Elin Röös forskar om om hållbar matproduktion. Foto: AGFO

Intervju

Mer svenska baljväxter åt folket

Hallå där Elin Röös, forskare vid SLU, som nyligen släppt en rapport som har tittat på om det går att odla mer baljväxter i Sverige för att ersätta utländskt kött.

Vad har ni tittat på i rapporten?

– Vi målade upp ett scenario där vi halverar mängden kött vi äter i Sverige och ersatte det med baljväxter. Vi kollade på miljöpåverkan av det, går det att odla så mycket baljväxter i Sverige, vad är utmaningarna och vad blir det för hälsoeffekter. I första hand tänkte vi att det är det utländska köttet som ska försvinna.

Vad kom ni fram till? Skulle det gå?

– Det skulle absolut gå att odla så här mycket baljväxter, det finns tillräckligt mycket mark. Men det finns vissa utmaningar med sorter och odlingsteknik. Sen finns det ju inte så många anläggningar där man kan förädla baljväxter idag i stor skala, så det behövs också. Man skulle få ungefär 20 procent lägre klimatpåverkan från maten som vi äter. Och 23 procent lägre markanvändning, framförallt i andra länder. Näringsmässigt så skulle man öka fiber och folat-intaget där vi ligger långt under rekommendationerna. Men i övriga näringsämnen ligger man kvar på ungefär samma som idag.

Om man ska ta med sig någonting från den här rapporten, vad tycker du är den viktigaste insikten?

– Jag tycker att detta kan vara ett viktigt mål som första steg, att sänka köttkonsumtionen med 50 procent. Då skulle vi också hamna på ungefär världssnittet när det gäller köttkonsumtion.

Här kan du läsa mer hos SLU och även hämta rapporten

Åkerböna – en baljväxt som går bra att odla i Sverige och som skulle kunna användas i många nya baljväxtbaserade livsmedel. Foto: Georg Carslsson

Läs också:

AGFO-tema: Svenskt proteinskifte

Sötlupin ny stjärna i baljväxtfärs

Därför ratas den svenska bönan

Svensk innovation kan minska antibiotikaanvändningen

 💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis här

baljväxterElin RöösproteinproteinskiftetSLUväxtbaserat

Julia Marcopoulos

Agronom, ekonom och researcher AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!