Bengt Persson bygger för framtiden. Foto: AGFO

Intervju

Foodhills ska bli bäst i Europa

Foodhills i Bjuv siktar mot stjärnorna – och målet att bli ledande i Europa på cirkulär livsmedelsproduktion.

Mindre än ett halvår har de varit igång, men mycket har hänt för företaget Foodhills som har tagit över Findus gamla lokaler i skånska Bjuv. Bland annat har man fått in ett tiotal företag som ska etablera sig i Foodhills livsmedelscentrum. Nu börjar arbetet med att få igång olika projekt inom frilandsodling, landbaserad fiskodling, insektsodling samt växthus.

Foodhills vill utveckla en livsmedelsproduktion som är innovation, hållbar och resurseffektiv. Och det genom att bygga en pilotanläggning för cirkulär livsmedelsproduktion där svinnet försvinner och alla delar hänger samman.

”Vi måste jobba över kunskapsgränserna på ett helt annat sätt än vad vi har gjort tidigare”

Varför är det viktigt med en cirkulär livsmedelsproduktion?

– Vi måste värna naturen. Det är det vi lever av och då måste man ta tillvara på så mycket som möjligt på ett effektivt sätt. Det kräver teknikutveckling och biologisk kunskap och därför måste vi jobba över kunskapsgränserna på ett helt annat sätt än vad vi har gjort tidigare. Det är det vi försöker att göra, säger Bengt Persson.

Foodhills med Bengt Persson i spetsen vill bygga ett livsmedelscentrum som 2025 är Europaledande inom cirkulär och biobaserad produktion.

 

Här kan du se Bengt Perssons presentation han visade under Livsmedelsdagarna 

 

– Det viktigaste framåt blir att initiera och dra igång projekt. Svårast kommer det att bli med fiskarna eftersom tillståndsprocesserna är väldigt omfattande, säger Bengt Persson, vd på Foodhills till Agfo under Livsmedelsdagarna.

Vilket problem i matsystemet hoppas du snart får en lösning? 

– Svinnproblematiken. Man blir mörkrädd när man ser hur stort svinn det faktiskt är.

Om Foodhills

Ägs av Backahill, Lantmännen, Magnihill och Health Runner.

Foodhills vill vara en katalysator som tillsammans med andra företag, myndigheter, offentliga aktörer och universitet stimulera innovation, kunskapsutveckling och sysselsättning i syfte att utveckla en hållbar cirkulär livsmedelsproduktion.

Foodhills hade i september 9 aktörer som kommer att verka i företagets lokaler. Bland annat ska Sydgrönt etableras med ett svenskt kokeri för rödbetor, ett lager och packeri för att förlänga den svenska säsongen.

Källa: Foodhills

Läs mer:

Agfo-spaning: ”Insikter från årets upplaga av Livsmedelsdagarna”

Lantmännens foodtech-program på Foodhills

Så tas en hållbar livsmedelskedja fram

Profilerna: Här är problemen som behöver lösas

Fake news – vart tog sanningen vägen?

♥️ Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev!

👉Signa upp gratis här

cirkulär ekonomicirkulär livsmedelskedjaFoodhillsLivsmedelsdagarna

Frida Jonson

Lantbruksjournalist och bonddotter. Innehållsansvarig på AGFO.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!