Lovisa Madås
Grundare AGFO
En dröm går i uppfyllelse.
♥️ Gillade du spaningar och nyheter om morgondagens mat? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev! Signa upp dig här
Tänk dig att vara i ett rum fyllt med några av Sveriges bästa råvaror. Tänk dig att få ta del av den samlade kunskapen hos av några av Sveriges bästa lantbrukare. I veckan uppfylldes den drömmen när jag fick delta vid Exceptionell Råvaras smakmöte (se bilder här). Alltså, herregud så gott det var!
Projektet Exceptionell Råvara startades för sju år sedan av bland andra stjärnkocken Björn Frantzén. Syftet? Att fördjupa relationerna mellan kockar och producenter i Sverige, och på så sätt skapa förutsättningar för långsiktig utveckling av riktigt bra råvaror. Och samtidigt ge lantbrukare möjlighet att få bättre betalt för sitt arbete. Under åren har kyckling, smör, grädde, gris, nöt och grönsaker bedömts. Vid veckans möte sattes betyg i tre kategorier: fågel, gris och nöt. Koncentrationen i rummet, där kockarna betygsatte råvarorna, var minst sagt djup. I ett annat rum möttes producenter och andra aktörer, som yours truly, i workshops och föreläsningar.
Med mig från dagen tog jag en förtrollad gom och tre insikter:
Aktörerna i livsmedelssystemet behöver förstå varandras utmaningar för att kunna få fram bättre råvaror. Sudda ut gränserna och lära av varandra. Det var slutsatsen från många av samtalen. Ett enkelt sätt: besök en bonde! Se och lär hur råvaror produceras. Ring LRF så får du vägledning. Och vill du besöka några av Sveriges bästa producenter – ja, då har Exceptionell Råvara rätt lista för dig.
All småskalighet gynnar vår verksamhet, sade Jonas Tunestål, VD hos stora aktören KSL Ugglarps. Han gjorde en jämförelse med ölbranschen där de mindre nischade bryggerierna har pushat utvecklingen även för jättarna. Samtidigt: Har vi inte en fungerande basnäring blir det svårt att få fram exceptionella råvaror.
”Det räcker inte med att göra jordbruket hållbart. Vi måste bygga regenerativa jordbruk igen. Det är jordbruk som bygger mullkapital, det vill säga binder kol från atmosfären ner i jorden och jordbruk som genom skogsbeten och liknande ökar den biologiska mångfalden”. Det menar Thorsten Laxvik, lantbrukare och slakteridirektör i Norrland. Och han är inte ensam om att driva hållbarhet mot klimatpositiv. Även Max Hamburgare är inne på samma spår, läs mer om det här.
…………………………………………………………
Går självklart till producenterna som fick utmärkelsen ”Exceptionell Råvara”. Även hurra till oss själva: Agfo är nominerade till Tidskriftspriset 2018!
Att team Agfo har utökats med ny briljans i form av Julia Marcopoulos.
Krogar som inte kan svara på frågan var råvarorna kommer ifrån. Nej, det räcker inte med svaret ”Köttet är väl gris”. Skärpning!
Spaning
Alla pratar vätgas, men ingen nämner biogasen som har en central roll att spela även i vätgassamhället. Det skriver veckans […]
Spaning
Mer effektivt, resurssnålare genom återanvändning av vatten och mindre tärande på miljön än den traditionella motsvarigheten. Hur går det egentligen för den landbaserad […]
Spaning
Det är befriande med drycker som inte alltid passar in i mallen, tycker AGFO-Frida när hon blickar framåt. Den här spaningen […]
Spaning
I veckans spaning går AGFO-Lovisa bakom lysdiodernas förtrollande sken. Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig […]
Spaning
AGFO lyfter gärna fram gränsöverskridande samarbeten som en viktig del i utvecklingen av framtidens matsystem. Dags att leva som vi lär. […]