven täcker två tredjedelar av jordens yta, men endast sju procent av proteinet som världens befolkning äter kommer från sjömat, […]
Intervju
Tre branschföreträdare reflekterar över synen på svensk livsmedelsforskning och innovation – och pekar ut vad som behövs framåt för att […]
Intervju
Ska man räkna jordbruket till godo all den kol som binds varje år i skördarna? Ja, menar Per Frankelius, docent […]
Intervju
Det är många branscher som oroar sig inför Amazons intåg i Sverige, men den amerikanska postorderjätten har än så länge […]
Intervju
Timmen är slagen för den fossilbaserade plasten i matförpackningar. Men vilka är alternativen? Är de tillräckligt bra, kan de återvinnas […]