Frida Jonson
Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.
Foodhills i Bjuv siktar mot stjärnorna. Målet att bli ledande i Europa på cirkulär livsmedelsproduktion.
Mindre än ett halvår har de varit igång, men mycket har hänt för företaget Foodhills som har tagit över Findus gamla lokaler i skånska Bjuv. Bland annat har man fått in ett tiotal företag som ska etablera sig i Foodhills livsmedelscentrum. Nu börjar arbetet med att få igång olika projekt inom frilandsodling, landbaserad fiskodling, insektsodling samt växthus.
Foodhills vill utveckla en livsmedelsproduktion som är innovativ, hållbar och resurseffektiv. Och det genom att bygga en pilotanläggning för cirkulär livsmedelsproduktion där svinnet försvinner och alla delar hänger samman.
Vi måste jobba över kunskapsgränserna på ett helt annat sätt än vad vi har gjort tidigare
– Vi måste värna naturen. Det är det vi lever av och då måste man ta tillvara på så mycket som möjligt på ett effektivt sätt. Det kräver teknikutveckling och biologisk kunskap och därför måste vi jobba över kunskapsgränserna på ett helt annat sätt än vad vi har gjort tidigare. Det är det vi försöker att göra, säger Bengt Persson.
– Det viktigaste framåt blir att initiera och dra igång projekt. Svårast kommer det att bli med fiskarna eftersom tillståndsprocesserna är väldigt omfattande, säger Bengt Persson, vd på Foodhills till AGFO under Livsmedelsdagarna.
– Svinnproblematiken. Man blir mörkrädd när man ser hur stort svinn det faktiskt är.
Om Foodhills
Ägs av Backahill, Lantmännen, Magnihill och Health Runner.
Foodhills vill vara en katalysator som tillsammans med andra företag, myndigheter, offentliga aktörer och universitet stimulera innovation, kunskapsutveckling och sysselsättning i syfte att utveckla en hållbar cirkulär livsmedelsproduktion.
Foodhills hade i september 9 aktörer som kommer att verka i företagets lokaler. Bland annat ska Sydgrönt etableras med ett svenskt kokeri för rödbetor, ett lager och packeri för att förlänga den svenska säsongen.
Källa: Foodhills
Läs mer:
cirkulär ekonomicirkulär livsmedelskedjaCirkulär livsmedelsproduktionFoodhillsLivsmedelsdagarna
Intervju
Tre branschföreträdare reflekterar över synen på svensk livsmedelsforskning och innovation – och pekar ut vad som behövs framåt för att […]
Intervju
Ska man räkna jordbruket till godo all den kol som binds varje år i skördarna? Ja, menar Per Frankelius, docent […]
Intervju
Det är många branscher som oroar sig inför Amazons intåg i Sverige, men den amerikanska postorderjätten har än så länge […]
Intervju
Timmen är slagen för den fossilbaserade plasten i matförpackningar. Men vilka är alternativen? Är de tillräckligt bra, kan de återvinnas […]
Intervju
Svenska forskare har tagit fram en unik metod att göra livsmedel – av elektricitet och koldioxid. En innovation som i […]