Jasmine Crowe på företag Goodr tar sikte på minskat matsvinn.

Omvärld

Så ska blockkedjeteknik minska matsvinnet

Uppkopplade åkrar, blockkedjeteknik för minskat matsvinn och växtfärs på svenska råvaror – följ med när vi summerar veckan som har gått inom foodtech och agtech.

Här handlar du utan mellanhänder

Appar och e-handel banar väg för den växande trenden att handla lokalproducerat direkt från producenten. Här är 16 svenska tjänster som ser till att det blir lokalt på tallriken. (AGFO) Läs mer här ➔

Uppkopplade åkrar ska skapa lönsamt jordbruk

SLU Campus Ultuna, RISE och Vinnova har tillsammans upprättat en testbädd för digitaliserat jordbruk. Här får företag och innovatörer chans att testa sina idéer om lösningar för ett miljöanpassat och lönsamt lantbruk. (Vinnova) Läs mer här ➔ 

Premiär för ny växtfärs gjord på svenska råvaror

Vad händer om man lägger ihop gråärt, sötlupin, åkerböna, raps och salt? Kanske får man nästa bolognese-favorit. Det är vad Axfoundation och Urban Deli hoppas på med den nya baljväxtfärsen som premiärvisades i veckan. (AGFO) Läs mer här ➔

Det räcker inte med att bli klimatneutral, Everyman’s Right Brewery siktar på att bli klimatpositiva.

Finländskt bryggeri vill svalka planeten

Everyman’s Right Brewery vill bli klimatpositiva, och att odla träd för att uppnå det tycker de ”är fusk”. Med sin öl som de lanserar sommaren 2019 vill de inspirera resten av bryggeribranschen att bli mer hållbara. (FoodNavigator) Läs mer här ➔

Svensk agtech på väg till Kina

Moving Floor lockar med sina innovativa lösningar utländska delegationer till Sverige. Målet är att etablera sig i Kina – och samtidigt minska antibiotikaanvändningen inom djurhållningen (AGFO) Läs mer här ➔

Blockkedjeteknik ska minska matsvinnet

Jasmine Crowe är entreprenören som nyttjar blockkedjeteknik för att minska matsvinnet. Hennes företag Goodr ändrar distributionen av mat så att mat som annars hade slängts kan skänkas till behövande. (The Spoon) Läs mer här ➔

Ikea investerar i ”revolutionerande” växtskydd

Kanadensiska Terramera har utvecklat en teknik som ska kunna komma att ersätta dagens kemiska växtskydd. Tekniken ska vara så pass lovande att Ikea GreenTech nu valt att investera. (Business Wire) Läs mer här ➔

Europas första vertikal odlings-restaurang

Good Bank i Berlin är Europas första restaurang där råvarorna har odlats vertikalt. Grönsakerna odlas inne i restauranglokalen och växer enligt utsago 25 procent snabbare än om de odlats på naturlig väg. (Foodora) Läs mer här ➔

Han söker proteinvisionärer

Entreprenören Sorosh Tavakoli lägger ner sin algsatsning och skiftar fokus. Men han har fortfarande det stora proteinskiftet för ögonen. (AGFO) Läs mer här ➔

AGFO nominerade till Tidskriftspriset 2018

💥 Genom att ta ett innovativt grepp kring en traditionell sektor har Agfo med data, möten och nyfikenhet lyckats etablera en ny mötesplats för en ny bransch. Så lyder delar av motiveringen. (AGFO) Läs mer här ➔

♥️ Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev! 👉 Signa upp gratis här!

Läs också följande spaningar:

En exceptionell vecka – här går en dröm i uppfyllelse

Här kopplar techjättarna greppet om maten

 

agtechfoodtechmatsvinnproteinproteinskiftet

Julia Marcopoulos

Agronom, ekonom och researcher AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!