Sorosh Tavakoli söker efter proteinet som ska göra skillnad för mänskligheten. Foto: AGFO, Istock

Intervju

Proteinvisionärer sökes

Entreprenören Sorosh Tavakoli lägger ner sin algsatsning – och skiftar fokus – men har fortfarande det stora proteinskiftet för ögonen.

För vissa är Sorosh Tavakoli bekant som Videoplaza-grundaren som gjorde en exit och tjänade en bra slant. Det senaste året har han ägnat åt att undersöka möjligheten att omvandla vattenväxten Duckweed till det superprotein mänskligheten behöver för att klara befolkningsökningen vi står inför. 

Men nu lägger han det bakom sig.

– Jag hittar min motivation i hållbarhet och vill försöka ersätta de animaliska proteinerna i mejerivaror, ägg och kött. Jag har haft kontakt med universiteten i Göteborg och Lund, bland annat med rapsproteinprojektet. Men samtidigt inser jag att Duckweed skulle kräva helt nya odlingssystem och att vägen från forskning till kommersialisering kommer att bli för lång, säger han. 

Var hittar man folk med bakgrund inom kemi, biotech eller food scientists som vill ta sig an den här utmaningen?

Sorosh Tavakoli menar att man snabbt måste skaffa sig stort inflytande på marknaden för att bygga ett kraftfullt bolag som står på egna ben. Och det är inget man i nuläget gör med en ingrediens som Duckweed som inte finns tillgänglig att köpa kommersiellt och dessutom inte godkänd för humankonsumtion av EU.

Vill göra växtbaserade produkter för flexitarianer

Att algsatsningen nu är ett avslutat kapitel betyder inte att serieentreprenören sitter sysslolös. AGFO pratar med honom nyss hemkommen från San Fransisco, där han har träffat Impossible Foods, JUST (f.d. Hampton Creek) och Beyond Meat. Det är bolag som har tagit in mycket kapital och som på nya och mer ambitiösa sätt försöker ersätta animaliska produkter.

– Det var väldigt intressant att se hur de försöker attackera proteinskiftet och göra signifikant bättre produkter vad gäller smak, pris och hållbarhet. Biotekniker, proteindesigners, kockar, kemister, big data-personer och robotiseringsingenjörer kan jobba tillsammans i helt nya konstellationer för att förstå nya ingredienser. På JUST har man just tagit fram en äggliknande växtbaserad produkt gjord på mungbönan. Impossible Foods har lagt mycket resurser på att förstå varför vi uppfattar kött som kött och får ett speciellt sug efter det.

Han anser inte att många av de befintliga produkterna inom den veganska kategorin erbjuder några vidare alternativ och att det i det stora hela är få som satsar på riktig produktutveckling.

– En av de få som på allvar har lyckats är Oatly. Många baristor i de amerikanska storstäderna har slängt ut sojabaserade mjölkalternativ och använder Oatlys havrebaserade baristamjölk som av många upplevs som ett godare alternativ jämfört med komjölk. Men nu i augusti blev det akut brist på mjölken och då utbröt en närmast upploppsliknande stämning bland Brooklyns hipsters. Då har man lyckats, konstaterar Sorosh Tavakoli.

Alternativ till mjölk finns, men på ost- och yoghurtsidan finns mycket att göra, menar han.

– ­Utmaningen ligger i att efterlikna mjölkproteinet kasein som är extremt komplext och intressant. Tänk exempelvis på mozzarella med dess jättelånga fibrer. 

En överlägsen produkt

Han säger att produkten är avgörande för honom, han vill ta fram en produkt som gärna föredras framför animaliska produkter för sin smak och över tid även för priset. Nyckeln är att hitta folk med rätt kompetens och drivkraft som vill innovera på riktigt.

– Det första och viktigaste jag behöver är personer med teknisk bakgrund. Duktiga kockar finns – och de är oerhört viktiga, men var hittar man folk med bakgrund inom kemi, biotech eller food scientists som vill ta sig an den här utmaningen, undrar Sorosh Tavakoli. 

Därmed söker han kontakt med innovativa och kunniga människor som tror sig kunna bidra till uppgiften på något sätt. Är det här proteinskiftet börjar?

Se Sorosh Tavakoli i AGFO talk:

LÄs även

AGFO-tema: Svenskt proteinskifte

Jakten på det svenska proteinet

Ett helsvenskt proteinskifte får vänta

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

duckweedproteinskiftetSorosh Tavakoli

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!